LUKTÄRTSFROSSA....

Lyxen i juli, när man kan börja varje morgon med att plocka små spretiga buketer av luktärt. Barfota i det daggvåta gräset, med dagens första kaffekopp i ena handen och trädgårdssaxen i den andra. Jag älskar det och njuter i fulla drag. Trädgårdsmästarens barnbarn (jo man tackar. En är ju ändå uppvuxen i en släkt med snittblomsodlare i flera generationer bakåt) har helt enkelt fått blodad tand. Ja, för hur skall man kunna få något annat när man plockar bukett efter bukett och blommorna bara blir fler och fler. För att inte tala om doften. Som en bättre fransk parfymaffär. Ni vet en sådan där liten, antik med mörk platsbygd inredning. Inte för att jag besökt någon sådan, men jag är helt säker att det måste dofta precis som en solvarm liten luktärt.

Man måste ju älska mångfalden också, när det kommer till denna fantastiska lilla blomsterkaramell. Som en godispåse med sött och surt i världens bästa mix. Det bästa är ju, som sagt, att ju mer du plockar ju mer fler blommor. Det gäller att plocka på så att det inte hinner bli fröskidor, då minskar blommandet har jag hört.

De dova, lite sobra sorterna är extra vackra….

….men favoriten i år är nog den ljusblå. SÅ vacker! Tyvärr har jag, som vanligt, inte en aning om namnen på de olika sorterna, så kan tyvärr inte tipsa….

Älskar mixade, färgglada buktter som spretar och tar plats. På bilden ser du de allt första blommorna från “sommarmixen” (tack Florea för excellenta fröer) jag direktsådde i våras.I år har jag även sått en massa krasse för första gången, och OJ vad de växer! Massor av blommor i rött, orange, korall och créme. Men de förtjänar ett helt eget inlägg tror jag minsann….