På söndag, den 8 Mars är det Internationella Kvinnodagen. Den har uppmärksammats officiellt sedan 1977, på initiativ av FN, men instiftades redan 1910 vid en internationell kvinnokonferens i Köpenhamn. Länge förknippades rörelsen med vänsterkvinnor men 1980 utnämndes den till Internationella Kvinnodagen. En allmän dag för att lyfta olika kvinnofrågor.
Alla kvinnors dag. En viktig påminnelse om alla människors lika värde. Och att det är långt ifrån verkligheten om vi tittar ut över vår värld. Inte minst för många kvinnor.
Maktmissbruk, misshandel och våldtäkt är vardag för alltför många.
Det är lätt att hamna i olika diken. Antingen att vi blir avtrubbade av alla hemska bilder och berättelser. Att vi byter kanal eller skrollar vidare.
Å andra sidan att vi drabbas av känslan av hopplöshet. Att det är för stora och många problem för att vi skall kunna hjälpa.
Jag tänkte fokusera på att vi faktiskt kan vara med och göra skillnad. Både här hemma och på andra sidan jorden. På ett väldigt enkelt sätt.
Sedan flera år tillbaka har Läkarmissionen en kampanj, i anslutning till Internationella Kvinnodagen, som man kallar #varjeflicka Den handlar om att unga flickor, i bla Kenya, skall slippa könsstympas.
Kenya förbjöd könsstympning år 2011 men trots det utförs fortfarande dessa ingrepp som orsakar ett livslångt lidande för flickor och kvinnor.
Läkarmissionen har arbetat mot könsstympning i Kenya i tjugo år. Det är en starkt rotad tradition som inte har stöd i någon religion, utan finns i olika kulturer. Könsstympningen är omgärdad av mycket mytbildning, som att man inte blir en riktig kvinna om man inte genomgår ingreppet, att man inte kan gifta sig eller få barn.
För att förändra synen på könsstympning jobbar Mary Kwamboka och hennes team på bred front. Man driver ett opinionsarbete i Kenya, där man med hjälp av inflytelserika personer, radioreklam, teater och diskussionsgrupper försöker få människor att inse vilken onödig och skadlig rit könsstympning är.
En del av arbetet är också att skydda flickor under de veckor på året som könsstympningen pågår. De får komma till ett läger där de träffar andra flickor i samma situation. De får lyssna till starka förebilder som sagt nej till könsstympning, utbildat sig och visar att man inte behöver vara könsstympad för att träffa en man eller få barn.
Du kan vara med och hjälpa!
För 200 kronor kan du stödja en flicka så att hon får plats på ett läger. Där är hon skyddad under de veckor på året som könsstympningen pågår.
Swisha 200 kr till 90 00 217 och märk betalningen med #varjeflicka.
Tillsammans jobbar vi för att #varjeflicka ska slippa könsstympas.
PS. Kolla gärna in Inlägget på Läkarmissionens Instagram, där Margaux Dietz besöker flickorna på lägret i Kenya.