Kallbad hemma på gården

IMG_2922.jpeg

2020 har sannerligen inte bara innehållit elände. Även om det är ett år som går till historien som ett att våra mest konstiga och utmanade hittills.

Men;

Detta var ju även året då hela svenska folket (well?) började kallbada. Så även vi på Bromsta Gård. (Själv fick jag blodad tand på min resa med Visit Halland och besöket på Varbergs Kusthotell)

Helt fantastiskt bra ju!! För oj oj oj så många hälsofördelar det ger. På KALLBAD kan du bla läsa;

”De kalla baden utsätter kroppen för en extremt snabb nedkylning vilket får blodkärlen att dra sig samman så att blodtrycket stiger snabbt och kraftigt i de centrala delarna av kroppen för att hålla värmen runt vitala organ som hjärtat och på så sätt undvika nedkylning. Kroppen reagerar som vid en akut stressituation och aktiverar stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol. När man sedan kommer upp från det iskalla badet utvidgar sig blodkärlen igen och du blir varm i hela kroppen”

IMG_3005.jpeg

Välgörande hormoner som minskar smärta och lindrar depression aktiveras vid kalla bad

När vi hamnar i en stressituation utsöndras stresshormoner som gör att vår kropp förbereds på att kämpa eller fly genom att öka pulsen, höja blodtrycket och blodsockret, vidga luftrören och förstora pupillerna. Adrenalin är ett hormon som produceras och frisläpps från binjuremärgen och som utsöndras vid rädsla, stress och ansträngning. Noradrenalin bildas precis som adrenalin i binjuremärgen och är en första stadie till adrenalin.

Endorfin är ett hormon som anses vara kroppens eget morfin. Det bildas i den delen av hjärnan som är kopplat till vårt belöningssystem och lindrar bland annat smärta. Den smärtstillande effekten håller i sig mellan två till fyra timmar och på så sätt avhjälpa smärtor vid kalla bad. Utsöndringen av endorfin brukar beskrivas som ett lyckorus och endorfiner fungerar också antidepressivt, vilket gör att vinterbadande helt enkelt förbättrar humöret och kan dämpa lättare depressioner.
Källa Illustrerad Vetenskap Är vinterbadande hälsosamt

IMG_2934.jpeg

Det gäller dock att vara förbered, så att man som Barbra ovan, inte blir för kall om fötterna;) Vi märkte, med våra isbad här hemma, en stor skillnad när vi började använda yllesockar. SÅ mkt skönare för fötterna, även om sockarna, såklart, blir blöta.

IMG_2910.jpeg

Även att ha mössa är superbra, så att man inte kyler ner huvudet.

Som sagt, gå in på KALLBAD så får du en massa bra information och råd.

IMG_2917.jpeg

Vi har en bit till vatten, så därför har vi beställt ett kallbad. I ett hus på gården har vi gym och vedeldad bastu, så där tänkte vi oss att det skulle passa.

I väntan på det, knackar vi sönder isen på zinkbadet i trädgården. Funkar utmärkt.

Alltså. Det är verkligen SÅ fantastiskt skönt! Här varvar vi bastubad med ett dopp i baljan.

Jag har bara ett problem och det är att jag får så väldigt ont i underlivet. Som kramp. Det gör att jag inte vågar stanna i så länge som jag egentligen vill. Är det någon kallbadare som känner igen detta?

IMG_2945.jpeg

Mammas hemvävda yllefilt är skön att svepa in sig i efteråt. Eller nä förresten. Vi rusar raka vägen in i bastun…..

IMG_2890.jpeg

Som alltid kommer mitt girlband struttandes och undrar vad jag gör. Oftast med vackra Judy i spetsen.

IMG_2924.jpeg

Idag var det extra bra, eftersom jag hade brödsmulor i fickan……