Man vet att man har att göra med ett detaljproffs när man möts av förfriskningar som dessa! Inte bara makalöst vackra utan magiskt goda också! Gissar att det kanske var Ebbas mamma som bakat……
Hon hade nämligen bakat frukostfrallorna som vi bjöds på under bussresan på vägen upp till Dalarna.
I fredags var jag medbjuden på en helt magisk kulturutflyckt från Stockholm uppåt Dalarna. Som inbjudare och värdar stod Ebba von Sydow och hennes man Johan, och huvudmålet var deras alldeles egna INSJÖNS VÄVERI Jag har verkligen varit så nyfiken och velat åka dit, så jag blev jätteglad för den fina inbjudan.
Och vilket par sen! SÅ otroligt avslappnade, naturliga och sköna. Det kändes lite som att vara på ett trevligt släktkalas, trots att det var första gången jag träffade dem. Framför allt var det väldigt inspirerande att höra deras story bakom att de nu äger ett väveri. ÄLSKAR människor som vågar trots att de inte har några kunskaper eller erfarenheter inom området. Snacka om att kasta sig ut på äventyr! Att samtidigt rädda ett svenskt kulturarv, som annars gått i graven, måste ju kännas väldigt bra i hjärtat. Jag blev helt tagen.
Johan berättade (eller var det Ebba?;) att på 40-talet när Insjöns Väveri startade, fanns det över 300 väverier runt om i landet. Idag är de ett av 7 som finns kvar……
Presentationen av väveriet hölls av Ebba och Johan i den nyrenoverade gamla arbetarbostaden. Inredd med möbler från 40-och 50-talet. Så fint!
Stolen tv hade vi i mitt barndomshem, fast betsad i en ärtgrön kulör. Blev alldeles varm i hjärtat när jag såg den.
Efter förfriskningar och presentation började vävstolarna gå igen nere i väveriet, så vi fick en visning där av Ebba. Få saker får igång mitt kreativa hjärta som när man får se och höra om hantverksarv och kunskapen från eldsjälar. Det var verkligen både rörande och coolt att lyssna till vävare som suttit hela sitt yrkesliv vid de gamla vävstolarna. Den äldsta från 1932. Vävstolen alltså. Vi fick veta att de väver ca 2 meter/maskin/timme. En ny, modern maskin väver upp till 20 meter/timme, men inte alls i samma kvalitet. Vill du köpa kökslinne i hög kvalitet, samma som det från Insjöns väveri, titta efter stadkanter som inte behöver fållas. Att stadkanten är vävd=hög kvalitet.
En av väverskorna berättade att hon började jobba på Insjöns Väveri 1978. Nu var hon tillbaka efter lite uppehåll, eftersom Johan inte gav sig förrän hon svarade ja på frågan om att komma tillbaka:)
Så vackert så man blir tårögd.
Efter rundvandring på väveriet så var det dags för shopping i den proppfulla butiken. Jag ångrar nu att jag inte handlade, men det var så mycket fint så jag kunde liksom inte “se skogen för alla träden”. Dessutom smög jag ju oomkring med min kamera. Måste helt klart tillbaka!
Som om vi inte redan blivit bortskämda tillräckligt, så blev vi även bjudna på en makalöst vacker och god lunch, kring långbord ute i “garaget”. Istället för “placeringskort” fick alla gäster en kökshandduk med sitt eget namn broderat på. Ja ni hör ju! Nivå.
Efter himmelsk lunch och kvalitets-shopping i butiken, så drog vi vidare till vackra Hildasholm
Måste säga att taket påminner om det på vår kyrkskola. Eller vad tycker du….? (bilden nedan)
Den här soffan! Ja tack.
Ett makalöst vackert hem som jag besökt tidigare. Hade kunnat gå i flera timmar och bara njuta av alla detaljer.
På deras hemsida kan man bla läsa;
Hildasholm, ursprungligen ”Stengården”, byggdes 1910-1911 av Axel Munthe, den svenske läkaren och författaren, som var internationellt verksam och även ordinarie läkare för vår drottning Viktoria.
Gården byggdes som en gåva till Axel Munthes unga engelska fru Hilda, född Pennington Mellor. De gifte sig 1907 och tillbringade en del av sina somrar därefter i Leksand. De blev knutna till området och som en följd av detta kom Hildasholm att byggas här.
Kan verkligen rekomendera ett besök på Hildasholm!
Ja tack även till denna soffa!
Och detta porslin tack!
Sammanfattningsvis så får det allt bli en tur till Dalarna snart igen.
1000 TACK Ebba & Johan, för en generös, inspirerande och alltigenom trevlig dag!