Min vän anna fick AGGRESSIV äggstockscancer

22802BB7-BB8A-44FC-AD5D-1E5B5D21D898.jpeg

Det var i Maj 2018 som jag fick mobilsamtalet; ”jag har fått cancer. Den är aggressiv och snabbväxande”

Det var min vän, sedan många många år, som ringde från Skellefteå.

Anna och jag fick våra tre barn ungefär samtidigt. Vi bodde grannar utanför Sigtuna och umgicks varenda dag. När hon och familjen flyttade hem till Norrland så förändrades såklart möjligheten att ses. Men vi har hållit kontakten genom åren och när vi har setts så har vi tagit upp samtalet där vi slutade sist.

633435E4-F014-429E-926C-DF3DFCADAA7C.jpeg

Som ambassadör för Rosa Bandet frågade jag Anna om jag fick skriva om henne och hennes sjukdomstid här på bloggen. Det fick jag!

”Såklart! Jag delar gärna med mig”

Vilken typ av cancer hade du?

Jag hade äggstockscancer. En aggressiv och snabbväxande form.

Hur upptäckte man den?

Jag var på cellprov och min barnmorska frågade om jag hade några bekymmer med underlivet. Jag berättade att jag hade oregelbundna blödningar som började kännas lite besvärliga.

Jag fick tid hos en gynekolog och där upptäckte man en knöl på 8x6x10 cm. Då förstod jag varför mina byxor hade börjat sitta lite snävt.

Först trodde man att det var ett Myom men man gjorde röntgen för att säkerställa. 1 vecka senare fick jag besked att jag hade ägstockscancer med misstänkt spridning till buken.

IMG_7198.jpeg

Hur reagerade du när du fick beskedet?

När jag hörde läkaren säga orden "Du har agggressiv äggstockscancer" så stängdes mina öron. Jag hörde inget mera. Jag såg mig själv i en mörk lång tunnel. Jag såg ljuset lång långt fram. Jag såg mina barn försvinna ut i periferin. Min make med. Jag tänkte att jag vill se mina vuxna barn växa mera, kanske skaffa egen familj, nya jobb och följa dem i deras äventyr. Jag ville åldras med Niklas, älska honom mera, men såg bara ett stort mörker. Jag sprang och sprang men ljuset kom allt längre och längre bort!

Jag minns att jag ställde några frågor men minns inga svar. Som tur var var Nikas med så han hade bättre koll. Dagarna efteråt så försökte jag fokusera på fakta som läkaren hade gett mig. Jag försökte att inte ta ut något i förskott. Skulle ju på fler röntgenundersökningar för att fastställa spridningen. Informerade barnen och försökte vara stark inför dom. Berättade genast för mina vänner och arbetskamrater. Jag har hela tiden varit öppen med min sjukdom. Inte rädd för att prata om den. Det har nog gjort mig stark. Jag började ta reda på fakta. Gick med i nätverket för gynekologisk cancer för att hålla mig ajour om de senaste inom behandling för just min cancer. Jag har nog försökt bli chef över sjukdomen. Kunskap kan rädda liv. Mitt liv.

Vilken typ av beghandling fick du?

Först opererade man mig i 9 timmar. Det var en stor bukoperation. Bla satte man in kolostomi, eftersom delar av tarmen togs bort. All synlig cancer togs bort, vilket är jätteviktigt vid äggstockscancer.

Efter det fick jag 6 omgångar cytostatika, var tredje vecka.

Hur har sjukdomstiden påverkat dig?

Jag har lärt mig att ta vara på just idag. Att värdesätta små saker i min närhet. Att livet inte är självklart. Jag har lärt mig att älska varje minut av mitt liv. Jag ser naturen helt annorlunda idag och är så otroligt tacksam att jag får leva. Min slogan har blivit; ”En dag skall jag dö. Alla andra dagar skall jag leva!”

Vaserna är formgivna och tillverkade av Sofia som driver ”Betuttad Kruka”.

Vaserna är formgivna och tillverkade av Sofia som driver ”Betuttad Kruka”.

Hur mår du idag?

Jag mår väldigt bra psykiskt. Jag känner mig stark. Cancerhotet har funnits i min vardag hela tiden tills nu, men kommer allt längre bort.

Det som besvärar mig mest är trötthet. Trötthet eller Fatique som de kallas är en biverkan av behandlingen. Den kan hålla i sig länge. Jag jobbar 75% som sjuksköterska på vård och omsorgsboende. De är max vad jagklarar just nu. Jag behöver sova och återhämta mig.

Vad tycker du att man skall göra för att bidra till utrotningen av cancer?

Jag tycker att man skall bidra ekonomiskt till forskningen via tex Cancerfonden. Man kan dela deras information i sociala medier och engagera sig i olika aktiviteter. Själv är jag medlem i ”Nätverket för gynekologisk cancer”. Där arbetar vi ideellt för att sprida information, kunskap och den senaste forskningen mm.

TACK finaste Anna för att jag fick ställa dessa viktiga frågor till dig! Jag hoppas och tror att du skall bli piggare och piggare, och fortsätta vara frisk!

#tillsammansmotcancer #jagbärbandet #rosabandet