jul-girlang av apelsinskivor

IMG_2018.jpeg

Jamen då har jag fixat årets girlanger. Bara för att jag vill, helt utan stress. För mig är det viktigt att pynt och pyssel är enkelt och går snabbt. Jag är ingen pysslare med tålamod, som gillar pill i olika steg. Nix. Mina kriterier på pyssel är att det (helst) skall vara naturmaterial, gå fort och fylla huset med någon härlig doft på köpet. Därför bakar jag någon plåt peppisar nu och då, eller skivar apelsiner som får torka i ugnen på svag värme.

IMG_2057.jpeg

Apelsin-girlanger är ju ändå dekorationer som ger mkt stämning, för väldigt liten insats.

Skiva ett par apelsiner i ca 2 mm tjocklek. Sprid ut dem på ett ugnsgaller och låt torka i ugnen på 50-100 grader. Där sköter de sig i princip själva i ca 4 timmar, så du kan ligga på sofflocket under tiden och bara känna hur den söta apelsindoften sakta sprider sig i ditt hem. Det enda du behöver göra är att skutta upp och kolla till dem nu och då, så att de inte torkar för mycket. När fruktköttet inte längre är blött så är de klara……

IMG_2053.jpeg

När apelsinerna torkat trär du upp dem på en tunn tråd. Fin att hänga på väggen, i ett fönster eller i granen. Jag funderar på att hänga min i dörröppningen till köket, eller i ljuskronan över köksbordet. Vackert att dekorera mat eller bakverk med också såklart. Kanske slår jag till på en mjuk Kardemumma-kaka med frosting och apelsinskivor. Kanske inte.

Eftersom jag plockade några kvistar granris (obs! I egen skog) på promenaden med Stina idag, så passade jag även på att göra en enkel girlanger av gran- och lingonris. Gör små buketter av de olika risen, och knyt upp på ett band eller snöre med lagom mellanrum. Wola. Klart. Snacka om plätt lätt pyssel. Superfint och dekorativt att hänga upp på samma sätt som apelsin-girlangen. Svårare behöver det inte vara liksom.

IMG_2047.jpeg

Viktigast med julpysslet är att alltid ha kaffe och pepparkakor nära till hands.