Zorn, Carl Larsson och Dalarna…

Så länge jag kan minnas har jag drömt om att vara med på ett midsommarfirande i Dalarna, och i lördags hände det äntligen! Vädret var perfekt (inget regn!) och det var precis lika härligt och rörande vackert som jag tänkt i mitt huvud. Spelmän med fiol och folkdräkt som spelade ”Gånglåt från Äppelbo”, kan det bli mer svenskt och idylliskt….!? Jag tror faktiskt inte det.

I bilen på väg hem igår, pratade vi om hur det kommer sig att Dalarna mfl landskap uppåt, har ett så mkt större kulturarv än landskapen nedåt? Att det här med kurbits, och liknande mönsterskatter, tillsammans med gånglåtar och spelmän är så utpräglat och specifikt på ett sätt man inte hittar nedåt landet. Håller du med? Eller är det bara en känsla tro…?)

Alla barn som ville fick vara med, och bära fram “tångan” (lövgirlang) i procession, tillsammans med de folkdräktsklädda spelmännen. SÅ fint! Ni ser ju stoltheten i Lille A:s ögon. Mormors hjärta.

Vad den lilla tjuriga tösen th (SÅ sööööt) heter har jag ingen aning om, men man undrar ju om hon blivit tvingad att att vara med….;)

Väl framme virades tångan runt stången innan den restes av frivilliga i publiken. Inte helt lätt med tanke på hur lång den var…..

Hela anledningen till att vi hamnade på detta trevliga var att värden, till det Air Bnb vi hyrde i byn Mångberg, tipsade oss om traditionen. “Varje by med självaktning runt Siljan har sin egen stångresning. Man sprider ut firandet så att inte allt är över på midsommarafton. Mångberg har som tradition att resa stången andra lördagen i juli. Då blir det dans till fiolmusik runt stången och senare på kvällen dans på dansbanan vid Mångbergsdammen”

Så tacksam och glad att vi råkade pricka in precis rätt helg.

Lilla V var helt tagen av spelmännen och dansade, lika självklart som hon gör till all musik, helt utan vetskapen om uppmärksamheten hon skapade omkring sig:) Farmors hjärta.

En bonus blev “Glödstekt sill med färskpotatis” som man kunde köpa på plats. Väldigt gott!

Förutom midsommarfirandet i Mångberg, så har våra dagar i Dalarna bestått av fika, vägloppisar, fika, god mat, gårdsloppisar, mera fika och en och annan hantverksbod.

Även kultur & konst har vi njutit av tillsammans med barn och barnbarn. Det kan ju vara den största typen av lyx, att få hänga med sina vuxna barn och tycka om samma saker.

Boendet vi hittade på AirBnb låg ganska nära Mora, så en eftermiddag spenderades på Zorngården. Succé! Både för alla dem i familjen som inte varit där och sett herr Zorns spektakulära hem, men även för oss som spenderade tiden på en jättefin lekplats precis bredvid.

(Jag har varit på guidad visning ett par gånger hos Zorn redan så tog gärna bonusen att hänga med våra barnbarn)

Eftersom de flesta i familjen heller aldrig varit på Carl Larsson gården, så började vi vår lilla semestertripp där. Alltid lika trevligt!

Jag själv redan varit på flera guidade visningar även där, så jag tog mig friheten att hänga med Lille A och Lilla V ute i trädgården medan de andra gick på visning. Win för mormor/farmor!

Det visade sig att alla barn kunde passa på att själva vara konstnärer och måla tavlor i familjen Larssons trädgård. Helt gratis dessutom. Det var bara att sätta på sig en lånad målar-rock, ta en färgpalett och ställa sig vid ett ledigt staffli.

Lille A hann med två konstverk under tiden visningen pågick inne i Carl och Karins bostad. Väldigt uppskattat och kul! Mormor`n har därmed bestämt sig för att målarfärg och staffli får bli en av presenterna till hans 7-årsdag på lördag. Kreativiteten framför allt!

En annan upplevelse, som mamma/mormor/farmor kommer bevara längst in i hjärtat framöver, var turen med kajak i strålande sol på spegelblank Mångbergssjö. Magiskt! (Well. Liiiite nervigt också när man inte är van)

Dagar som dessa finns det inget som slår svensk sommar….

Måste ju även passa på att tipsa om ett väldigt trevligt AirBnb som vi ”råkade ramla över”.

Denna lilla tripp blev nämligen väldigt spontan, eftersom Mackan fick en lucka i en annars fullspäckad ”jobbsommar”, så det mesta i hotellväg var redan bokat. Dessutom blir man lite begränsad, både på AirBnb och hotell, när man har hund med sig. Nellys lilla Gunnel måste följa med såklart och det är som sagt inte alla boenden som går med på djur(Gammeltaxen fick stanna hemma hos svärisarna. Där trivs hon som tur är)

Sicken tur då att Bo Christer och Pirjo precis lagt ut sin lilla gård, eller Härbre, benägen i byn Mångberg ca 1/2 Tim från Mora, på AirBnb. Det skulle visa sig att vi blev deras allra första hyresgäster, och sicken FULLTRÄFF! Alltså inte vi som första gäster kanske (jo förresten!) men vilken fullträff att vi hittade dit! En plats vi gärna kommer återkomma till, både tack vare de trevliga värdarna och välutrustade boendet. 14 bäddar uppdelade på 4 små stugor i olika storlekar. Perfekt för en stor familj eller ett kompisgäng! Här hittar du Härbret om du blir nyfiken. PS. Väldigt mycket finare och bättre än på bilderna. Varsågod för gratistips! Som jag kanske kommer ångra när fler upptäcker denna pärla…

I den äldsta stugan, “The Croft” får man lätt plats en hel barnfamilj i 4 platsbyggda våningssängar. SÅ mysigt ju! De två nedersta var dessutom extra breda.

Mackan och jag sov i ”The Barn” som liksom var storstugan/navet med kök och stor matplats. På övervåningen fanns två dubbelsängar mitt emot varandra, så där skulle också en barnfamilj lätt få plats. Eller varför inte tjejgänget!

Det bästa, om du frågar han med finska rötter, var den vedeldade bastun. Den eldade vi i flitigt varje dag och duschade sen i uteduschen i regnvatten. Så mysigt!

TACK Dalarna för härliga dagar! Nu googlar vi ”Härbren till salu” för fullt…

Och TACK till våra vuxna ungar för att ni vill fortsätta hänga med oss!

Varje plats med er är min favoritplats i världen!