På väg till Varberg!

Vid 06 imorse rullade jag ut från går´n där hemma med siktet inställt på Varberg. Min älskade gamla hemstad. Jag hade inte alls tänkt åka så tidigt, men M körde Nelly och Noah till flyget, skönt att vi bor så nära Arlanda, som skall till London och plåta konserter. (Öerlyckliga;) Jag kunde inte somna om, så då var det lika bra att ge sig iväg.

Jag älskar att åka bil själv. Man kan lyssna på vilka poddar man vill, bla korr-lyssna på nästa veckas avsnitt och stanna när man vill. Eller ja, när man kör elbil så är det laddningen som styr, för att vara ärlig. Jag gillar att man måste stanna och ladda. Man tvingas att ta en paus, vilket vi sällan gjorde förr om åren när vi körde ner till sommarstugan.

Nu stannade jag i både Ödeshög, en snabbis för att köpa kaffe, och i Ulricehamn. Båda platserna har stora ladd-stationer, och den i U-hamn ligger bara en kort promenad från Vist kyrka, där pappa är begravd.

Det brukar vara perfekt att ta sig en promenad medan bilen laddar. Så blev det även denna gång och som vanligt tog jag en bild på pappas grav och skickade till mamma och mina fyra syskon. “En solig hälsning från Ulricehamn”

Jag trodde nog att gravplatsen skulle betyda mer. Att det skulle vara viktigt att åka hit och sätta blommor. Men redan första gången vi stannade efter pappas död, till på väg ned till västkusten, så blev det så tydligt att han inte är där. Han är på en mycket bättre plats. Jag var med i rummet när han tog sitt sista andetag, och det var inget tvivel att himlen landade i samma stund. Pappa gick över gränsen och där skall vi ses igen. Det ger mig tröst.

Väl i Varberg sken solen från klarblå himmel och bjöd på 25 graders värme. SÅ skönt!!

Även om inte familjen var med denna gång så följde jag vår slaviska tradition: köpa världens godaste kebabrulle på Campino och äta den med fötterna i sanden vid Kallis.

Väldigt lyxigt att få njuta av en sommardag här, post semestertider, då det knappt fanns en människa i sikte.

När den obligatoriska “jag-äter-en-kebab-rulle-vid-havet-bilden” var skickat till en avundsjuk familj och rullen var uppäten, körde jag förbi Coop I breared för att köpa färska kräftor innan jag checkade in på mitt lilla mysiga Air BnB.

Väl i kassan, med inhandlade kräftor och morgondagens frukost, kommer en kollega fram till damen som precis expedierat mig; “Vet du vad detta kan vara? Ser ut som en lite leksaksbil ju, eller är det en bilnyckel” Jag blir alldeles “kall” när jag inser att jag precis höll på att bli av med min bilnyckel. “Men kära nån, det där är ju min bilnyckel!! TACK för att du hittade den”. Det visade sig att den låg kvar i min kundkorg……. Puh! ibland skall man ha lite tur……

Väl framme vid mitt boende för helgen, så visar det sig att de har självplock av snitt-blommor. Men snälla nån så bra! jag som hade tänt leta upp en, för att köpa en bukett att pryda mitt marknadsbord med imorgon. Ännu mera flyt denna soliga fredag! Tack för det!

När jag installerat mig, och blivit bjuden på en kopp kaffe i värdparets lilla café, tog jag kameran och drog till Södra Näs.

Här har jag tillbringat nästan alla mina 50 somrar. Där borta, i slutet av stenröset som vi älskade att leka i som barn, låg vår drömplats ända fram tills för några år sedan. idag är det rivet och någon lyckans ost har byggt ett permanentboende, med Varbergs vackraste havsutsikt.

Jag tog en efterlängtad promenad ut till Rödskär, en av mina älsklingsplatser på jorden. Lite konstigt att inte vara där med familjen, men samtidigt skönt att man kan stanna vid hur många tuvor man vill och plåta. Utan att sinka ett helt gäng.

Jag bjöds på ett magiskt kvällsljus och påmindes om varför denna vackra plats döpts till Rödskär.

Väl tillbaka, “på land” igen, tog jag den smala asfaltsvägen istället. Den som är kantad av nyponbuskar som verkligen minner om barndomen. Här gick vi barfota på den svarta heta asfalten,mina syskon, kusiner och jag, och gnagde på de söta nyponen. Det gällde att inte ta för stora tuggor, så att man inte fick i sig något brännande frö.

Påfylld av havsluft och minnen är jag nu tillbaka i min lilla hyrda stuga. Idag skall jag försöka somna tidigt, så att jag orkar en lång dag ute på Farmers MarketStrömma imorgon. Men först färska kräftor och jordgubbar.

Önskar dig en fin fredagkväll!