Antikmässan vs sofiahemmet

9C13904C-8049-4AC4-A7FE-5328D2A2FF4F.jpeg

Igår skulle jag, som så många andra, hängt på Antikmässan i Älvsjö. Som jag hade längtat efter att få fingra på alla fina, gamla saker. Inte minst att mamma, Nelly och jag skulle gå runt tillsammans. Det är ju så extra härligt att få uppleva en sådan sak tillsammans, när man gillar det lika mycket!

Som alltid hade jag tänkt besöka montrarna hos A La Cart Antik och Koffertmannen. Och Fruängens Retro och Retrolyckan såklart, som ställer ut för första gången. SÅ kul!

B83088D4-0098-41A2-A3E7-DF23A300CE88.jpeg

Men, så blev det tyvärr inte. Istället blev det frysbehandling av min solskadade läpp, på Sofiahemmet. Så nu ligger jag hemma i sängen med en underläpp som ser…..helt grotesk ut….. Man fattar liksom inte att den kan bli så stor.

Det hela går ut på att läkaren sprutar in ngnslags frysvätska (tror jag;) rakt in i såret, med en makapär som ser ut som en liten gasbrännare. Det gör totalt SVIN-ONT, även om det går väldigt fort, och nästan direkt börjar läppen svullna. Jag som har ganska lätt att svimma var tvungen att lägga mig på bristen efteråt med benen i vädret. Tack och lov lyckades jag häva svimningen.

Nu dricker jag kvällsmat via sugrör och är glad att jag slapp operation.

81C100AA-9AA3-4DEF-AF39-16C84E4A80A3.jpeg

Detta var min andra frysbehandling. Då vill jag passa på att säga att jag egentligen har väldigt bra pigment. Jag har inte alls haft lätt att bränna mig genom åren.

I April för snart 2 år sedan satt jag ute i den första vårsolen och drack förmiddagskaffe. Jag hade som alltid smörjt in mig noga men missat läpparna.När jag satt där med näsan i vädret så sprack plötsligt läppen och det bildades ett sår.

Hela sommaren gick och det där såret ville inte läka. I September gick jag till min husläkare som direkt skickade mig till hudkliniken på Sofiahemmet. Där tog man en biopsi och jag fick veta att jag fått en solskada som kallas Aktinisk keratos. Ett förstadium till skiktcancer.

Trots en tidigare frysbehandling så har såret inte läkt. Nu gjorde vi ett sista försök. Har det inte läkt om 3 månader när jag skall tillbaka på återbesök, då blir det operation. Men det tror (hoppas) jag inte att jag skall behöva.

D0597C7F-4759-4474-988E-A49C70D8197E.jpeg

Min slutsats av detta blogginlägg är; var rädd om dig i solen! Vi närmar oss vår och sommar och få av oss förstår hur stark och farlig den är. På hudkliniken dit min mamma går, också med solskador, kan man läsa råd om hur vi skall förhålla oss till solen:

  • Max 15 (!) minuter i direktsol/dag

  • Sök skugga mellan kl 11-15

  • Var noga med att smörja hela kroppen. Glöm ej läpparna