Vintageporslin

D13DE55D-AAA7-4ACC-AFAE-2EAE8CFB98B8.jpeg

Jag får ofta frågan om mitt vintageporslin. Vart jag köpt det, hur jag letar, om jag söker vissa serviser osv.

Tänkte passa på svara på några frågor och berätta vilka mönster och färger jag gillar bäst. För det första så handlar jag oftare i vintage- och antikaffärer när det kmr till märkesporslin. Det är sällan man ”ramlar över” dem på loppisar numera. Även om det såklart händer, med en stor dos tur.

De senaste åren går jag mer och mer mot brunt och grönt. Blåvitt har jag alltid föredragit förut men nu… Nja, den eran är nog över, även om jag såklart använder det jag redan har. Jag är ju som bekant en mixare, så jag blandar gärna mönster och färger.

Bilden ovan är en mix av Karlskrona, Gefle, Rörstrand, Gustavsberg och franskt marknadsfynd.

AE53AB01-B686-4642-9837-4E3C4663FFCF.jpeg

Den djupa tallriken med Hjorten i bruna toner, är ett loppisfynd för 10kr/styck. Jag ramlade över en hel trave, närmare bestämt 12 stycken, på en vägloppis vi svängde in på i somras. Så ja, det händer att man ramlar över;) Märket är Gefle och serien heter Tibet. Jag var verkligen i behov av fler sopptallrikar, så dessa mixar jag med en anna serie från Gefle i samma färgnyanser.

D606BEE3-11AF-40B8-BCD5-8DB9A379DDD2.jpeg

Den serien heter Stjärnsund från Gefle och är samma som kannan på bilden ovan. Under den ser man de djupa tallrikarna och under koppen tallrikar som också hör till. Starten av samlandet av just denna serie har börjat med kannan och ngra assietter som jag fått av mamma. Sen har jag fyllt på med ett fat här och en djup tallrik där. Man får inte ha bråttom i sitt samlande. Lite flyt hade jag när syrran skickade bild på en hel trave med små assietter, som hon sprungit på i en secondhandbutik, och undrade om hon skulle slå till.

06038528-7E45-48B9-836C-D91AAE57A87C.jpeg

Kaffekoppen är arvegods från farmors syster Astrid och den servisen använder jag väldigt ofta.Jag älskar den, även fast den måste handdiskas pga av dekoren som är i bladguld. Jag skulle dock behöva komplettera med fler koppar eftersom de s.a.s gått åt genom åren….

Gillar att både kaffekanna, gräddkanna och sockerskål däremot är intakta. Finns det ngt trevligare än att servera kaffet ut en riktig kaffekanna!?

641CE809-C736-4D33-9F58-AD3EB84D3261.jpeg

Det vackra ovala fatet med asiatiskt mönster köpte jag på en marknad utanför Florence. Inte superbilligt, tror jag gav en hundring, men väldigt gammal och intakt så helt klart värt sitt pris. Den används flitigt till frukostmackan av Nelly. Klart man skall börja dagen med stil.

24DE357F-BCD3-477D-BDCC-9803B8C83D96.jpeg

Till sist kräver ju även vintageporslinet sin lilla kaffesked i silver. Så glad för mina små i blommönster. De där som jag ”hatade” att få i paket som liten….

Jag hade egentligen tänkt skriva om fler av mina godingar, med de är ju så många, så jag delar upp lite tror jag. Mitt största tips är att alltid ha ögonen öppna. Det är ju svårt att bestämma i förväg vad man skall hitta på loppisar och secondhandbutiker. Är man ute efter ngt särskilt är det bättre att söka på Blocket eller Tradera.
Lycka till med ditt samlande och låt det ta tid! Framför allt; använd finporslinet! Jag dukar med mina finaste vintagepärlor även till vardags. Det blir ju så mkt trevligare att äta vardagsgröten på en gammal, värdefull Gustavsberg!