Såsrecept och björnbärsplock

-Molmol, får jag ta ett bjönbäl?” (läs, jag tar ett nu;)

Han har ingen aning om att det står GOD JUL på förklädet. Vem bryr sig liksom. Han älskar sitt förkläde och det faktum att både han och morfar har varsitt på sig när de lagar mat. Morfars i skinn. Förkläde och kallingar är favoriten och det har han gått i typ varje dag hela sommaren. Ja, alltså lille A då. Inte morfar……

Dessa två gillar att laga mat tillsammans (den där morfarn har ett väldigt tålamod) och idag gjorde lille A den sedvanliga Maria-såsen medan morfar fixade sötpotatis i ugnen.

Maria-sås lagade även hans mamma, och hennes syskon, med stor glädje när hon de var små. Det var käre maken som hittade på att barnen fick stå bredvid, vid matlagningen, och göra sin egen sås. (smart drag för att få jobba med den riktiga middagen ifred gissar jag) Såsbasen var vatten och sedan fick man olika kryddor, oljor och såser att blanda i. Det kunde vara kryddor som ingen använde eller ngt annat som gått ut. Hur pappan kom på namnet vet jag inte. Jag utgår ifrån att det inte var en pik till svärmor, som ju heter Maria…….

Dagens Maria-sås bestod av ingefärapulver, grillkrydda, citronpeppar, sesamfrön, en hel del torkad timjan och några kaffebönor på toppen.

F.ö har vi roat oss med att plocka av björnbärsbusken även idag…..

……i sällskap av det här lilla gänget såklart. De älskar björnbär lika mycket som vi. Här har vi dock lurat dem lite med kokta makaroner istället. Det gick ner som tur va, så fick vi fler bär……

Efter bärplock och lite ogräsrensning med mig i trädgården, sprang lille A över till ”falmol”. (gammelfarmor) Han hade väntat ivrigt på att hon skulle vila färdigt efter lunchen, för då hade ”falfal” lovat plättar.
Jag slås nästan varje dag över hur fint det är att de har varandra. Lille A och ”gamlingarna” som hans moster kallar dem;)

Igår satt lille A med ”gammo” (gammelmormor aka min mamma) i bastun en lång stund efter poolbadet och pratade om hur det var när hon var liten.

Vilken rikedom att få ha varandra så nära. Jag är så tacksam och glad att vi tog det beslutet, att göra vår gård till ett generationsboende.

Bob är också nöjd med sitt boende. Hans girlband har varit sämre på att lägga ägg i sommar, pga värmen, men idag hittade vi en ägg-gömma i hallonbusken minsann. Rackar-tjejer….