Vintageporslin och försommar!

Jamen visst är det härligt med sommar och semestertider! Den tid på året när vi kan prioritera (?;) att plocka ett litet blomsterhav till morgonkaffet.

Själv passade jag på när det var dax att byta ut vårplanteringen av penséer till sommarblomster som Petunia, Hänglobelia och Million bells.

Passar även på att slänga in mitt årliga tips när det kommer till odling; det går utmärkt att köpa färdiga plantor, om man som jag inte är så road av jobbet. Därmed gör man ju även en liten insats för proffsodlarna.

Detta lilla inlägg får även bli en liten hyllning till alla vackra gamla serviser där ute. Dem som vi förhoppningsvis kan passa på att hitta någon ny (gammal) liten medlem till, under sommarens alla väg- och trädgårdsloppisar.

En av mina favoriter har alltid varit Rörstrands Ostindia. Den började jag samla på redan som tonåring. Gillar framför allt den äldre varianten, som är lite djupare i kulören.

Den här sommaren, som ju precis bara börjat, har jag lovat mig själv att njuta lite extra. Stanna till och dra djupa andetag i en nyponros, äta ännu en glass i solen och bada naken i havet. Värdera det där som inte kostar en förmögenhet men som ändå sätter guldkant på vardagen.

Strunta i att-göra-listor & ogräsrensning, och istället lägga tid på att dekorera morgonkaffet med daggvåta trädgårdsblomster.

En annan favorit i mitt porslinsskåp är Willow från Old Gustafsberg, ja de tidiga stämplarna stavade med f istället för v. Perfekt storlek och form på koppen, för att inte tala om den vackra rosaröda kulören.

Vinetta från Rörstrand är väl ändå den perfekta sommarservisen. Passar perfekt till jordgubbstårta eller frukosten i solen.

Precis som Swedish Grace, i denna milda gröna nyans. Påminner om pistageglass.

Just nu befinner jag mig nere på Österlen, för en veckas semester tillsammans med familjen. Undertecknad har, sedan ett par år, infört denna tidiga, gemensamma semestervecka i Juni. Vi har upptäckt att det är perfekt att åka till de annars så turisttäta sommarorterna, som tex Gotland och Österlen, tidigt på säsongen innan alla andra har sin juli-semester. Nästan inget folk nånstans och man kan njuta av de flesta platser nästan ifred, helt utan köer! Dessutom är det mkt lättare att boka boende före midsommar. Känslan av att fortfarande ha hela sommaren framför sig, var ytterligare ett plus på tidig-semester-listan när vi lyfte ämnet vid frukosten imorse;) Vassego för tipset!

Blåvitt porslin är också sommar, eller hur!? Finns ofta att fynda på loppis och är fint att blanda med olika koppar och fat.

Den absolut dyraste vintage-kopp jag någonsin köpt är Lillemor från Gefle. Tror minsann jag betalade över tusen kronor styck i en antikbutik på Österlen förra sommaren. Men så har M och jag druckit vårt morgonkaffe i den, snudd på varje morgon senaste året. Så slår man ut dagskostnaden känns det som rena vinsten…..!

De skira créme-färgade kopparna, dekorerade med riktigt bladguld, har jag ärvt av farmor Emys syster Astrid. De kommer från Karlskrona Porslinsfabrik och jag fick just en så fin lite historia från en av er följare; ”Min mamma och hennes syster jobbade där, på ”Porslinan” som de kallade det. De berättade många historier