KULTURHÖST I VÄSTSVERIGE

I betalt samarbete med Västsverige

Är du sugen på en mysig utflykt med kompisgänget i höst, eller kanske ett par inspirerande och härliga dagar med din partner? Gillar du cool, vacker, historisk och/eller nytänkande miljö och inredning? Är du det minsta konstintresserad, eller bara nyfiken på att möta kulturinriktade eldsjälar? Gillar du god mat i säsong, lagad med kärlek och på lokala råvaror? Föredrar du gofika på mysiga cafeèr? Kanske är du som jag, en nörd för anrikt och vackert porslin med en historia som började redan 1725….?

Svarar du ja på någon av dessa frågor, ja då är det här blogg-inlägget för dig!

Här har jag samlat alla de platser som jag, och min yngsta dotter Nelly 27 år, besökte på vår konst- och kulturutflykt i Västsverige. Närmare bestämt i Skövde, Skara, Kinnekulle, Lidköping och södra stranden vid Hornborgarsjön. Alla är de pärlor i mitt älskade västergötland, där jag föddes 1 november 1970.

Dessutom är flera av destinationerna en del av Hållbarhetsklivet;

Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring . Här agerar offentliga och privata aktörer för att ställa om till ett hållbart samhälle.

Tillsammans skapar vi ekonomiskt bärkraftiga företag och turism som inte leder till onödig miljöpåverkan och uppskattas av både boende och besökare. Vi när framgång genom ständiga förbättringar med fokus på konkreta initiativ.

Hållbarhetsklivet baseras på fyra grundläggande principer som är styrande för de vägval vi gör inom utveckling och marknadsföring av besöksnäringen i Västsverige. Det är de glasögon vi sätter på oss när vi avgör vår tid och våra pengar investeras. 

  1. Så lite miljöpåverkan som möjligt

  2. Bra för både boende och besökare

  3. Fler besökare när och där det inte är fullt

  4. Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter

Här kan du läsa mer om detta bra & viktiga initiativ.

Som av en händelse är 1970 även födelseåret för det hotell där vi spenderade vår första natt, nämligen BILLINGEHUS HOTELL.

“I över femtio år har det ikoniska hotellet balanserat som ett monument på Billingens brant. Idén om Billingehus kom till liv som en del av en större dröm – den om ett friluftsparadis på berget Billingen. Entreprenören Arne Sandberg och hans fru Maja hade en vision om att få skapa en träffpunkt för rekreation där motion och avkoppling gick hand i hand. En mötesplats för Skövdebor såväl som tillresta med syftet att ta hand om hela människan. En plats att råda bot på stress och en plats ”för själ och hjärta”.

Vi gör något roligt istället!

1967 när Arne fyllde 50 år sålde han bensinbolaget till Burmah Castrol för 30 miljoner.

Vi gör något rolig istället för att köpa aktier” sa Arne, har hans fru Maja berättat – och det roliga, det blev projektet på Billingen.

Läs mer, bla om “Ett friluftsparadis växer fram” och om “En unik gåva” på BILLINGEHUS HEMSIDA

I juni 2023 hade Billingehus Hotell sin nyöppning efter en stor totalrenovering. I samma sköna 70-stil som ursprunget, med svulstiga soffor i sammet och kulörer i orange, gult & brunt och detaljer i storblommigt, välkomnas man in i en moderniserad och samtidigt hemtrevlig miljö. På Billingen har man lyckats med konststycket att mixa pampigt, glamoröst och svulstigt- med stor mysfaktor och känsla av “hemma”.

Bland det coolaste är ändå den magnifika utsikten! Inte minst när man sitter i hotellets restaurang SANDBERGS , där både frukost, lunch och middag serveras. “Nyp-mig-i-armen-vackert”, oavsett årstid (tänker att det måste vara maffigt att titta ut över ett vitt vinterlandskap, eller när hösten matchar inredningen med sina kulörer) eller tid på dygnet.

När jag smög ned vid 06.15-tiden på fredagsmorgonen (tack till den trevliga personalen som bjöd på nybryggt kaffe, trots att restaurangen inte öppnat för frukost ännu) gick solen upp över Billingen som ett guldfärgat klot. Rent och skärt livsnjut att få sitta med en kopp kaffe och se staden vakna.

När Nelly kom ner till restaurang SANDBERGS vid 07-tiden, hade mamman dukat upp till brakfrukost minsann. Det blev en riktigt härlig lååååångfrukost……

…..innan vi gick ned till EARTH SPA och njöt av stillheten, innan dagen drog igång på riktigt. Hotellets spa har också genomgått samma stora renovering som övriga hotellet, och dessutom byggts ut rejält. Här kan du bada i både varma och kalla källor, simma i poolen eller njuta i det stora bubbelbadet. Älskar att man valt att göra detta till en digital frizon, så det råder verkligen stillhet och avkoppling.

Med tanke på att man även satsat på en hel avdelning med olika former av bastubad, som tex saltbastu, ångbastu, het torrbastu vs svalare torrbastu, så har min man Mackan (med finska rötter) redan bestämt att vi skall åka tillbaka till Hotell Billingehus inom kort. Jag är inte nödbedd s.a.s.

Kvällen innan, bjöd samma vy som till frukosten, på “golden our” i dubbel bemärkelse. Den guldfärgade kvällssolen förstärkte restaurangens varma, välkomnande inredningen i guld, brunt och orange. Extra kul att man tagit fram den nya heltäckningsmattan, i samma mönster som originalet från 1970. Älskar!

Västsverige är hem för ett stort antal kreativa människor inom arkitektur, konst, mode och design. Ljuskonst, gatukonst, textilkonst och en uppsjö av museer och konstgallerier är bara några exempel på vad man kan uppleva här.

Tomas Asplund Gustavsson, intendent på Skövde Konstmuseum, var den första i raden av eldsjälar som vi fått äran att möta och inspireras av under dagarna i Skaraborg / västergötland. Tomas berättar att han lämnade Stockholm för 16 år sedan och stortrivs med livet på landet utanför Skövde! “Här kan man sticka ut hur mycket som helt och ändå bli accepterad för den man är”

Det var en ren ynnest att få lyssna till Tomas och hans brinn för konsten, inte minst den “kvinnliga”. Konstmuseet i Skövde har en (ovanligt?) stor representation av kvinnliga konstnärer. Inte minst i 120 verk av den amerikanska konstnären, aktivisten och skribenten Linda Stein. Född 1943 växte hon upp i en judisk familj i New York. Över 80 år gammal är hon fortfarande en högst aktiv och aktuell konstnär. Läs mer om henne och de andra kvinnliga konstnärerna, flera med lokal förankring, här på museets hemsida

Från ett inspirerande möte till ett annat!

Färden går vidare från Skövde genom magiskt vacker , böljande natur, förbi historiska platser som Lundsbrunn, mot Kinnekulle. “Det här känns lite som Österlen” konstaterade Nelly vid ratten“. Senare fick vi veta att området ofta kallas för “Västra Götlands Österlen”.

“På Kinnekulle är det ännu mera konstnärstätt än på Österlen. Här har vi mindre än 1 km mellan olika typer av aktiva konstnärer”. Detta hävdar konstsmidesmästare Therese Engdahl med bestämdhet, och vem är jag att säga emot;)

Therese, och hennes man Niclas, som är byggnadssmed, äger och driver SMEDJA THERESE med tillhörande SKULPTURPARK OUROBOUROS.

“1999 gick flyttlassen från Bohuslän till  Husabys gamla ålderdomshem, på foten av vackra Kinnekulle. Therese mamma konsthantverkaren Echset hade hittat detta vackra hus några år innan och öppnat cafè och konsthantverksbutik i en av flyglarna.
Den andra flygeln byggdes ut och gjordes om till smedja.Där tillverkar vi sedan dess allt mellan himmel och jord. Stort som smått.Både beställningsarbeten, utställningsföremål, skulpturer och produkter till vår lilla smides butik.I smedjan jobbar vi idag tre stycken Niclas, Therese och vår älsta dotter Ronja. Vi har en dotter till vid namn Petronella men som i dagsläget inte jobbar hos oss”

2020 öppnade paret, Therese och Niclas, en skulpturpark på deras 7000 kvadrat stora tomt. Den är öppen maj-sep. Här kan man strosa runt , tillsamman med småpratande och nyfikna hönor och katter, och njuta av kreativa och inspirerande skulpturer, tavlor och installationer. Konstnärerna byts ut kontinuerligt, så det finns alltid något nytt att njuta av! På gården driver även mamma Margareta sitt mysiga kafè Nyfiket.

Navet i verksamheten är den gemensamma smedjan där Niclas och Therese jobbar tillsammans, ofta med gemensamma projekt. Paret smider till såväl privatkunder som stora företag och kyrkor. Här har man även “Lilla Smidesbutiken” där man kan köpa smycken och andra vackra föremål i smide.

Det går inte att ta miste på Therese passion för detta, flera tusen år gamla, arbetssätt, och både Nelly och jag lyssnar imponerat.

Nelly fick testa på att smida, tillsammans med Therese, och det visade sig vara svårare än det ser ut. Inte minst efter att ha tittat på smidesmästaren “her self” först. Nelly åkte dock därifrån, lika stolt som tuppen på gården, med en egentillverkad flasköppnare. (blåsorna i händerna kom liksom på köpet)

Ett stort, varmt TACK till Therese, Niclas och Ronja för några härliga timmar hos er! Ett extra tack till hönorna och tuppen, som bidrog lite extra till trevnaden, kring fikabordet i trädgården. Vi kommer tillbaka och firar både 25-årsjubileum och 5-årsjubileum med er nästa år! Då hoppas vi även att den “svävande scenen”, bakom smedjan, är klar för uppträdanden! På återseende…..

En plats som jag verkligen sett fram emot att besöka är RÖRSTRANDS MUSEUM i Lidköping! Som den antikt-porslin-nörd jag är, var det sannerligen lite som att kliva in i porslins-himlen när vi gick in genom dörrarna och klev in i den snart 300 år gamla historien. Nästan så en blev lite rörd.

Men först åt vi en god lunch i kaféet, som ligger precis i anslutning till muséet. Här serveras supergoda räkmackor och sallader på klassiskt Rörstrandsporslin. Till “kaffet på maten” njöt vi av perfekt frasiga “Drömmar”. Både kakan och porslinet påminde mig om 11-kaffet hemma hos farmor Emy i Ulricehamn. Hon hade vitrinskåpet fullt av Rörstrands porslin. Dem jag minns främst är en komplett servis av Koka Blå- design Hertha Bengtson , en servis av Mon Amie- Marianne Wessman, och flera delar av Blå Eld även den av Hertha Bengtson. Det var även farmor Emy som började samla på Ostindia-servisen till mig. En servis jag älskar och använder dagligen. Letar alltid äldre delar, som jag tycker mer om i både form och kulör, på loppisar och antikaffärer. Här kan du läsa mer om den spännande uppkomsten av Ostindia servisen.

Museet ligger i en del av den tidigare porslinsfabriken och den gamla fabriksväggen i tegel utgör en vacker fond åt Gunnar Nylunds fontän som porlar välkomnande i entrén. Guiden Jenny berättar att fontänen under många år varit på vift ute i världen, hos privata samlare, och att den var i dåligt skick när den äntligen kom tillrätta och kunde restaureras.

1726 bildades "det Swenske Porcellainsvärket" och man började tillverka porslin på Rörstrands Slott i Stockholm och Rörstrand är därmed den näst äldsta porslinsmakaren i Europa.
Rörstrand växte med åren och 1926 flyttas hela verksamheten till Göteborg. Efter bara tio år gick flytten vidare till Lidköping där man slogs ihop med Lidköpings Porslinsfabrik. Här tillverkades porslin under nästan 100 år med som mest 1 500 anställda innan lönsamhetsproblem år 2005 tvingade fram en nedläggning och en flyttning av tillverkningen utomlands.
Rörstrand museum invigdes 1976 av kung Carl XVI Gustav och rymmer föremål från 1700-talet till idag.

Samlingen på Rörstrands museum består idag av mer än 18.000 artiklar och fylls hela tiden på.

Så roligt att få se de lite mindre kända serviserna, som POP, av Inger Persson, som tillverkades under åren 1968-1969. SÅ fin!

På museèt kan du följa hela porslinsprocessen från början till slut, inte minst via tidiga filmklipp och bilder. Här finns även en av de gigantiska brännugnarna kvar, den sk “Lillugnen”, som får en att undra hur de stora ugnarna såg ut….

Jag blev på riktigt rörd över att få se denna fantastiska kulturskatt och hade utan överdrift kunnat gå runt och titta i många timmar till. Det får helt enkelt bli flera besök framöver…….

Efter Rörstrands Museum tog vi en kort promenad, i det nästan tropiska sensommarvädret, till Galleri Lidan där Ylva Svart konstnär, illustratör och författare, väntade på oss. Galleri Lidan är en lokal konstförening med 25 medlemmar. Kriteriet är att man skall bo, och / eller verka, i trakterna kring Lidköping.

Vi fick tjuvkika på en alldeles nyhängd utställning, med akvareller av konstnären Maria Heed.

Tillsammans med Ylva tog vi den korta promenaden vidare till mönsterdesigner Karoline Beritdotter Lenhult. I en f.d gammal hattaffär, med originalinredning från , har Karoline studio och showroom för sitt eget varumärke KUEEN.

Karoline Beritdotter Lenhult har arbetat som designer under tjugo års tid med olika typer av uppdrag. Drömmen om att starta ett eget varumärke fanns alltid där och viljan att skapa något vackert och hållbart med passion resulterade till slut i Kueen som grundades 2014. Sedan dess har hon byggt upp sitt drottningdöme av mönster med inspiration ifrån allt möjligt som resor till Venedig, Marocko, eller Kållandsö. Mönster i naturen, symbolism, bokstäver, ett slott i närheten eller den kvinnliga livmodern…

Bild på Karoline, tagen av 

Alla Karolines mönster är ritade för hand i blyerts eller bläck. Många av mönstren berättar en historia, inte sällan utifrån olika kvinnliga livsöden, som bilden ovan- Maria Eufrosyne (1625-1687) som var gift med Greve Magnus Gabriel Dela Gardie.

Numera består Karolines “drottningdömme av mönster” även av en tapetkollektion i samarbete med Ulricehamns Tapetfabrik. Kika in här vetja.

På tal om inspiration och passion! Känner du dig lite trött eller nere- TA DIG TILL KAROLINES VÄRLD, på Särnmarksgatan 21 i Lidköping. I ärlighetens namn var vi just lite småtrötta Nelly & jag, när vi kom till Karolines “drottningdömme”, på fredag eftermiddag. En timme senare gick vi därifrån, inte bara med varsin sidenscarf i gåva utan bubblande, påfyllda med ny energi! TACK Karoline! Jag hoppas att vi snart ses igen!

När vi, något motvilligt, sagt hejdå till Karoline, så gick färden vidare till Skara. Närmare bestämt till anrika Stadshotellet där vi skulle checka in för natten.

“Skara Stadshotell är ett elegant och anrikt hotell mitt i centrala Skara. Hotellet byggdes redan år 1874 då järnvägsförbindelsen innebär ökad tillströmning av besökare till staden. Hotellet ritades av arkitekten Emil Viktor Langlet och stod klart 1875. Den stora och pampiga festsalen vittnar om många olika sorters tillställningar och här har både studenter valsat och kungligheter dinerat”

Jamen snälla nån. Är det fler än jag som direkt börjar fantisera om vilka som “valsat” över dansgolvet i den stora vackra festsalongen. Dagen till ära hade man dukat upp för bröllop, (i min profil @fruvintage på Instagram, märkt “Kulturhöst”, kan du se vad undertecknad inte kunde låta bli att göra mellan borden) och jag kan knappt tänka mig en vackrare plats för livets alla festligheter!

Mellan 2020-2022 stängdes hotellet ned för totalrenovering. Vid nyöppningen, den 22 februari 2022, kunde man se att den eleganta & klassiska stilen fanns kvar, men att den kompletterats med nya, moderna detaljer. Här kan man gå in och läsa mer om Stadshotellets spännande historia.

Tranor är ett genomgående tema i inredningen på hotellet. Bla det här vackra fönstret, och i mönstret på alla nyinlagda textilmattor.

Runt om, i hela det smakfulla och vackra hotellet, kan man även njuta av Lars Lerins fantastiska konst. 31 verk finns redan på plats och många, många fler (28 st om jag inte minns fel) är “på väg in”. I cafèet fröken Ljung, som har öppet 24/7, kan man inte bara nuta av smörgåsar och bullar, utan även av ett verk av Herr Lerin.

Hotellets restaurang heter JULIA och här serveras både frukost, lunch och middag.

“Vi har döpt vår restaurang till Julia. Namnet är en kvinnlig version av Julius som härstammar från romerska Gulius och härleds till grekiskan Ioulo och Demter som betyder ”Moder Jord”. Med säsongens råvaror och de nära samspelet med lokala leverantörer skapar vi det bästa från moder jord. Namnet är även en flört med ursprunget av Jula som startade sin framgångssaga på gården Jultorp i slutet av 1970-talet”

Vår trevliga “guide” Amanda tog oss även med till systerhotellet SKARA KONSTHOTELL, där man bla kan njuta av konstverk signerade Anders Zorn, Carl Larsson och Jenny Nyström.

Amanda berättade att hon jobbar på både Stadt och Konsthotellet och jag sa till Nelly, i efterhand, att när personalen berättar med sådan passion och hjärta (som om hon själv var ägare) om sin arbetsplats, då har man lyckats som företag…..

Bara några steg från Stadshotellet finns en hel liten gatan med kurerade vintagebutiker. DRÖM ju!! Önskar så att vi hunnit kika in hos dem alla….!

På Värket Ateljé & Butik träffade vi trevliga Sarah! Bibliotekarien som sadlat om för att följa sin dröm. För 1 1/2 år sedan startade hon sin lilla, (men väldigt välsorterade) vintagebutik. Här hittar man även ett utbud av hantverk från lokala förmågor.

Självklart gjorde Fru Vintage fynd här, som jag skall visa framöver….

“Passion och hjärta” känns minsann som rättvisa ledord för hela vår kultur- och konstresa i Väst Sverige. Vi har mött så fantastiska människor, som lyft sina platser och verksamheter, som om de vore världens enda värda ett besök;)

Sist ut, i serien “utmärkt värdskap i Skaraborg” (min egen utmärkelse;) var Linda och Göran Löfwing. Från Skara körde vi mot Hornborgarsjön, oj vilken vacker väg, med målet att besöka Löfwings Ateljè & Krog Här har konstnären Göran Löfwing, tillsammans med sin fru Linda Löfwing som är kock, skapat en kulturoas av rang. Med en egen konsthall, butik, restaurang och konstrunda utomhus är det sannerligen en plats värd att besöka!

Nelly och jag fick börja med “konst för gommen”. I skuggan på uteserveringen njöt vi av kantarelltoast på hembakat bröd, med lokalproducerad lättöl till.

Wallenbergare på viltfärs var nästa himelskt goda rätt. Serverad med potatispurè, lingon och Göran him self. SÅ otroligt inspirerande att höra hans konstnärsresa, som började med den allra första konstutsällningen som 12-åring.

“Djur och natur var från begynnelsen hans passion. Idag är underbarnet en mogen målare. Han har förblivit sin inspirationskälla och motivkrets trogen, och han är kvar i sitt landskap, i sitt livs triangel. Mitt i, som ögat i treenigheten, finns Hornborgasjön med mad och strandäng och fågel strödd över himlen.

Småningom fick han offentliga uppdrag, ett av de mer omfattande för Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm där han utförde stora fondmålningar till de biotoper som gestaltades i den permanenta utställningen Natur i Sverige”

Här kan du läsa mer om både Linda & Göran och verksamheten på Löfwings.

Missa för allt i världen inte skulpturparken utomhus när du är på besök! Så härligt att gå runt bland susande löv och njuta av konstverken.

Till sist hoppas jag, från djupet av mitt västgötska hjärta, att du som läst ända hit, och kanske även följt vår konst- och kulturresa i Stories (hela resan ligger kvar i min profil) kommer att hitta dina egna pärlor bland alla unika smultronställen jag visat upp! Tagga mig gärna under ditt besök, så hjälps vi åt att sprida lusten att upptäcka vårt vackra Sverige!

TACK till Maria med team på Väst Sverige, för förtroendet att visa upp konst och kultur i Väst Sverige!

Här kan du gå in och hitta fler utflyktmål i form av kafeer, museum, restauranger, konsthallar och annat trevligt!

Jag önskar dig en härlig höst, fylld av konst, kultur och andra härliga upplevelser!