NOVEMBERMYSET

Mycket kan man säga om blöta, mörka november, men ingen kan ta ifrån henne att hon är mysmånaden med stort M! Eller ja, kanske snarare stort N……

I år har denna omdiskuterade vintermånad dock varit mer som sensommar. Vilken värme. Skönt men oroande. Funderar på om tulpanlöken, som jag äntligen fick i jorden tillslut, rentav kommer tro att det är vår och börja blomma….

Jag älskar iallafall november, eftersom det är den månad då jag föddes. 1 november 1970 på Borås lasarett minsann. 11 månader tidigare hade min storasyster sett dagens ljus på samma ställe, och vi pratar ibland om att det hade varit festligt om vi hade fötts samma år….

En annan mysig sak med november är att man äntligen kan elda i kaminen utan att behöva öppna fönstren på vid gavel. Att sitta vid köksbordet med morgonkaffet och nytänd brasa. Guldkant.

Vi hade ju vår stora arbetsbänk framför Smeg-kylarna förut, där kaminen står nu i bild, så vi flyttade helt sonika på den och det blev riktigt bra. Nu står den istället rakt ut i rummet med större närhet till diskho och spis..

Man måste ju även älska alla tända ljus såhär års. Min favorit, sedan måååånga år tillbaka, är ljuskronan jag köpte i en secondhand-butik. Ett hemmabygge, gjort av hjulet till en spinnrock, som kostade 200 kr. Väl investerade kronor må jag säga……

Bonusportioner från födelsedagsmiddagen, och rester från födelsedagsbuketter, är också mina plus med november. Vilka är dina?