SKRIVARLYA OCH SKRIVKRAMP

Godmorgon!

Nu är det bara några dagar kvar tills jag får hem en hel pall med min rykande färska bok och jag tänkte jag skulle passa på att visa min skrivarhörna. Här, med utsikt över åkrar och ängar, har jag suttit hela januari, februari och delar av mars. Medan snön yrt utanför fönstret så har det varit rätt mysigt att sitta här med datorn i knät.

Jag måste säga att jag gillar skrivarbubblan. Att veta exakt vad man skall göra när man vaknar på morgonen och koncentrera sig på det. Tacka nej till allt annat, och bara sitta i myskläder och sippa på kaffe.

Jag gissar att årstiden gjorde sitt till. Januari och februari, när det händer noll och vädret är allmänt kallt & trist, måste´ju vara de bästa bok-skrivar-månaderna ändå. Det skall jag lägga på minnet minsann.

Som den amatör jag är så hade jag ingen aning om hur det skulle gå. Man har ju hört om skrivkramp och idétorka, men jag måste säga att det gick väldigt bra! Det var som om texterna liksom legat och väntat på att få komma ut.

Sen gäller det ju att omge sig med lite vackerheter som vackra blommor, och broderade kuddar. Tänker att det gynnar kreativiteten. Därför var det extra perfekt att vi precis kunde flytta in i vår utbyggnad på övervåningen, när jag började jobba med boken. Det blev som min egen skrivvarlya. Lyxigt ju.

Tankarna på en bok har jag haft i flera år, men vad skulle jag skriva om? Ingen aning.

Men så började jag med mina inspirationsföeläsningar och plötsligt blev tanken på en bok mer konkret. Boken har ju fått samma namn, “Att följa sitt hjärta” som föreläsningen, och blir liksom en förlängning av den. Känns superkul att kunna ta med boken när jag drar iväg på mina olika event runt om i Sverige.

Boken kommer såklart vara lika givande även om man inte hört min insprationsföreläsning. Som jag ser fram emot att få hålla den i min hand! Då kommer nog tårarna rinna. Med tanke på att de gjorde det bara genom att jag såg utkastet på datorn. Jag är också SÅ glad över alla förväntansfulla kommentarer jag får på alla möjliga håll. Svårt att greppa att det finns andra som väntar precis som jag. Nyp mig.

RELEASE OCH BOKTURNÉ!

Det drar ihop sig för Bokrelease minsann! Helt otroligt ju! Det kändes så långt bort när vi bestämde oss för att ”släppa boken i början på maj”. Nu är det bara en dryg vecka kvar.

Onsdag 3 maj kl 12-17..30 är du välkommen till Re:Deco på Linnégatan 4 på Östermalm i Stockholm! Då blir det boksignering av rykande färsk bok, och jag kommer även sälja mitt 11-kaffe till extra bra pris. Vi har ”hängt ihop” i 5 år i år, och det är ju också något att fira!

Efter bokreleasen ger jag mig ut på en liten bok-signerings-turné, som ser ut som följer;

Lördag 6 maj

Jag börjar såklart i mina hemtrakter med att poppa upp hos Steningekompaniet, vid Steninge Slott.

Lördag 13 maj

Nästa stopp blir hos Dakabom utanför Jönköping lördag 13 maj.

Söndag 14 maj

Då är jag tillbaka på Hotell Bogesund i Ulricehamn där jag hade en inspirationsföreläsning i början på året.

Torsdag 18 maj

Hotel Eggers i Göteborg vankas det halv 11-kaffe med boksignering minsann.

Lördag 20 maj

Då dyker jag upp med bok och 11-kaffe hos KLco i Varberg.

Söndag 21 maj

Ser jag fram emot att besöka alldeles nyöppnade Inez Vintage i Dals Rostock!

Hoppas att vi ses på något av dessa ställen!

Har även fler som håller på att bokas på, så håll utkik….

VÅRSOL, ODLING OCH ETT VARNINGENS FINGER…

Visst ÄR det helt ljuvligt att vi äntligen får njuta av vårsolen! Älskar att se på SoMe hur svenskarna lever upp och letar sig ut efter en lång vinter. Jag tror att varenda en enda av alla konton jag följer, är ute i sina trädgårdar och på balkonger och fixar.

Trätrall och utemöbler skuras, det sopas och putsas fönster……

Men framför allt vattnas det i påsförsedda krukor, små späda plantor visas upp och det hurras över väldig växtkraft.Jag gissar att man ser framför sig grönsakslådor som dem jag bar in från mina odlingar i höstas. Broccoli, majrova och savoykål. Vilken ynnest att få äta det man själv odlat hela sommaren.

Haha. Skoja. Och jag vet att ingen av er som följt mig ett tag gick på det hela. Jag saknar ju som bekant både gröna fingrar och odlingsintresse. Tyvärr. Som jag önskar att det inte var så.

Bilderna på dessa vackra grönsaker kommer sig av att jag fick i uppdrag att möblera och dekorera scenen på Oscarsteatern i början på året. Ett hälsoevent skulle gå av stapeln, så självklart blev delar av dekoren vackra grönsaker. Som små konstverk ju.

Men jag njuter ändå av att se hur alla trädgårdsälskare vaknar till liv. Älsk på alla bilder och filmklipp på bleka svennar som röjer runt i sina trädgårdar och lapar den första vårsolen mot husväggar och på uteserveringar. Helt fantastiskt härligt såklart, me jag måste ändå passa på att höja en varningens finger.

Solen kan vara riktigt farlig! Det var nämligen precis den här tiden, för några år sedan, som jag fick min eländiga solskada. I mitten på april tog jag 11-kaffet med mig ut i trädgården och njöt av den första vårsolen i ansiktet. Det är ju något visst. Som att livet återvänder efter en mörk vinter.

Jag hade inte suttit längre än 10 minuter, när jag plötsligt känner hur läppen spricker och börjar blöda på ett ställe. Hela sommaren går jag sedan med ett sår som inte vill läka (eller det läker nästan, för att sedan spricka igen) och i september ringer jag vårdcentralen. Får direkt en remiss till hudkliniken på Sofiahemmet och sedan följer 2-3 år av regelbundna frysbehandlingar. Inte skönt alls. När såret istället för att försvinna blir ännu sämre tas en biopsi. Tack och lov visar det sig inte vara cancer, utan “bara” ett sk basaliom. Man bestämmer sig ändå för att göra en tumöroperation, där man tar bort hela eländet, som visar sig vuxit långt ned i hakan. “två riktigt eländiga jäklar” (som kirurgen uttryckte det) som krävde 1 1/2 cm på bredden och 2 cm på djupet av min läpp. Operationen gjordes i augusti men har fortfarande inte läkt. Det kan tydligen ta upp till 2 år. Det gör ont varje dag och jag kan fortfarande inte gapa riktigt. Om jag ändå skippat den där stunden i solen.

På hudkliniken fick jag lära mig att 15 minuter i solen på morgonen är ok, innan den är så stark. Det räcker dessutom för att fylla på med D-vitaminer och annat som solen bidrar med. Men resten av dagen är det skuggan som gäller. Hörde även på nyheterna en läkare som oroade sig för det ökande antal hudcancer.

SÅ; SÖK SKUGGAN OCH VAR FÖRSIKTIG mina vänner! På med hatten i sommar! Det är faktiskt inte värt den tillfälliga njutningen….

VINTAGEPORSLIN OCH DEN DÄR LIVSKAMPEN…

Jag hade tänkt skriva om, hur mycket jag älskar vintageporslin. Om historiska vingslag, vackra mönster och kärleken till det udda och nötta. Om koppar och fat från både slott och koja.

Men det känns plötsligt så trivialt på något sätt. Läser precis om vännen som går igenom en helvetesbehandling med cellgifter, om tonårspojken som säljer plastpåsar för att försörja sina småsyskon. Båda deras föräldrar har dött i kriget i Ukraina. Om räntorna som väntas stiga ännu mer.

Så mycket elände i världen.

Kanske är det då vi behöver läsa om meningslösa saker som kaffekoppar och udda fat? Men jag tror jag spar det till en annan gång…..

….det har ju nämligen samtidigt ramlat in flera mejl och önskningar, de senaste dagarna, om att få vara med på vår parhelg! SÅ roligt! Flera skriver att de har lyssnat på senaste podden “Störst är kärleken” och insett att det viktigaste av allt, relationen, får alldeles för lite av prioritet och resurser.

Jag läser mejlen högt för Mackan och tårarna stiger i ögonen på oss båda. Så många fina människor det finns där ute. Så mycket kärlek.

Så mycket livskamp.

Småbarnsår som suger musten ur vilken förälder som helst, tonåringsproblem som gör att man sliter sitt hår och så den där avgrundsdjupa tröttheten.

Men även en uttalad önskan om att fira kärleken och de där fantastiska åren tillsammans. Det skrivs om 5 år, 10 år, 15 år och om 30. Även om 7 år och 12. Tänk vad fint ändå. Vad vi kommer att få dela med varandra den där helgen i slutet på september. (Mer info finns i tidigare inlägg) Jag känner på mig att det kommer bli både skratt och tårar. Glädje, sorg och livsnjut. Precis som det däringa livet.

Så skriv det där mejlet du också, till marlene@fruvintage.com Vi behöver varandra mer än någonsin! Våra barn behöver oss som välmående föräldrar. Som jag brukar säga i min inspirationsföreläsning ”Att följa sitt hjärta”; det finaste du kan ge till dina barn är föräldrar som älskar varandra!

Kanske att vi redan nu behöver börja fundera på datum för en parhelg till. Våren 2024. Inte mig emot.

Störst av allt är ju kärleken!

Soho house och vardagsrum

Igår hängde jag på Soho House med Noah. Där får man dock inte plåta, kolla in bilderna på deras hemsida, så håll tillgodo med vyer från vårt vardagsrum.

Coolt ställe ändå. Soho House alltså. I Stockholm är det relativt nyöppnat och lokalerna är en gammal kyrka på Östermalm. SÅ vackert!

Det hela bygger på medlemskap, som man ansöker om, och om/när det går igenom så har man acces till Soho House över hela världen. Man har dessutom en massa event och konserter som man bjuder in medlemmar till.

Vi öppnade vårt första hus på Londons Greek Street 1995, när grundaren Nick Jones erbjöds utrymmet ovanför sin restaurang, Cafe Boheme. Radhusets rum nås via en liten dörr precis runt hörnet från Cafe Boheme, vilket inspirerade Nick att göra det till en medlemsklubb för de lokala kreativa som blivit restaurangens stamgäster.

Det kallades Soho House eftersom det var vad det var: ett georgiskt hus i Londons Soho. Logotypen speglar layouten för det första utrymmet – tre våningar över tre sammankopplade hus.

På de flesta andra ställen så ingår även ett svindyrt hotell, ofta med gym och spa, men i Stockholm är det ”endast” en enorm lounge” med bar, och restauranger. Här är man istället kopplad till Hotell Villa Dagmar, där man som medlem kan bo till reducerat pris.

Noah, och en massa andra kreativa coolingar i hans ålder, (som Isabella Löwengrip just idag;) fungerar det som ”kontor”. Man betalar en månadsavgift och sen kan du sitta med din dator och jobba i en fantastisk miljö. Perfekt även för kreativa möten. Den som har medlemsskap kan bjuda in upp till 3 gäster, så det var så jag kom in idag, som Noahs gäst. Jo man tackar….:)

Själv fortsätter jag nog ändå med mitt hemmakontor, som numera är vårt nya rum, med glasveranda, på övervåningen. Älskar att sitta högt upp och se ut över hagar och skog. Bilder kommer när det är klart. Men jag kan säga som så att det blir helt andra kulörer där uppe, än blå/petrol som i vardagsrummet….

Idag skall jag sitta vid datorn endel. Jag skall bla registrera min bok på Bokinfo, förbereda för min release och för en resa vi ska göra nästa vecka. Jippi. Nästa torsdag kommer jag ställa frågan; ”vart är vi på väg”?

Men det är då. Nu skall jag börja denna torsdag med att putsa färdigt fönstrena på nedervåningen och sedan blir det datorn i knät i favoritfåtöljen.

Ha en fin dag!

Bokbubbla och snökaos....

Upptäckte just att jag ju glömt lägga ut det här blogg-inlägget som jag skrev för ett par veckor sedan, närmare bestämt 28 mars;

Jamen välkommen tillbaka då vintern! Eller nåt. Inatt har vi fått 30 cm nysnö och snön fortsätter vräka ned utanför fönstret. Jag vågar knappt säga att jag tycker det är mysigt, men det kan bero på att jag fortfarande är kvar lite i min bokbubbla och inte tänker ge mig ut idag….

…..förutom några små rundor med denna donna, Stina the Little Queen. Hon har börjat löpa för någon vecka sedan, vår gamla dam, så det är hyfsat gnälligt just nu. Hon som inte lämnar sin bädd före kl 11 i vanliga fall, vill gå ut på långpromenad innan vi ens hunnit dricka morgonkaffet.

På tal om bokbubbla så är min formgivare & redaktör, Ida Magntorn, och jag på sluttampen nu. Imorgon skall jag åka till tryckeriet och kolla provtryck på några bilder (bilden ovan är en av dem) och just nu sitter Ida och jobbar med det slutgiltiga omslaget. SÅ spännande! Jag kan liksom inte fatta att jag snart har den i min hand!

TACK förresten till alla er som röstade på omslagsbild på min Instagram. Man kan väl lugnt säga att bilden nedan vann överlägset.

Tätt följt av den här, där jag dansar fram på den gamla grusvägen på Rörbäck utanför Varberg. Båda bilderna är tagna vid samma tillfälle, av min vän, och favoritfotograf, Malin Lindner. Nu återstår det bara att se hur slutprodukten blir…

Onsdag den 3 maj släpps boken och sedan följer ett liten boksigneringsturnè genom landet. Du kan redan nu lyssna på ett avsnitt av min pod, “11-kaffe med Fru Vintage” där jag berättar vilka stopp jag bokat in hittills. Några fler, utöver dem jag nämner i podden, håller jag just på att boka datum med.

Status just nu, ca 2 veckor senare, är att Stina slutat löpa, all snö är borta och Tussilagon blommar för fullt! Halleluja!

Boken är på tryck och idag har jag varit hos Elin på Re:Deco för att planera lite för min bokrelease.

Den 3 maj mellan kl 12-ca 17.30 kan du komma och köpa min bok och få den signerad! Hoppas att vi ses då, eller på någon av alla platser jag kommer besöka under min bokturné!

Påskdukning med krokus

Krokusar i påskdukningen är den där perfekta lilla färgklicken tycker jag. Varför inte placera en liten blomma vid varje kuvert, eller på mattallriken som en glad liten detalj. På loppisar hittar man de små glasen som passar som vas till blommor med kort stjälk.

Ännu mer effektfullt blir dukningen när man färgar äggen i samma nyanser. Visst blir det fint i sin enkelhet?

Här har jag dukat med moster Astrids vackra servis från Karlskrona och rivna linneservetter. Jag gillar den lugna basen i porslinet, som sedan piffas med krokusens starka färger. Det behöver inte vara mer avancerat tänker jag.

I inlägget nedan hittar du vad jag färgat äggen med. Ju längre äggen ligger i badet, ju starkare blir kulören. Vill man ha de här dova färgerna så är det snabbdopp som gäller….

Det som är trevligt med att färga med naturens skatter är att det liksom lever sitt eget liv, och man vet aldrig riktigt hur resultatet blir. Här, när jag gjorde ett snabb-bad med rödkål, så skapades ett vackert mönster. En får tacke!

Önskar dig en fin långfredag!

Färga ägg med naturen.

Du som följt mig länge vet att jag inte är någon pysslare direkt. Att färga ägg med naturen är min nivå. Snabbt och enkelt!

Min favorit är den här blå kulören. Visst är den cool! Kika in här, i ett inlägg jag gjorde en tidigare påsk, så ser du hur jag gjorde…..

STÖRST ÄR KÄRLEKEN......

…. så är det ju verkligen, tänkte vi och hyrde ett helt hotell!

Nu hoppas vi att du håller med, och bokar in, dig och din partner, på årets bästa och härligaste investering.

Eller förresten….

Vi skulle vilja att ni börjar med att skickar in er intresseanmälan:

Vilka är ni? Hur länge har ni varit ett par? Varför vill ni vara med på par-kick-offen och vad förväntar ni er av en helg med oss?

Skicka er intresseanmälan till marlene@fruvintage.com

Vi kommer göra vårt yttersta för att få ihop en bra grupp på en sisådär 8-9 par. En mix av ”först till kvarn” och fix av skön grupp.

Lite längre ner i flödet hittar du/ni ett inlägg med lite fler tankar kring denna weekend med oss.

När du/ni fått besked att ni är ett av paren som vi välkomnar till Villan 29/9- 1/10 2023, betalar ni in 1500 kr/par i anmälningsavgift. (En summa som inte betalas tillbaka, om ni av någon anledning bokar av) Anmälan är bindande.

Dessa 1500 kr dras sedan av, från totalsumman på 10.995 kr/par. Som faktureras 60 dagar före vistelsen.

I priset ingår;

2 nätter i något av Villa Strömsfors vackra dubbelrum. Egen toalett samt bad/dusch

2 härliga frukostbufféer serverade från järnspisen i köket.

2 fräscha sharing-luncher med plock och goda tillbehör ink måltidsdryck.

2 stycken fantastiska 3-rättersmiddagar ink måltidsdryck.

Plus 11- och 15-kaffe med dopp såklart. Eller ja, kaffe-tepannan kommer vara fylld konstant. Precis som frukt- och godisfaten…… (tillgång till baren för den som vill)

Allt detta goda kommer tillagas av de fantastiska kockarna Katja och Patrick Palmdahl! Yeeeey!!

Katja tog sig ända till kvartsfinal i årets “Kockarnas Kamp”, men det har väl ingen missat? Inte har ni väl heller missat att undertecknad druckit 11-kaffe med Katja, i min podd “11-kaffe med Fru Vintage”? (Katja heter @shef_katja på IG) Både Patrick och Katja har måååååånga års erfarenhet av kockyrket och har drivit flera restauranger tillsammans. De har dessutom lovat att man gärna får vara med och laga mat med dem om man vill. Mackan hälsar att han kommer stå först i kön att få lära av dessa två;)

Förutom god mat och fika vid vackert dukade bord, tänker vi oss även:

Relationsföredrag, utbyte av tankar och erfarenheter med varandra och såklart, en hel massa härlig “se-varandra-i-ögonen-tid” för dig och din partner.

Vi kommer även ha tillgång till den stora, härliga bastun med obligatoriska (!?) dopp i utomhuspoolen. Villa Strömsfors ligger vackert vid en fors, omgivet av skog och trevliga promenadvägar. Vill man inte promenera så kan man sitta framför brasan och njuta av en god bok och något gott att dricka. Eller ja, du/ni kommer att ha tid med både och!

Mackan och jag är SÅ spända och förväntansfulla på vilka som kommer vilja hänga på och dela Villan med oss! Vi ser fram emot att göra vårt allra yttersta för en oförglömlig helg tillsammans!

Ni hänger väl på!? Det blir kul!

Kaffetapeter från Ulricehamns tapetfabrik

Reklam för Ulricehamns Tapetfabrik

Tapeter med mönster av kaffeplantor känns väl som en självklarhet hos en kaffenörd som mig!? Att de dessutom är tryckta i min gamla barndomsstad Ulricehamn, hur fint kan det bli?

Älskar kulören som passar perfekt till det gamla linneskåpet och som knyter ihop vår lilla läshörna perfekt med köket.

Vi bar ner lammskinns-fåtöljen, eftersom vi bygger ut på övervåningen, så nu blev det en liten mysig hörna precis vid trappan. Inte det mest praktiska kanske, men jag tror nästan att jag vill behålla den där ändå. Just nu är granen ivägen, annars är det rätt gött att sitta där och titta på den som lagar mat. (läs min käre make)

Tapeten heter passande nog Caffeine Roasted Brown och det vackra mönstret är designat av fantastiska Emma von Brömssen. Visst känner man kaffedoften lång väg!

Det var ju faktiskt i Ulricehamn som jag lärde mig vikten av 11-kaffet! Det var där, i farmor & farfars trygga, varma kök, som farmor och hennes systrar visade vägen. Deras småprat och skvaller, blandat med doften från kokkaffet i den gula kaffepannan på spisen, är mjuka barndomsminnen för mig. Det lärde mig vikten av att sitta ned, ta en paus och njuta denna ljuvliga dryck i sällskap med sina kära. Helst upphälld på fat, sörplandes genom en sockerbit i munnen, om farmor Emy fick bestämma.

Jag skippar sockerbiten men kaffet, det har jag älskat sedan dess!

(Stina the little Queen, vår strävhåriga tax, lovade att passa min kaffebrickan medan jag plåtade. Det gjorde hon med bravur. Undrar just om det gått lika bra om det legat en korvmacka där istället….?)

Önskar dig en fortsatt fin vecka, med hopp om att du håller dig långt ifrån julstress!

PAR-KICK OFF PÅ VILLA STRÖMSFORS

Sommaren 2023 är det 40 år sedan Mackan frågade chans på mig och vi blev ett par. (då var vi 13 år gamla) Samma sommar firar vi 33-årig bröllopsdag. Mycket har hänt under de åren, inte minst har vi fått 3 barn och 1 barnbarn.

Trots att vi var väldigt unga både när vi träffades och när vi gifte oss, så visste vi från början att “det här vill vi bygga för livet”

Som en del i vårt firande vill vi bjuda in dig och din partner till en helg på Villa Strömsfors. Så sätt en kråka vid helgen 29/9-1/10 redan nu.

Vi brinner för att bygga starka relationer och tror på livslång kärlek.

Vi har inte alla svar, men vill gärna dela med oss av nycklar, som hjälpt oss igenom olika säsonger i livet. De tuffa, sömnlösa småbarnsåren och de lika sömnlösa tonåren;) Och hur blev det egentligen när alla barnen flyttat ut….?

Kärlek och passion genom vardagslivet helt enkelt.

Vi tror att vi människor har mkt att vinna på att dela med oss av olika erfarenheter, så den historia ni tar med er till Villan är lika viktig som vår.

Vi har inte spikat programmet helt, det är ju liksom en stund kvar, men tänker att vi kommer varva ”relations-föredrag”, med samtal kring vackert dukade bord och god mat. Vi vill också ge er som par gott om egen tid för långa skogspromenader, bastu, mys vid brasan och bad i poolen.

Dessutom är ju alla dubbelrum i Villan så makalöst vackra, så ni vill kanske mest hänga där under egentiden;)

När jag i våras slängde ut frågan om det fanns intresse för en sådan här par-helg, så fick vi ett enormt gensvar med många positiva svar. Så det svåra kommer bli att vi inte kan säga ja till alla som vill vara med, beroende på att Villan har ett begränsat antal platser. Plus att vi såklart inte vill att gruppen skall vara för stor.

Högst 8 par kan vi ta emot och vilka vi tillslut välkomnar kmr bli en mix av ”först till kvarn” och att vi vill få till en bra mix av deltagare. Vi kmr helt enkelt läsa alla ”ansökningar” och bestämma utifrån dem, vilka som passar bäst denna första gång. Blir det succé, så blir det kanske fler gånger…...

Så fort vi kommit ut med ungefärligt pris för helgen, så kan du/ni skicka in er intresseanmälan. Dock inte innan dess. Däremot; boka datumet redan nu, börja skola in en barnvakt om det behövs, och önska dig pengar till denna viktiga investering i julklapp! Perfekt att ha en buffert till något annat bra, om ni inte kommer med denna gång.

Mer info kommer och vi hoppas SÅ att vi ses på Villa Strömsfors, när löven faller i slutet på september och vi värmer oss i bastun, efter ett uppfriskande dopp i poolen! Vi längtar redan…..

Julen flyttar in!

Igår flyttade julen in på Bromsta gård! Därmed slog vi rekord i tidigt julpyntande minsann.

Jag är uppvuxen med typ straffavgift om man tog in granen tidigare än dagen innan julafton. Med tanke på era kommentarer på Instagram, när jag lyfte just detta, så är vi måååånga som är fostrade i detta talibanbeteende. Att som fler och fler gör numera, klä granen redan till 1:a advent, var otänkbart. På gränsen till hädelse;) Haha!

Därför kändes det oerhört busigt att ha hela köket färdigpyntat redan dagarna före första advent. Granen är på plats och klädd, ljuskronan har fått sin julprydnad och adventsljusstaken är fixad. Oteroligt.

Förklaringen till denna smått historiska händelse, i det agemoska hemmet, är att jag hade ett film-team i vårt kök igår. De hade beställt “dekorationer och dukning med känsla av juldagen”och det var såklart vad de fick.

Dessutom blev det en helt oplanerad storstädning av köket, med tanke på att “man inte vet vad kameran kommer visa”. Så vår dubbla Smegkyl tex, fick sig en omgång med skursvampen på ovansidan. Detta “berg att bestiga”, att få bort allt fett från spisen blandat med damm och annat skit som jag tänkt ta tag i läääänge, gick plötsligt som en dans. Jag tror bestämt att både kylen och ugnen fortfarande är i chock över att vara så skinande rena…….

I barndomen var det en självklarhet att göra en regelrätt storstädning, innan vi fick julpynta våra rum. För min mamma Mariah innebar detta; våttorkande av alla plana ytor och golvlister, putsa fönster, ta bort damm i tak och på väggar, tvätta och byta eventuella gardiner osv osv. Jag får erkänna att detta inte är något jag fört vidare. Men det har ju blivit jul genom åren iallafall……

Som du ser är naturen min största inspiration när det kommer till julpynt. Granris, äpplen, mossa och hyacinter är allt som behövs för att skapa den stämning jag vill ha. Och amaryllisar såklart. Och levande ljus.

Älskar de gamla ljushållarna som jag köpte på en loppis för många år sedan. Betalade några tior vill jag minnas. Som jag har använt dem, inte minst som en liten extra fin detalj vid varje kuvert vid olika kalasdukningar. Gillar de röda ljusen såhär kring jul. Dessa små partyhöjare är mitt bästa tips, att hålla utkik efter i secondhand-butiker och på vintage-sajter.

Nog måste det vara ett av de bättre moderna påfunden, att man kan köpa färdiga pepparkakor med hål och allt! Bara att trä ett snöre igenom så har man vackraste dekorationen. Gjorde även en enkel girlang som jag hängde i ett av köksfönsren.

Många frågar mig om min ljuskrona och det är ännu ett secondhand-fynd. Älskar idè-rikedomen att återanvända hjulet till en gammal spinnrock.

Med dessa juliga bilder önskar jag dig en fridfull och glad första advent!

Cici Möller Kirchsteiger och Pilgården Fornåsa

Förra veckan besökte jag den här fantastiska pinglan! Långt ut på östgötaschlätta drack vi 11-kaffe i Cicis, eller ja Cecilia Elena Margaretha Möller Kirchsteiger, som ju är hennes fullständiga namn, alldeles nybyggda hus.

Här hittar du vårt podd-samtal som kom att handla om allt ifrån utmaningarna som småbarns/tonårsmamma, till processen med husbygget, karriärsbytet från medicinsk forskare till fotograf och om Ernst såklart. Som ju är Cicis svärfar. Är han verkligen lika underbar som han verkar i tv-rutan? ;)

När man poddar med en fotograf, ja för det var ju den banan hon valde tillslut, så kan man dessutom få såhär fina bilder på sig själv.

Det var verkligen SÅ drömmigt att få sitta och se ut över den vackra landsbygden genom de enorma köksfönstren. Hos paret Kirchstiger är allt enormt, eller iallafall högre och större än normalt. Varför får du veta i podden…..

En kan ju undra vad denna drömmiga blick, hos undertecknad, beror på. Är det månne just drömmarna kring eget husbygge som jag berättar om i podden? Eller kanske den där andra drömmen om att släppa en bok, som ju Cici också precis gjort? Samtidigt som både husbygge och arbete med boken pågått hos henne, så hade hon dessutom precis fått barn. Den drömmen finns däremot inte i min blick…….

Efter en helt ljuvlig förmiddag utanför Mantorp, hos Cici, så vankades familjehelg hos min storasyster i Fornåsa. Med en knapp halvtimmes avstånd till syrran, så var det perfekt att göra två flugor på smällen denna fredag.

Det som är så lyxigt med att ha familjeträff just hos Camilla-Maria är att vi får sova i deras urmysiga drängstuga. Den hyr de ut via AirBnb och jag kan verkligen rekommendera att boka in sig där! Oavsett om man älskar lugnet och vyn över åkrarna mest, eller vill njuta av ett ovanligt och väldigt detaljrikt boende så är drängstugan på Pilgården det perfekta valet. Här hittar du länken för att boka.

Min svåger Håkan har verkligen lagt ned hela sin själ i renoveringen av denna lilla pärla. Kolla in trappan tex, som han bytt av gammalt vackert virke bla från en vävstol. Hur fint!!? Inga bilder i världen kan ge rättvisa, så detta hus måste besökas och ses IRL.

En annan perfekt anledning till att hyra drängstugan på Pilgården, är att du har huuuuur många loppis- och vintageställen som helst inom ett par mils avstånd. Här kan du kika in på tidigare blogginlägg, där jag ger mina bästa loppistips i krokarna. Och här kan du se bilder från Gamla Linköping som också ligger i närheten och är väl värt ett besök.

Så varför inte dra ihop tjejgänget för en mysig helg med loppisrundor och mysigt häng på Pilgården. Det får bli veckans bästa tips från mig! Håll tillgodo.

NOVEMBERMYSET

Mycket kan man säga om blöta, mörka november, men ingen kan ta ifrån henne att hon är mysmånaden med stort M! Eller ja, kanske snarare stort N……

I år har denna omdiskuterade vintermånad dock varit mer som sensommar. Vilken värme. Skönt men oroande. Funderar på om tulpanlöken, som jag äntligen fick i jorden tillslut, rentav kommer tro att det är vår och börja blomma….

Jag älskar iallafall november, eftersom det är den månad då jag föddes. 1 november 1970 på Borås lasarett minsann. 11 månader tidigare hade min storasyster sett dagens ljus på samma ställe, och vi pratar ibland om att det hade varit festligt om vi hade fötts samma år….

En annan mysig sak med november är att man äntligen kan elda i kaminen utan att behöva öppna fönstren på vid gavel. Att sitta vid köksbordet med morgonkaffet och nytänd brasa. Guldkant.

Vi hade ju vår stora arbetsbänk framför Smeg-kylarna förut, där kaminen står nu i bild, så vi flyttade helt sonika på den och det blev riktigt bra. Nu står den istället rakt ut i rummet med större närhet till diskho och spis..

Man måste ju även älska alla tända ljus såhär års. Min favorit, sedan måååånga år tillbaka, är ljuskronan jag köpte i en secondhand-butik. Ett hemmabygge, gjort av hjulet till en spinnrock, som kostade 200 kr. Väl investerade kronor må jag säga……

Bonusportioner från födelsedagsmiddagen, och rester från födelsedagsbuketter, är också mina plus med november. Vilka är dina?

”HIDDEN WINTER” PÅ NORDISKA MUSEET…

Något av det bästa jag visst som liten, var att få sitta uppe på mammas stora ritbord, i källaren till mexitegelhuset i Timmele, där jag växte upp. Där ritades och klipptes den ena färgglada kreationen efter den andra, dvs hela garderoben för oss 3 systrar. Jag minns att jag älskade att leka med knapparna och alla välsorterade tyger som liten flicka. Allt eftersom åren gick satt jag snart vid någon av mammas symaskiner och skapade mina egna kreationer. Under några år sydde jag det mesta av mina egna kläder och det var väl där någonstans som min skaparlust och kreativitet föddes.

Något av det bästa mina egna 3 barn visste när de växte upp, var när jag plockade fram ”pyssellådan”. En kartong fylld med allsköns jox, som snörstumpar, restbitar av tyg, tapeter och presentpapper, flaskor med färg, pärlor, toarullar och annat man kan tänkas skapa med. Vi kunde sitta i timmar alla fyra och klippa, klistra och måla. Vi spenderade flera timmar i veckan med olika former av kreativt kaos. Ibland med pyssellådan och ibland i köket med bröd- eller bulldeg.

Jag hade läst 2 år på barnskötarutbildningen och bla om hur viktig kreativiteten är från tidig ålder. Att få skapa utan gränser eller krav på resultat.

Höjden av just kaos var när kläderna åkte av (på barnen, inte på mig;) och fingerfärgen åkte fram. Då förpassades aktiviteten dock till duschen, där ungarna gick loss och målade på väggarna och varandra.

(Behöver jag tillägga att våra barn alltid fått äta själva och kladda med maten hur mkt de ville, eftersom det ”var viktigt för den kreativa utvecklingen” Jajamensan;)

Idag kan jag le lite åt min iver att få prova allt jag läst om, kring barns utveckling och olika faser. Kanske att jag hade bett mig själv att tagga ner lite om jag fått ge en hälsning till dåtiden.

Samtidigt tänker jag att min hysteri ändå bidragit till 3 kreativa individer som skapar musik, sjunger, dansar, målar konst och fotograferar. Det gör mig glad. Och stolt över den unga, gröna och engagerade mamman.

Igår kväll fick jag glädjen att få vara med på releasen av Sofia Vusir Johanssons senaste bok ”Hidden Winter”, Nordiska museet i Stockholm. Ett självklart val av plats, med tanke på att många av de magiska bilderna är tagna just där.

BOKEN ÄR HELT TOTALT MAGISK. Såklart. Men också så otroligt viktig!

I ett panelsamtal under release-kalaset, tillsammans med Intendent på Nordiska Museet Ulla-Karin Warbergs och publik producent Lena Bergqvist, berättar Sofia om sin önskan och dröm att fler, både vuxna och barn, skall plocka upp det hantverksarv vi faktiskt har i blodet. ”Människan är gjord för att skapa med sina händer. Det är en läkande kraft”. Hon berättar sedan ur sitt eget liv, hur viktigt skapandet av boken blev, i sorgen efter sin pappa. ”Det var läkande att skapa med händerna, men också att ta tillbaka kärleken till vintern som jag alltid haft”

Sofia pratar även om vikten av att sänka kraven och inte så slaviskt följa givna mallar och regler. Skapandet i sig, själva processen, är mkt viktigare än resultatet. Perfekt är inget att sträva efter. Hellre våga och prova!

När Lena Bergqvist sedan delar en iakttagelse de gjort i sina workshops med barn, på Nordiska Museet, så växer Sofias bok i ”viktighetsgrad” ytterligare.

Förr var det vanligt i barngrupperna att ett par barn inte visste hur man skall klippa med och hantera en sax, resten hade koll. Idag är det omvänt. Endast ett par barn kan hantera en sax, resten behöver hjälp med precis allt när de skall prova på det kreativa”

Din bok behövs verkligen Sofia! Den är inte bara trollbindande tack vara alla vackra bilder och miljöer, den är superviktig. Den hjälper till att föra hantverksarvet vidare och inspirerar, förhoppningsvis många föräldrar och andra vuxna, att sitta ned till kravlösa, kreativa stunder med sina barn.

TACK Bookmark Förlag för att jag fick vara med och fira igår! Och TACK för den kreativitet och inspiration du sprider där du går fram Sofia! Så värdefullt och viktigt!

VILLA VIMMERBY

Idag hade jag egentligen tänkt släppa ett avsnitt 11-kaffe med Mackan, barnen och mig. Redan i augusti försökte vi få till en inspelning om skolstart och mobbning, men då blev Nelly sjuk och jag opererades, så vi fick skjuta på det.

Igår satt vi laddade runt köksbordet, med varsin kopp kaffe i högsta hugg, Mackan, Ellen, Nelly och jag (Noah är i NY på jobb) och skulle göra ett nytt försök, men när jag skulle trycka på play så funkade inte min utrustning plötsligt….. Gah! Så idag blir det att lämna in för lagning. SÅ glad trots allt att det inte hände när jag var i väg på min lilla mini-turnè i oktober….!

Och att jag hade ett 11-kaffe färdigt med denna helt underbara donna, Janna Corneliusson! Jag älskar den här bilden på Janna, hur den liksom ger en liten glimt av hur sprudlande och härlig hon är. I över ett år har jag vetat att jag ville dricka 11-kaffe med henne och hur vi möttes får du höra i podden.

Jag vet inte om det är fler än jag som kan dö av nyfikenhet över hur det ser ut på innergårdarna, i en liten charmig stad som Vimmerby där de gamla timmerhusen ligger på rad? Villa Vimmerby ligger på just en sådan mystisk och helt ljuvlig innergård, så det var en dröm att få kliva in där!

När det första du ser i trädgården är en sandlåda, där man bytt ut plastleksakerna mot byttor, kannor och kakformar i koppar, ja då vet du, att här har någon med en enorm fingertoppskänsla varit i farten.

Det går inte att visa i bilder hur mysigt det är inne i Villa Vimmerby, den måste upplevas. Men jag har ändå valt ut några små teasers, så att du blir sugen. I varenda rum är de blommiga tapeterna och sammetssofforna valda med en sådan precision och känsla. När man kliver in så sänker man axlarna och drar efter andan i samma sekund. Här möts man av ett obeskrivligt lugn och samtidigt blir man helt hänförd av varenda liten detalj.

I podden, som finns där poddar finns, får du veta hur två inbitna stockholmare hamnar i lilla historiska Vimmerby. SÅ inspirerande!

Jag hade sovit över hos mamma i Gamleby, som ligger bara 40 min från Vimmerby, så jag tog med henne på en lite utflykt. Vi båda gick runt och utbrast i kör, “nämen åhhhhh” och “kolla här!!”. En nostalgitripp för mamma med gamla kakburkar i plåt, kaffekoppar på fat och inredning som väcker barndomsminnen.

TACK bästa Janna för gott 11-kaffe med himmelska bakverk från Guldkringlan!

Efter 11-kaffe, och podd-inspelning med Janna, så passade vi på att svänga förbi Astrid Lindgrens barndomshem Nääs mamma och jag. Först åt vi varsin väldigt god sallad i solen på uteserveringen och sedan blev det en liten promenad i trädgården, för att bla titta på…..

….. Astrids barndomshem. Vi hade såklart velat gå in, men då behövde man boka guide först. Alla visningar för dagen var redan slut, så det får bli en annan gång. Vi kan verkligen rekommendera ett besök dit! Så god mat och verkligen en speciell känsla att vandra runt i Astrids fotspår.

Emils snickerboa fanns såklart att kika in i, där man kunde se filmsnuttar och höra berättelser från böckerna. Nu är jag väldigt sugen att åka tillbaka när Astrid Lindgrens Värld har höstmarknad. Får se om jag kan få till det…….

Önskar dig en fin vecka och trevlig lyssning på 11-kaffet med Janna!

FRANSKT LANTKÖK

Ni som följt mig ett tag vet att jag är väldigt svag för gamla skåp. Hur många kan man ha liksom? Många.

Den här skönheten står i det flera hundra år gamla lantköket på La Chartreuse. Det är platsbyggt av förre ägaren Jean-Louis som är möbelsnickare. SÅ fint! Ännu vackrare med det antika porslinet som står som små smycken i hyllorna. Lycka!

Lycka även över de antika krus och skålar som de förra ägarna lämnade kvar. De tyckte att de hör till det gamla köket och man är ju beredd att hålla med. Skönt att dessa åldrade, vackra damer slapp flytta på gamla dar……

I det vackra lantköket, på den gamla murade tegelbänken, dukas frukosten upp på La Chartreuse varje morgon. Bodil och Petris vision är att bjuda på “älskad mat som älskar dig tillbaka”. Jag är benägen att lägga till vacker och god. Extra lyxigt med färska fikon och örter direkt från trädgården.

Såklart kunde man även välja till nybakade croissanter. Här står de i skenet av levande ljus för att svalna. Önskar så att du kunde känna doften som fyllde lantköket. Magi.

Här dukades även eftermiddagskaffet upp. På bilden makens berömda kaka från marknaden i Grenade. Den som började med att vi ville köpa varsin liten bit men som, pga av språkförbistring, slutade med att vi visst råkade köpa varsin hel kaka…. Haha! Tur att de var riktigt goda.

Det vita vackra tårtfatet hittade jag inne i matsalen, som man når från köket via en liten hemlig serveringsgång.

Där står ännu ett makalöst vackert högskåp fyllt med porslinskarameller.

Älsk på mixen mellan antikt silver och nytt porslin i starka kulörer. Vackert!

Så fint att låta det antika matsilvret stå framme i vackra keramikkrus. Ett tips om man vill få till den franska stilen. Här hemma har besticken stått framme på köksbänken i många många år. Gafflarna i morfar Hugos gamla ”snuskburk” från det militära, knivarna i en avskavd, antik speceriburk i plåt och skedarna i en karamellburk, också den avskavd och antik. Vi har även pannor och grytor upphängda på krokar.

Kanske det är dags för ett nytt inlägg från vårt kök framöver…..

FRANSKT LANTLIV PÅ LA CHARTREUSE I SÖDRA FRANKRIKE

Tänk dig att du åker på slingriga små vägar, med böljande fält och skördemogna solrosfält som breder ut sig, ca en halvtimme bort ifrån Toulouse. Har du kört rätt kommer du till den pyttelilla byn Drudas och detta vackra chatuea- La Chartreuse.

Här inne håller det svenska paret Bodil och Petri på att bygga upp en väldigt spännande verksamhet!

Välkommen in!

Allra först öppnar vi järngrinden och kliver in på den lilla innergården, belagd med natursten i olika former.

Här har tiden stått stilla. I flera hundra år. Det är knäpptyst, sånär som på kvittret från hundratals småfåglar i grönskan ovanför porten och porlet från brunnen som reser sig som ett litet altare, framför det flera hundra år gamla köksfönstret.

Troligen är hunden Lava, en 12-årig engelsk setter, den första som tar emot dig. En pigg gammal dam som hälsar artigt, för att sedan, så snabbt som möjligt, återgå till sin favoritsyssla…….

……fågelskådning! Såklart. När man är en fågelhund. Såhär står hon helst i timmar. Matte och husse tycker dock att hon behöver raster från denna pulshöjande aktivitet och då kryper hon gärna upp i soffan, nära nära den som råkar sitta där. En riktig mys-lady som mer än gärna låter sig klias på magen.

En annan favoritsyssla, för denna långhåriga chatuea-värdinna, är att breda ut sig på det svala, antika stengolvet. Inte minst varma dagar.

Här i det flera hundra år gamla lantköket trivs både människor och hundar. Det är även här som frukosten dukas upp på den murade bänken. Mer om köket i ett eget inlägg. Det krävs minsann.

Vi går vidare till dem som möter oss innanför dubbeldörren, ägarna Bodil och Petri från Östersund. Båda är utbildade psykologer, med mer än 25 års erfarenhet i att möta människor, och det märks sannerligen. Deras värdskap rymmer så mycket kärlek, värme och omsorg.

I december 2021 skrev de kontrakt med de tidigare ägarna Marie och Jean-Louise, som drivit La Chartreuse som femstjärnigt B&B i över 20 år, och under våren 2023 drar Bodil och Petri igång sin egen verksamhet. Här kommer de erbjuda kurser och olika temavistelser med fokus på hälsa, utveckling och välmående. Kika in på deras hemsida för att läsa mer.

Med sina duvblå fönsterluckor och gammelrosa tegel tar La Chartreuse andan ur en redan vid fasaden. Så makalöst vackert!

Här på den nyanlagda terassen äter man en utsökt frukost i morgonsolen. Med fördel har man först tagit det tidiga morgonkaffet på stentrappan till den enorma dubbeldörren, mellan de svarta lampetterna…..

…..med en magnifik utsikt över saltvatten-poolen och det böljande landskapet. Risken är att man blir sittandes i timmar! Men vad gör det. Bodil och Petris önskan är att detta skall vara en plast där man kan sänka axlarna och bara vara. Jag kan intyga att de lyckats!

Här har man skapat en rad olika platser för vila och bokläsande, runt om i den vackra trädgården.

Ta med dig kaffekoppen och boken till en av vilsängarna vid poolen, ner till rosenbuskarna vid växthuset, till hängmattorna i olivlunden eller till sofforna på innergården vid dammen med guldfiskar. Jag tror minsann att det också får bli ett eget inlägg, precis som det om köket. Jag har ju SÅ många bilder att visa;)

Även inomhus är det lätt att hitta en egen vrå att dra sig undan till. Inne i biblioteket, med en enorm bokhylla utmed ena väggen, finns det soffor att krypa upp i, precis som i rummet bredvid, med den stora öppna spisen. Där ett vackert huvud på spiselkransen, trängs med färska rosor från trädgården.

Vi hade turen att dela vår vistelse på La Chartreuse med fantastiska Lina Skandevall, som bla var där som resejournalist. Här har hon precis anlänt och får en rundvandring i paradiset. under olivträden. En av kvällarna fick vi njuta av en helt magisk middag tillsammans, i samma olivlund. Fler bilder kommer i ett senare inlägg. (haha! Många franska inlägg blir det framöver. Hoppas att ni inte tröttnar;)

Runt omkring La Chartreuse finns det mycket att se! Inte minst flera vackra promenad och löpvägar utmed det vackra landskapet.

Nu när vi var där i september så hade landskapet börjat klä sig i de brända höstkulörerna. Så vackert!

Området är dessutom känt för sina många solrosfält och jag kan bara drömma om hur vackert det måste vara i juni/juli när de blommar för fullt! Nu var de flesta fält skördade och på övriga stod solrosorna med böjda huvuden och inväntade sin tur……..

Bland det bästa vi vet, Mackan och jag, är att sätta oss i en hyrbil och åka runt på nya platser och upptäcka spännande landskap och byggnader. Runt omkring Drudas finns det mycket att se så vi njöt i fulla drag. (här råkade jag få med världens gulligaste lilla tax-korv på bild:)

Bland annat åkte vi till den vackra lilla staden Albi som finns med på Unescos världsarvslista. Här ligger en helt fantastisk katedral, Sainte-Cecilie, som verkligen var värd ett besök. Den tog över 200 år att bygga!

På bilden, som jag kallar “den lutande farbrorn;) ser man baksidan på denna speciella byggnad. Man får dock inte, för allt i världen, missa att gå in!

Det går knappt att fånga på bild hur vackert det är där inne! Vi blev sittandes med blicken uppåt en lång stund, Mackan och jag.

Man får inte heller missa Palais De La Berbie. Oavsett om man är intresserad av trädgården eller inte, så är det helt otroligt vackra anläggningar! Här kan man även besöka konstmuseet Toulouse-Leutrec.

En annan utflykt som vi gjorde, var att besöka Frankrikes äldsta utomhusmarknad i byn Grenade. Här kan man handla färska grönsaker, ostar, bröd och andra specialiteter från trakten.

Det här blev visst ett rätt långt inlägg:) Sanningen är att jag skulle kunna skriva många fler spaltmeter och ändå ha svårt att fånga denna magiska plats. Man måste helt enkelt åka dit! Mitt tips är att hålla sig uppdaterad på deras hemsida FRANSKT LANTLIV, för att inte missa allt det spännande som kommer att komma upp.

TACK Bodil, Petri och Lava för att vi fick komma och hälsa på er på La Chartreuse! Vi kommer garanterat tillbaka!