”HIDDEN WINTER” PÅ NORDISKA MUSEET…

Något av det bästa jag visst som liten, var att få sitta uppe på mammas stora ritbord, i källaren till mexitegelhuset i Timmele, där jag växte upp. Där ritades och klipptes den ena färgglada kreationen efter den andra, dvs hela garderoben för oss 3 systrar. Jag minns att jag älskade att leka med knapparna och alla välsorterade tyger som liten flicka. Allt eftersom åren gick satt jag snart vid någon av mammas symaskiner och skapade mina egna kreationer. Under några år sydde jag det mesta av mina egna kläder och det var väl där någonstans som min skaparlust och kreativitet föddes.

Något av det bästa mina egna 3 barn visste när de växte upp, var när jag plockade fram ”pyssellådan”. En kartong fylld med allsköns jox, som snörstumpar, restbitar av tyg, tapeter och presentpapper, flaskor med färg, pärlor, toarullar och annat man kan tänkas skapa med. Vi kunde sitta i timmar alla fyra och klippa, klistra och måla. Vi spenderade flera timmar i veckan med olika former av kreativt kaos. Ibland med pyssellådan och ibland i köket med bröd- eller bulldeg.

Jag hade läst 2 år på barnskötarutbildningen och bla om hur viktig kreativiteten är från tidig ålder. Att få skapa utan gränser eller krav på resultat.

Höjden av just kaos var när kläderna åkte av (på barnen, inte på mig;) och fingerfärgen åkte fram. Då förpassades aktiviteten dock till duschen, där ungarna gick loss och målade på väggarna och varandra.

(Behöver jag tillägga att våra barn alltid fått äta själva och kladda med maten hur mkt de ville, eftersom det ”var viktigt för den kreativa utvecklingen” Jajamensan;)

Idag kan jag le lite åt min iver att få prova allt jag läst om, kring barns utveckling och olika faser. Kanske att jag hade bett mig själv att tagga ner lite om jag fått ge en hälsning till dåtiden.

Samtidigt tänker jag att min hysteri ändå bidragit till 3 kreativa individer som skapar musik, sjunger, dansar, målar konst och fotograferar. Det gör mig glad. Och stolt över den unga, gröna och engagerade mamman.

Igår kväll fick jag glädjen att få vara med på releasen av Sofia Vusir Johanssons senaste bok ”Hidden Winter”, Nordiska museet i Stockholm. Ett självklart val av plats, med tanke på att många av de magiska bilderna är tagna just där.

BOKEN ÄR HELT TOTALT MAGISK. Såklart. Men också så otroligt viktig!

I ett panelsamtal under release-kalaset, tillsammans med Intendent på Nordiska Museet Ulla-Karin Warbergs och publik producent Lena Bergqvist, berättar Sofia om sin önskan och dröm att fler, både vuxna och barn, skall plocka upp det hantverksarv vi faktiskt har i blodet. ”Människan är gjord för att skapa med sina händer. Det är en läkande kraft”. Hon berättar sedan ur sitt eget liv, hur viktigt skapandet av boken blev, i sorgen efter sin pappa. ”Det var läkande att skapa med händerna, men också att ta tillbaka kärleken till vintern som jag alltid haft”

Sofia pratar även om vikten av att sänka kraven och inte så slaviskt följa givna mallar och regler. Skapandet i sig, själva processen, är mkt viktigare än resultatet. Perfekt är inget att sträva efter. Hellre våga och prova!

När Lena Bergqvist sedan delar en iakttagelse de gjort i sina workshops med barn, på Nordiska Museet, så växer Sofias bok i ”viktighetsgrad” ytterligare.

Förr var det vanligt i barngrupperna att ett par barn inte visste hur man skall klippa med och hantera en sax, resten hade koll. Idag är det omvänt. Endast ett par barn kan hantera en sax, resten behöver hjälp med precis allt när de skall prova på det kreativa”

Din bok behövs verkligen Sofia! Den är inte bara trollbindande tack vara alla vackra bilder och miljöer, den är superviktig. Den hjälper till att föra hantverksarvet vidare och inspirerar, förhoppningsvis många föräldrar och andra vuxna, att sitta ned till kravlösa, kreativa stunder med sina barn.

TACK Bookmark Förlag för att jag fick vara med och fira igår! Och TACK för den kreativitet och inspiration du sprider där du går fram Sofia! Så värdefullt och viktigt!

VILLA VIMMERBY

Idag hade jag egentligen tänkt släppa ett avsnitt 11-kaffe med Mackan, barnen och mig. Redan i augusti försökte vi få till en inspelning om skolstart och mobbning, men då blev Nelly sjuk och jag opererades, så vi fick skjuta på det.

Igår satt vi laddade runt köksbordet, med varsin kopp kaffe i högsta hugg, Mackan, Ellen, Nelly och jag (Noah är i NY på jobb) och skulle göra ett nytt försök, men när jag skulle trycka på play så funkade inte min utrustning plötsligt….. Gah! Så idag blir det att lämna in för lagning. SÅ glad trots allt att det inte hände när jag var i väg på min lilla mini-turnè i oktober….!

Och att jag hade ett 11-kaffe färdigt med denna helt underbara donna, Janna Corneliusson! Jag älskar den här bilden på Janna, hur den liksom ger en liten glimt av hur sprudlande och härlig hon är. I över ett år har jag vetat att jag ville dricka 11-kaffe med henne och hur vi möttes får du höra i podden.

Jag vet inte om det är fler än jag som kan dö av nyfikenhet över hur det ser ut på innergårdarna, i en liten charmig stad som Vimmerby där de gamla timmerhusen ligger på rad? Villa Vimmerby ligger på just en sådan mystisk och helt ljuvlig innergård, så det var en dröm att få kliva in där!

När det första du ser i trädgården är en sandlåda, där man bytt ut plastleksakerna mot byttor, kannor och kakformar i koppar, ja då vet du, att här har någon med en enorm fingertoppskänsla varit i farten.

Det går inte att visa i bilder hur mysigt det är inne i Villa Vimmerby, den måste upplevas. Men jag har ändå valt ut några små teasers, så att du blir sugen. I varenda rum är de blommiga tapeterna och sammetssofforna valda med en sådan precision och känsla. När man kliver in så sänker man axlarna och drar efter andan i samma sekund. Här möts man av ett obeskrivligt lugn och samtidigt blir man helt hänförd av varenda liten detalj.

I podden, som finns där poddar finns, får du veta hur två inbitna stockholmare hamnar i lilla historiska Vimmerby. SÅ inspirerande!

Jag hade sovit över hos mamma i Gamleby, som ligger bara 40 min från Vimmerby, så jag tog med henne på en lite utflykt. Vi båda gick runt och utbrast i kör, “nämen åhhhhh” och “kolla här!!”. En nostalgitripp för mamma med gamla kakburkar i plåt, kaffekoppar på fat och inredning som väcker barndomsminnen.

TACK bästa Janna för gott 11-kaffe med himmelska bakverk från Guldkringlan!

Efter 11-kaffe, och podd-inspelning med Janna, så passade vi på att svänga förbi Astrid Lindgrens barndomshem Nääs mamma och jag. Först åt vi varsin väldigt god sallad i solen på uteserveringen och sedan blev det en liten promenad i trädgården, för att bla titta på…..

….. Astrids barndomshem. Vi hade såklart velat gå in, men då behövde man boka guide först. Alla visningar för dagen var redan slut, så det får bli en annan gång. Vi kan verkligen rekommendera ett besök dit! Så god mat och verkligen en speciell känsla att vandra runt i Astrids fotspår.

Emils snickerboa fanns såklart att kika in i, där man kunde se filmsnuttar och höra berättelser från böckerna. Nu är jag väldigt sugen att åka tillbaka när Astrid Lindgrens Värld har höstmarknad. Får se om jag kan få till det…….

Önskar dig en fin vecka och trevlig lyssning på 11-kaffet med Janna!

FRANSKT LANTKÖK

Ni som följt mig ett tag vet att jag är väldigt svag för gamla skåp. Hur många kan man ha liksom? Många.

Den här skönheten står i det flera hundra år gamla lantköket på La Chartreuse. Det är platsbyggt av förre ägaren Jean-Louis som är möbelsnickare. SÅ fint! Ännu vackrare med det antika porslinet som står som små smycken i hyllorna. Lycka!

Lycka även över de antika krus och skålar som de förra ägarna lämnade kvar. De tyckte att de hör till det gamla köket och man är ju beredd att hålla med. Skönt att dessa åldrade, vackra damer slapp flytta på gamla dar……

I det vackra lantköket, på den gamla murade tegelbänken, dukas frukosten upp på La Chartreuse varje morgon. Bodil och Petris vision är att bjuda på “älskad mat som älskar dig tillbaka”. Jag är benägen att lägga till vacker och god. Extra lyxigt med färska fikon och örter direkt från trädgården.

Såklart kunde man även välja till nybakade croissanter. Här står de i skenet av levande ljus för att svalna. Önskar så att du kunde känna doften som fyllde lantköket. Magi.

Här dukades även eftermiddagskaffet upp. På bilden makens berömda kaka från marknaden i Grenade. Den som började med att vi ville köpa varsin liten bit men som, pga av språkförbistring, slutade med att vi visst råkade köpa varsin hel kaka…. Haha! Tur att de var riktigt goda.

Det vita vackra tårtfatet hittade jag inne i matsalen, som man når från köket via en liten hemlig serveringsgång.

Där står ännu ett makalöst vackert högskåp fyllt med porslinskarameller.

Älsk på mixen mellan antikt silver och nytt porslin i starka kulörer. Vackert!

Så fint att låta det antika matsilvret stå framme i vackra keramikkrus. Ett tips om man vill få till den franska stilen. Här hemma har besticken stått framme på köksbänken i många många år. Gafflarna i morfar Hugos gamla ”snuskburk” från det militära, knivarna i en avskavd, antik speceriburk i plåt och skedarna i en karamellburk, också den avskavd och antik. Vi har även pannor och grytor upphängda på krokar.

Kanske det är dags för ett nytt inlägg från vårt kök framöver…..

FRANSKT LANTLIV PÅ LA CHARTREUSE I SÖDRA FRANKRIKE

Tänk dig att du åker på slingriga små vägar, med böljande fält och skördemogna solrosfält som breder ut sig, ca en halvtimme bort ifrån Toulouse. Har du kört rätt kommer du till den pyttelilla byn Drudas och detta vackra chatuea- La Chartreuse.

Här inne håller det svenska paret Bodil och Petri på att bygga upp en väldigt spännande verksamhet!

Välkommen in!

Allra först öppnar vi järngrinden och kliver in på den lilla innergården, belagd med natursten i olika former.

Här har tiden stått stilla. I flera hundra år. Det är knäpptyst, sånär som på kvittret från hundratals småfåglar i grönskan ovanför porten och porlet från brunnen som reser sig som ett litet altare, framför det flera hundra år gamla köksfönstret.

Troligen är hunden Lava, en 12-årig engelsk setter, den första som tar emot dig. En pigg gammal dam som hälsar artigt, för att sedan, så snabbt som möjligt, återgå till sin favoritsyssla…….

……fågelskådning! Såklart. När man är en fågelhund. Såhär står hon helst i timmar. Matte och husse tycker dock att hon behöver raster från denna pulshöjande aktivitet och då kryper hon gärna upp i soffan, nära nära den som råkar sitta där. En riktig mys-lady som mer än gärna låter sig klias på magen.

En annan favoritsyssla, för denna långhåriga chatuea-värdinna, är att breda ut sig på det svala, antika stengolvet. Inte minst varma dagar.

Här i det flera hundra år gamla lantköket trivs både människor och hundar. Det är även här som frukosten dukas upp på den murade bänken. Mer om köket i ett eget inlägg. Det krävs minsann.

Vi går vidare till dem som möter oss innanför dubbeldörren, ägarna Bodil och Petri från Östersund. Båda är utbildade psykologer, med mer än 25 års erfarenhet i att möta människor, och det märks sannerligen. Deras värdskap rymmer så mycket kärlek, värme och omsorg.

I december 2021 skrev de kontrakt med de tidigare ägarna Marie och Jean-Louise, som drivit La Chartreuse som femstjärnigt B&B i över 20 år, och under våren 2023 drar Bodil och Petri igång sin egen verksamhet. Här kommer de erbjuda kurser och olika temavistelser med fokus på hälsa, utveckling och välmående. Kika in på deras hemsida för att läsa mer.

Med sina duvblå fönsterluckor och gammelrosa tegel tar La Chartreuse andan ur en redan vid fasaden. Så makalöst vackert!

Här på den nyanlagda terassen äter man en utsökt frukost i morgonsolen. Med fördel har man först tagit det tidiga morgonkaffet på stentrappan till den enorma dubbeldörren, mellan de svarta lampetterna…..

…..med en magnifik utsikt över saltvatten-poolen och det böljande landskapet. Risken är att man blir sittandes i timmar! Men vad gör det. Bodil och Petris önskan är att detta skall vara en plast där man kan sänka axlarna och bara vara. Jag kan intyga att de lyckats!

Här har man skapat en rad olika platser för vila och bokläsande, runt om i den vackra trädgården.

Ta med dig kaffekoppen och boken till en av vilsängarna vid poolen, ner till rosenbuskarna vid växthuset, till hängmattorna i olivlunden eller till sofforna på innergården vid dammen med guldfiskar. Jag tror minsann att det också får bli ett eget inlägg, precis som det om köket. Jag har ju SÅ många bilder att visa;)

Även inomhus är det lätt att hitta en egen vrå att dra sig undan till. Inne i biblioteket, med en enorm bokhylla utmed ena väggen, finns det soffor att krypa upp i, precis som i rummet bredvid, med den stora öppna spisen. Där ett vackert huvud på spiselkransen, trängs med färska rosor från trädgården.

Vi hade turen att dela vår vistelse på La Chartreuse med fantastiska Lina Skandevall, som bla var där som resejournalist. Här har hon precis anlänt och får en rundvandring i paradiset. under olivträden. En av kvällarna fick vi njuta av en helt magisk middag tillsammans, i samma olivlund. Fler bilder kommer i ett senare inlägg. (haha! Många franska inlägg blir det framöver. Hoppas att ni inte tröttnar;)

Runt omkring La Chartreuse finns det mycket att se! Inte minst flera vackra promenad och löpvägar utmed det vackra landskapet.

Nu när vi var där i september så hade landskapet börjat klä sig i de brända höstkulörerna. Så vackert!

Området är dessutom känt för sina många solrosfält och jag kan bara drömma om hur vackert det måste vara i juni/juli när de blommar för fullt! Nu var de flesta fält skördade och på övriga stod solrosorna med böjda huvuden och inväntade sin tur……..

Bland det bästa vi vet, Mackan och jag, är att sätta oss i en hyrbil och åka runt på nya platser och upptäcka spännande landskap och byggnader. Runt omkring Drudas finns det mycket att se så vi njöt i fulla drag. (här råkade jag få med världens gulligaste lilla tax-korv på bild:)

Bland annat åkte vi till den vackra lilla staden Albi som finns med på Unescos världsarvslista. Här ligger en helt fantastisk katedral, Sainte-Cecilie, som verkligen var värd ett besök. Den tog över 200 år att bygga!

På bilden, som jag kallar “den lutande farbrorn;) ser man baksidan på denna speciella byggnad. Man får dock inte, för allt i världen, missa att gå in!

Det går knappt att fånga på bild hur vackert det är där inne! Vi blev sittandes med blicken uppåt en lång stund, Mackan och jag.

Man får inte heller missa Palais De La Berbie. Oavsett om man är intresserad av trädgården eller inte, så är det helt otroligt vackra anläggningar! Här kan man även besöka konstmuseet Toulouse-Leutrec.

En annan utflykt som vi gjorde, var att besöka Frankrikes äldsta utomhusmarknad i byn Grenade. Här kan man handla färska grönsaker, ostar, bröd och andra specialiteter från trakten.

Det här blev visst ett rätt långt inlägg:) Sanningen är att jag skulle kunna skriva många fler spaltmeter och ändå ha svårt att fånga denna magiska plats. Man måste helt enkelt åka dit! Mitt tips är att hålla sig uppdaterad på deras hemsida FRANSKT LANTLIV, för att inte missa allt det spännande som kommer att komma upp.

TACK Bodil, Petri och Lava för att vi fick komma och hälsa på er på La Chartreuse! Vi kommer garanterat tillbaka!

11-KAFFE MED FRU VINTAGE I SMÅLAND…..

Förra veckan gjorde jag en liten podd-turné neråt Småland. Jag passade på medan jag hälsade på mamma i Gamleby.

Strax utanför Gamleby ligger dessutom Sofias Bod, som jag velat hälsa på länge.

Sofia är en ”gammal granne” från mina år i Veddige utanför Varberg, så det var superkul att få se hennes lilla butik på hennes gård. Massor med fin vintage så det blev såklart lite finheter som fick komma med hem. Skall ta bilder på det jag köpte och visa er framöver….

Första 11-kaffet drack jag (eller vi, mamma och jag) i Vimmerby hos Janna, på Villa Vimmerby.

Varken mamma eller jag hade varit i Vimmerby på länge, så det blev en trevlig liten utflykt. Podden med Janna kan du lyssna på inom kort….

Efter 11-kaffe och podd-inspelning så passade vi såklart på att besöka Astrid Lindgrens Näs, där hon växte upp. Mamma och jag åt en god lunch i solen och njöt av historiens vingslag. Det röda huset ovan är Astrids barndomshem. Såklart det kändes speciellt att stå där i hennes trädgård.

På torsdagen blev det ett besök i Vetlanda. Ännu ett äntligen med tanke på att jag fick smaka Anette Albinssons flower-cupcakes. 11-kaffet med henne kommer också framåt hösten.

Idag släpper jag 11-kaffet med världens coolaste och finaste Elin Rantatalo, på bilden ovan. Ett av de starkaste samtalen jag haft hitills. Och samtidigt ett av de mest hoppfulla och inspirerande!

TACK Elin för den du är och för den livsglädje du sprider!

Tulpankungens barnbarn….

Kanske var det de vackra förpackningarna som fick mig på fall. (Hur fina!?)

Eller var det namnen;

Bridal Crown, Apricot Pride, Salmone Impression- vad kan gå fel liksom….

VAD. är det som gör att jag beställt ett helt tråg fyllt med tulpanlök? (och fler kommer det bli) Jag som inte alls är särskilt bra på det där med trädgård, även om jag ÄLSKAR tulpaner! Som sagt, jag borde ju ha någon slags självinsikt, jag är ju ändå 50 plus…..

Kan det kanske vara mitt ständiga pockande, ”jag KAN det här, jag har ju i allsin dar odlandet i blodet”

Ja, för så är det ju förvisso, inte minst odlandet av tulpaner, som ju var farfar Torstens signum, på Henrikssons snitblomsodlingi Ulricehamn

Nej, jag tror de måste vara min inre målbild. Den där när jag ser mig själv, sittandes med mitt morgonkaffe, med blicken stolt ut genom köksfönstret .

Och där. Där kommer det, våren 2023, prunka av tulpaner i alla kulörer, i min nya rabatt vid flaggstången!

Är inte det värt lite hantering av jord och några lökar.

Hur svårt kan det va?

Tills vidare ligger mina tulpanlökar i tryggt förvar i jordkällaren. Hoppas innerligt att de verkligen hamnar i jorden. Att jag löper tulpan-odlar-linan ända ut. Väldigt skönt ändå att svärfar sa att det är alldeles för varmt att sätta dem redan nu. Att man bör vänta minst en månad. Strax innan tjälen går i marken. Men det visste jag ju redan. Trädgårdsmästarens barnbarn osv…..

SOMMAR I P1 , SOCKERKAKA OCH FYND FRÅN FLORENCE......

De senaste dagarna har sannerligen varit typisk svensk sommar; regn, åskväder och strålande sol i en salig blandning. Idag är himlen grå och regnet hyfsat ihållande. Passar mig rätt bra med tanke på mensvärk från hell. (när dyker det däringa klimakteriet upp egentligen?)

Morgonen började med frukost i sängen med lille A. Sen låg jag kvar en stund med mitt kaffe och hörde hans småsjungande för sig själv, när han lekte med legoborgen som vi byggde igår. Höjden av vardagslyx.

Gillar juli förresten. Allt blommar för fullt i trädgården och man kan fortfarande plocka solmogna jordgubbar till frukostmackan. Och lyssna på Sommar i P1. Igår lyssnade jag igen på avsnitt jag missat, bla Charlotte Kalla och Camilla Hamid. Gillade verkligen Camillas sommarprat! Förutom väldigt intressanta och viktiga ämnen, som mobbning, vardagsrasism och ätstörningar, så gjorde hon mig sugen på att baka. Ja, du läste rätt. Det händer inte särskilt ofta, men plötsligt så……

I ärlighetens namn så blev jag nog mest sugen på att plåta den där bakningen. Fram med mina gamla loppade små kakformar, och den smarta och lättlagade formen för flera små sockerkakskransar samtidigt.

Svängde ihop en klassisk sockerkakssmet och sen spred sig doften snabbt i hela huset. Kände mig nästan lite huslig, ända tills yngsta dotter swichar in i köket för att hämta något och utbrister “Vad gör du!?”

Öh, jag bakar svarar jag lite förvånat. “Oj, kommer du verkligen ihåg hur man gör”

Ha. En ytterst befogad fråga. Faktum är att bakverken inte bara såg fina ut, det blev även väldigt goda! Klassiskt sockerkaka är underskattat……

Camilla Hamids sommarprat gjorde mig även sugen på att sätta ihop mitt eget! Sommarprat alltså. Får se om jag gör slag i saken och lägger upp något på podden……

Måste ju säga att min vackra lilla sockerströare, i form av en blomma, gjorde bakningen extra trevlig igår. Jag köpte den en solig septemberdag, på en antikmarknad utanför Florence. Inget fynd direkt, iallafall inte ekonomiskt…..

….precis som min lilla träsked som oftast används som saltkar. Viktigt att saker omkring en är vackert ju. Ibland viktigare än gott……:)

JORDGUBBAR OCH LOPPISFYND = SOMMAR!

Som jag älskar den här tiden, när farfars jordgubbsland svämmar över och farmor tjatar om att vi måste plocka MER! En uppgift jag gärna ställer upp på. Finns det något mer somrigt, när det kommer till längtet i november, än att plocka in solvarma jordgubbar att skiva över frukostmackan!? Eller att äta direkt ur landet för all del…..

Vi plockar och plockar men just nu verkar “gubbarna” aldrig ta slut. Drömmigt ändå ju. Men om ett par veckor är det över hotar farfar, som för övrigt fyllde 82 igår. Då blev det minsann farfars jordgubbstårta till 11-kaffet. Den som är genomblöt, eftersom han dränkt sockerkaksbottnarna med saft. Det finns nämligen inget värre, enligt farfar, än torra tårtor eller kakor. Gud förbjude.

82 år förresten, det är sannerligen något att uppmärksamma. Det är helt ofattbart att “gubben” (skrivet med kärlek) är så gammal och jag önskar att jag vore lika pigg som honom när det blir min tur. Frisk som en nötkärna (förutom att han hör dåligt utan sina hörapparater., som han sällan har på sig. Men den dåliga hörseln beror mer på arbetsåren på Uddevalla-varvet, än ålder) och minnet i behåll.

En annan, helt underbar sommarsyssla, är att svänga in på varenda gårdsloppis man kör förbi på semestern. Det är sommar-njut om du frågar mig!

Något jag alltid håller ögonen öppna efter är handvävda kökshanddukar i linne, med vackra monogram. Det spelar ingen roll om bokstäverna stämmer in på en själv, eller inte. Tänker att det blir ett trevlig samtalsämne kring kaffebordet, om vem IP kan vara…….

Har jag förresten sagt att jag älskar att duka? Gärna med “gamla godingar”, som Rörstrands Ostindia på bilden. En servis som jag samlat på sedan tidiga tonår, men det vet ju du, som följt mig ett tag, redan.

Hoppas att du har en skön söndag! Själv har jag sovit i typ två dygn. Både Ellen och farmor Maj-Lis har åkt på hosta och halsont, så trodde nog att det var min tur också. Men det verkar som att jag sovit bort eländet. Mår mkt bättre idag, så nu skall jag ut och plocka mera jordgubbar…….

HEMESTER, FOMO OCH ROMANS I DALHALLA…..

Veckans 11-kaffe dricker jag tillsammans med (fv) min son Noah, hans fru Ida, min yngsta dotter Nelly och min äldsta dotter Ellen. Ja, vi dricker det alltså i min podd “11-kaffe med Fru Vintage”, om du av någon anledning inte skulle ha lyssnat……

Ämnet är semester, hemester och oändliga sommarlov. Vi pratar bla om olika sevärdheter i Dalarna;

Som Carl Larsson-gården i Sundborn……..

…..bergsmansgården Stora Hyttnäs (granne med Carl Larsson)

…….och Hildasholm. Fantastiska hem som vi pratar mer om i podden!

Mamman (läs jag) berättar också hur chockad jag blev när denna bild dök upp i mitt instagram-flöde, för en sisådär 12 år sedan, och Noah förklarar hur han hamnade där…….

Vi pratar sommarminnen från vårt älskade Södra Näs, från misslyckade fisketurer och mättande glassturneèr. Och så detta Fomo. Hur gör man om man inte kan leva upp till alla härliga bilder på utlandsresor, båtturer och dyra aktiviteter, som svämmar över på sociala medier just nu. Om man helt enkelt inte har råd…..

Jag bad mina följare på Instagram om tips på vad man kan göra med barn på sommarlovet, utan att det kostar en förmögenhet. Eller inte kostar något alls. Här kommer alla fina tips;

*Picnic på närmaste badstrand, i en park eller i skogen (ni var MÅNGA som tipsade om picnic och bad, så nämner endast denna)

*Spela brädspel till långt in på natten

*Gör ditt eget bingo: ex gör ett på djur/växter som kan finnas i skogen, gå sedan ut i skogen och försöka få bingo.

*Byt trädgård med grannen en dag

*Gör egen glas av frukt/saft

*Cykla runt i sin hemkommun och upptäcka nya saker

*Gå på upptäcksfärd- välj olika håll när ni går hemifrån

*Bygga sandslott, ta med kvällsmaten du ändå skulle ätit hemma

*Rita upp och hoppa hage ute, läsa, gå till biblioteket. Kolla gratisaktiviteter i ex kyrkor

*Låna gratis sportutrustning på Fritidsbanken

*Byt bostad med kompisar i en annan stad

*Sova över hos familj eller vänner

*Göra barkbåtar och ha tävling med kompisarna

*Göra halsband av näckrosor, skogsutflykter-leta harbajs, bygga koja, äta harsyra

*Hemma spa-gör skummigt fotbad, med massage och somrigt nagellack efter. Bjud på glass eller juice-drink under fotbadet

*Låna gratis tält på Fritidsbanken. Cykla till närmsta grannby och tälta på en mysig plats. Grilla korv till middag.

TACK för alla fina tips!

Podden hittar du här

ÖSTERLEN, LOPPIS OCH SEMESTERSTRESS…….

Jag skrev i ett IG-inlägg tidigare i veckan, att den här sommaren vill jag, “alltid ha en vas med vilda blommor på köksbordet, äta jordgubbar på frukostmackan varje morgon och dricka morgonkaffet i solen så ofta jag kan”. Så jag tänker att jag går ut starkt och försöker att leva upp till min önskan. Den vilda buketten blev istället några kvistar från vår stora Schersminbuske som precis börjat blomma. DOFTEN!!

Du kan läsa fler tips på “sommarens-gratis-njut” ipå min Instagram, under bilden med sommarblomster. Vad adderar du till listan?

Bilderna ovan tog jag med mobilen efter morgonens löprunda. Innan dess hade jag hunnit äta frukost med Lille A, medan vi läste “Pippi Långstrump på Kurrekurreduttön”, och köra honom till föris vid 9-tiden. Då hade vi även lekt med playmobil och ägnat en låååång stund att leta efter svärd till riddarna. Kanske bör tilläggas (för den som inte är invigd) att playmobilsvägd är pyttesmå. Dessutom förvarar mormor dem i en stor gammal resväska, där allt pytte hamnar längst ned…. Jaja. vad gör det. Njuter av varenda minut med lille A. hade tänkt att han skulle stanna hemma från föris med mig idag, men det gick inte! Idag vankades det nämligen sommarfest för alla barn och föräldrar. “Klockan fyra ska du komma mormor! Då skall vi äta glass! Vi har plockat blommor och så skall sjunga för för alla. Du kan ta morfar också. Och farmor å farfar. Vet du vad vi skall äta till lunch mormor? Pizza! Såklart man inte kan stanna hemma med mormor då…..!

Hela dagens inlägg, som till stor del kommer handla om vår precis avslutade vecka på Österlen, bygger förresten på mobilbilder. Jag hade med mig min riktiga kamera, men den blev liggande i bilen hela veckan.. Dels för att den liksom är för tung att släpa med sig, men också för att jag ville uppleva “saker” med familjen, utan min kamera i fejan hela tiden;)

Jag älskar att ta bilder med min Canon, inte minst stunden när man laddar över en massa nya bilder som skall redigeras, men samtidigt är det väldigt smidigt att bara plocka upp mobilen och knäppa en bild. Det blir ju helt ok bilder det med, även om jag saknar djupet som en riktig kamera ger….

Jag insåg, under vår österlenvecka tillsammans som slutade igår, att min familj blivit riktiga proffs! Inte bara på att fika (hjälp vad man äter när man har semester? Igenkänning nån?) utan också på att skapa kontent åt sin mamma;) Som på en given signal agerar de perfekt med händer och tatuerade armar när hon klättrar upp på en stol och hänger sig över fikabordet. (Nej, jag gör det inte vid varje kaffe-tillfälle:)

Och som sagt, nog har det fikats under denna vecka! Jag delar med mig av två favoriter i närheten av Kivik;

De tre bilderna ovan är tagna i skånes äldsta kaffestuga Alunbruket. Mitt ute i ingenstans, i en bokskog, ligger denna gulliga lilla gård med korsvirkeshus. När vi var där blommade allt för fult och på marken låg det äppelblom som såg ut som snöflingor. Det kändes lite som att vi kommit till Nangiala. Just den dagen regnade det, så vi satte oss inomhus i den mysiga cafè-längan. Man måste ju ändå älska att semestra i början på juni, innan alla andra turister är på plats och trängs. Inga köer nånstans, ara att gå rakt in och sätta sig. På Alunbruket fanns det även gott om plats i den stora trädgården, så de kan nog ändå ta emot ganska mycket folk när det behövs……

Tips är att det välja deras “hembakta kakfat”. Då får man bulle, sockerkaka och två sorters småkakor- typiskt svenskt gammeldags fika.

Såhär står det om detta mysiga ställe på deras hemsida.

Korsvirkeslängan byggdes som arbetarbostad i början av 1700-talet och ligger vackert belägen omgiven av Verkeåns naturreservat.

1930 började Hilda Nilsson servera kaffe med hembakat i sitt hem. Hon var en uppskattad kalaskokerska och startade kaffestugan efter att de röda backarna i Alunbruket blivit ett populärt utflyktsmål. Kaffestugan drivs fortfarande av samma familj, nu i fjärde generation.

Ett annat ställe, som många nämnt i min önskan om österlentips, var Olof Viktors i Glemminge. Ett supertrevligt ställe med både lunch, gott fika och bageri/butik. När vi var där sken solen och det var sådär lagom varmt, som det ofta är i juni, så vi satt i deras mysiga trädgård. Även här gick vi rakt in och beställde utan att stå i kö. Jag vet inte hur många gånger under veckan som meningen “man måste ju älska att ha semester i juni" fälldes och vi prisade det faktum att vi slapp stå i kö.

Dock var det väldigt gott om plats här, både ute och inne. Dessutom har de två ställen där man kan köpa fika, så jag gissar att det klipper köerna ganska bra, även under högsäsong.

Måste även tipsa om att boka bord på Talldungen om du/ni befinner er i närheten av Brösarp! Supergod mat i väldigt trevlig miljö.

PS. Vårt besök där gjorde oss väldigt uppmärksamma på att det inte är lika lätt att få tag på en taxi på Österlen som hemma i Stockholm! Surprice? “Dumma 08:0r”

Även Friden Gårdskrog utanför Kivik, är verkligen värt ett besök! Vedugnspizza hemma i trädgården hos Peter och Barbro. Man kan även sitta inomhus med väldigt bohemisk och mysig inredning. Såhär står det på deras hemsida:

En gammal äppelgård vid vägs ände. Mitt på Österlen. Här kan du äta makalösa pizzor gräddade i vedeldad ugn. Med de bästa råvaror. Ekologiskt och närproducerat så mycket det bara går, så klart. 

Här har vi gjort pizza på riktigt i arton år. Pizza är för de flesta snabbmat men så är det inte här. Vi gör egen deg med surdeg som grund och pizzorna bakas ut för hand. De flesta råvaror har vi tagit hand om och förberett. 

Här är det på vårt vis. Vår ambition är inte att vara en vanlig restaurang. Servitörer står kanske inte i givakt och maten kan ta tid... 

Ta tillfället i akt att koppla av och ned omvärlden medan du är här. Vi har nämligen mobilfritt, så stäng av sociala medier och annat som distraherar. 

Förutom ett mycket brett utbud av öl serverar vi bland annat vår egen äppelmust av våra äpplen som aldrig lämnat gården. Vi har även en egen äppelspritdryck.

PS. Här måste man lämna hunden i bilen.

Skulle kunna ösa på med en massa fler tips, som Gårdens i Simrishamn, men det går ju liika lätt att googla. Det gjorde vi, Inte minst “loppis i närheten”.

Att svänga in vid loppis-skyltar utmed vägen, det är semester för mig. Som tur är har jag lyckats fostra våra tre barn att uppskatta “fyndlyckan”. (Pappan hänger snällt med på vad som helst, bara han får hänga med sina barn och sin fru;) Med det vill jag tillägga att fynd inte alltid handlar om pengar. Både jag och Nelly gjorde “fynd” i en antik-handel utmed vägen från Kivik till Olof Viktors i Glemminge. Vi såg en antik-skylt som visade sig leda till ett par ifrån Stockholm. Mannen hade bott på Österlen i över 18 år och tillsammans med sin fru gjorde han bla regelbundna inköpsrundor till Frankrike! Nelly “fyndade” en fantastiskt vacker tavla och jag två kuddar. Inte det billigaste, men kul med en välsorterad liten butik, med bara en massa fint!

Den charmiga 70-tals-fåtöljen fanns i ett garage “nånstans-utmed-vägen”. Hela Österlen är fullt av loppis-och antikskyltar, så det är bara att sladda in och njuta av allt härligt!

Mitt sista Österlen-tips blir att köra igenom Kivik och stanna till vid Vitemölla. En pittoresk liten by med låga skånelängor och enorma rosenbuskar. Hit hade vi promenadavstånd från vårt AirBnb-hus, så det var perfekt med en morgonpromenad som avslutades med ett svalkande dopp. Här är stranden, som du hittar i slutet på byn, oändlig och det känns som att man är på en strand i Thailand.

Jag gissar att man inte är lika ensam, som vi var, om man åker hit i juli/augusti. Men det finns som sagt gott om plats……

Till sist;

Jag vet inte hur många gånger familjen och jag utbrast “tänk att vi får ha det såhär bra”. Jag är så tacksam att vi har möjlighet, både ekonomiskt och tidsmässigt, att åka iväg såhär hela familjen! Det värmer också mitt hjärta att ingen av oss tar det för givet. Det har nämligen inte alltid varit såhär. Under flera år, när barnen var små, hade vi absolut inte möjlighet att åka iväg nånstans på semester. På sin höjd blev det glass i närheten av hemmet, eller “tälta i bilen”. Om det kan du höra mer i podden nästa vecka. Då släpper jag ett 11-kaffe där vi kommer prata om sommar och semester. Eller mer om det populära “hemester”, om stressen över den där “lyckade Instagram-sommaren”, tips på billiga saker att hitta på tillsammans i familjen.. Och en hel del om Dalarna…….

PS. Vi hann ju även med en dag i Köpenhamn. Det visade sig att 2 av 6 aldrig varit där (!), så det blev också väldigt lyckat! Inte mkt bilder därifrån heller, men jag lovar att vi njöt av god mat, FIKA, glass och roliga butiker. Samt ett besök på Christiania. Men det är en helt annat historia…..

Vintageporslin och försommar!

Jamen visst är det härligt med sommar och semestertider! Den tid på året när vi kan prioritera (?;) att plocka ett litet blomsterhav till morgonkaffet.

Själv passade jag på när det var dax att byta ut vårplanteringen av penséer till sommarblomster som Petunia, Hänglobelia och Million bells.

Passar även på att slänga in mitt årliga tips när det kommer till odling; det går utmärkt att köpa färdiga plantor, om man som jag inte är så road av jobbet. Därmed gör man ju även en liten insats för proffsodlarna.

Detta lilla inlägg får även bli en liten hyllning till alla vackra gamla serviser där ute. Dem som vi förhoppningsvis kan passa på att hitta någon ny (gammal) liten medlem till, under sommarens alla väg- och trädgårdsloppisar.

En av mina favoriter har alltid varit Rörstrands Ostindia. Den började jag samla på redan som tonåring. Gillar framför allt den äldre varianten, som är lite djupare i kulören.

Den här sommaren, som ju precis bara börjat, har jag lovat mig själv att njuta lite extra. Stanna till och dra djupa andetag i en nyponros, äta ännu en glass i solen och bada naken i havet. Värdera det där som inte kostar en förmögenhet men som ändå sätter guldkant på vardagen.

Strunta i att-göra-listor & ogräsrensning, och istället lägga tid på att dekorera morgonkaffet med daggvåta trädgårdsblomster.

En annan favorit i mitt porslinsskåp är Willow från Old Gustafsberg, ja de tidiga stämplarna stavade med f istället för v. Perfekt storlek och form på koppen, för att inte tala om den vackra rosaröda kulören.

Vinetta från Rörstrand är väl ändå den perfekta sommarservisen. Passar perfekt till jordgubbstårta eller frukosten i solen.

Precis som Swedish Grace, i denna milda gröna nyans. Påminner om pistageglass.

Just nu befinner jag mig nere på Österlen, för en veckas semester tillsammans med familjen. Undertecknad har, sedan ett par år, infört denna tidiga, gemensamma semestervecka i Juni. Vi har upptäckt att det är perfekt att åka till de annars så turisttäta sommarorterna, som tex Gotland och Österlen, tidigt på säsongen innan alla andra har sin juli-semester. Nästan inget folk nånstans och man kan njuta av de flesta platser nästan ifred, helt utan köer! Dessutom är det mkt lättare att boka boende före midsommar. Känslan av att fortfarande ha hela sommaren framför sig, var ytterligare ett plus på tidig-semester-listan när vi lyfte ämnet vid frukosten imorse;) Vassego för tipset!

Blåvitt porslin är också sommar, eller hur!? Finns ofta att fynda på loppis och är fint att blanda med olika koppar och fat.

Den absolut dyraste vintage-kopp jag någonsin köpt är Lillemor från Gefle. Tror minsann jag betalade över tusen kronor styck i en antikbutik på Österlen förra sommaren. Men så har M och jag druckit vårt morgonkaffe i den, snudd på varje morgon senaste året. Så slår man ut dagskostnaden känns det som rena vinsten…..!

De skira créme-färgade kopparna, dekorerade med riktigt bladguld, har jag ärvt av farmor Emys syster Astrid. De kommer från Karlskrona Porslinsfabrik och jag fick just en så fin lite historia från en av er följare; ”Min mamma och hennes syster jobbade där, på ”Porslinan” som de kallade det. De berättade många historier

HEMESTER I DALARNA-BÅDE MYS OCH ÄVENTYR!

Detta inlägg är ett betalt samarbete med Visit Dalarna

Tänk dig att du kliver innanför dörren hos mormor, förutsatt att hon var högborgerlig och levde i slutet på 1800-talet, och den där hemtrevliga känslan infinner sig så, fort du öppnar dörren. Doften av nybryggt kaffe och hembakt slår emot dig, tillsammans med den självklara värmen och tryggheten. Du sänker automatiskt axlarna, tar ett djupt andetag och njuter känslan av hemma.

Precis den känslan infann sig när jag klev in i bergsmansgården Stora Hyttnäs för första gången. Lugnet sänker sig och jag rör mig automatiskt lite saktare. Johanna Hulander, dalkullan som är mitt eminenta resesällskap, och jag, sänker våra röster. En slags vördnad infinner sig.

Vi möts av Elisabeth, som bla jobbar (helt ideellt) som guide med ansvar för det gamla biblioteket, och bjuds på den traditionella Hyttnäs Kakan. VÄLDIGT god! Elisabeth lovade att återkomma med receptet, så stay tuned.

Det är något alldeles extra att få lyssna till en eldsjäl som Elisabeth, som verkligen brinner för “sitt Hyttnäs”. Med värme berättar hon om familjen Lindderdahl som bodde granne med Carl Larsson gården under samma tid som Carl och Karin verkade där. Familjerna umgås flitigt och man ser tydliga spår av det i inredningen. Bla i en hyacintkvist som Henricka tagit med sig som gåva till Karin Larsson, och som sedan kom tillbaka i form av en tavla signerad Carl Larsson.

Här har tiden stått stilla efter familjen Linderdahl, som var de sista som bodde på gården mellan 1881-1983. Yngste sonen Bengt, född 1890, bodde kvar tills han dog 93 år gammal och Stora Hyttnäs tillföll Sundborns landskommun, efter hans testamente.

Idag ägs Stora Hyttnäs av Linderdahlska Stiftelsen och all verksamhet sker ideellt.

Stora Hyttnäs är en guldgruva för porslins- och textilälskare som jag, inte minst textilkammaren där man bla visar upp en skatt av bevarade broderier och dräkter. Helt fantastiskt!

Hjärtat dunkade även lite extra när jag fick hjälpa till att plocka fram kaffekoppar till den gamla vackra servisen från England, som innehåller hela 104 delar. Tankarna fladdrade iväg och jag föreställde mig att jag befann mig på det berömda annandagskalaset, som Henricka Linderdahl ställde till med varje år. Då bjöds hela byn in till gården för massor av mat, sång och lekar. En uppskattad tillställning som höll på hela dagen, från kl 10-22, då hästdroskorna stod redo att köra hem gästerna i snöyran.

Förutom att Stora Hyttnäs idag visar upp ett helt autentiskt och orört, högborgerligt sekelskifteshem från 1800-talet, så ryms här också ett fantastiskt bibliotek, med titlar ända ifrån 1600-talet. Har du sett något vackrare i biblioteksväg…..?

Gården inneffattas också av en unik trädgård i tysk stil. Här hittar man över 80 av vedartade träd så som ek, bok, slån, alm och olika lindar. Den största stoltheten är kanske ändå “Gubbaträdet”. Ett av Sveriges äldsta äppelträd, som fortfarande bär frukt!

Det finns så otroligt mycket mer att visa och berätta om Stora Hyttnäs, men resten får du åka dit upptäcka själv;) Så LOVA att du inte missar Stora Hyttnäs, när du besöker grannen, Carl Larsson-gården i sommar!

Från slutet av juni är rädgårdskafeet öppet, mer info om det och de guidade turerna hittar du här.

PS. Missa inte den fantastiska utställningen om Karin Larssons hantverk, “Låt handen synas”, när du är i Sundborn. Här får du se broderier av Karin i original, fler av hennes dräkter och inte minst hennes brudklänning. Utställningen hittar du i Konsthallen Kvarnen, ett stenkast från Carl Larsson gården. All info om öppettider, inträde odyl hittar du här

Dalarna är fullt av vackra bergsmansgårdar, med väldigt spännande historia, så när vi ändå var i närheten så passade vi på att göra ett besök även på Staberg. Det ligger bara några minuters bilväg från Sundborn och är väl värt ett besök.

Inte minst för trädgården och de vackra omgivningarna. Här betar hästar precis utanför trädgården och bidrar till den härliga idyllen.

Trädgården restaurerades under 1997-99 tillbaka till sitt 1700-talsutseende. Planteringen av fruktträden har skett i samarbete med Nordiska genbanken. Stabergs bergsmansgård är ett klonarkiv för gamla fruktsorter.

Stabergs bergsmansgård är ett kulturreservat som även ingår i Världsarvet Falun och Staberg är en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna.

Själv är jag, i ärlighetens namn, inte särskilt intresserad av trädgård. Åtminstone inte om det vägs mot gamla hus, textilier och inredning. Men det behöver såklart inte utesluta varandra.

Hur som helst. I Stabergs trädgård får även jag lite hjärtklappning. Det är något med historia som berör mig så starkt och när man dessutom hör om en genbank för ovanliga äppelsorter, ja då vaknar även mitt intresse!

På Staberg kan du, förutom att ströva runt i den ovanliga trädgården, även prova på vackra vandringsleder som är utformade för hela familjen. Man följer skyltarna Korpöga och Smörblomma, där man får möta syskonen Ankin och Simon, som levde på Staberg på 1600-talet.

Vid detta sevärda besöksmål finns även ett väldigt fint café, med fika och en fantastisk lunch-buffé. Info om öppettider och liknande hittar du här.

Bland det bästa med Dalarna är att det finns något för alla! Allt ifrån mys och avkoppling, till det lite mer äventyrliga i vacker natur. Johanna och jag provade bla på paddling vid Kloten Nature Resort, som ligger i ett helt fantastiskt vackert naturreservat.

Att glida fram i en kanot, på det alldeles stilla vattnet, var verkligen som balsam för själen. Vår guide Ralf visade först, på bryggan, hur man skulle göra bäst med paddeln. Så denna upplevelse funkar även om man aldrig paddlat förut. Det finns även kajaker om man hellre vill pröva det.

Det började regna lite precis när vi skulle ge oss ut, men det gav bara ytterligare känsla med dropparna mot vattnet. Inget dåligt väder osv…..

Ralf ledde vägen ut till ett av de lyxiga glampintälten och när vi klev i land sprack himlen upp och regnet upphörde.

På den stora tält-terassen bjöds det på god lunch som värmdes över öppen eld. Johanna vill nog gärna göra gällande att hon varit med på ett hörn vid tillagningen, men i själva verket var det varken hon eller Ralf som bjöd på smakupplevelsen, utan anläggningens duktiga kock!

Att sitta vid en sprakande eld och titta ut över den stilla sjön var verkligen en härlig upplevelse. Måste nog tillskrivas en av de vackraste lunch-vyerna ändå. Extra speciellt blir det såklart när man märker att någon tänkt till och piffat lite extra.

På Kloten Resort kan du även fiska, hyra stuga, följa med på safari eller vandra. All info om priser och bokning hittar du här

Förutom bergsmansgårdar och faluröda hus, så finns det även gott om sk hyttor utmed vägarna. Vi svängde in och njöt av fågelkvitter och bruset från forsen, vid Flatenbergs Hytta, på vägen från Kloten till Borlänge.

En hytta (inom metallurgin även masugn) är en smältugn för framställning av metaller eller glas. Termen hytta nyttjas även som benämning på smältugnen och omgivande byggnader vid järnbruk eller glasbruk. Inom bergshantering är skillnaden mellan hytta och masugn att det förstnämnda kan avse en smältugn för inte nödvändigtvis just järnmalm, utan även koppar-, eller silvermalm. Vid en masugn kan däremot endast tillverkning av tackjärn ske.

I Sverige var en hytta förr ofta synonymt med ett mindre järnbruk, eller en del av ett större. Hyttan var platsen där malmen från järngruvorna smältes ned till tackjärn. Malmen transporterades från gruvan till en rostugn, varefter den rostade malmen kunde smältas i masugnen (hyttan).

Ett annat tips är att svänga in vid hamnen Smedjebacken. Här ligger bla konsthallen Meken, som verkligen är värt ett besök;

Konsthallen Meken är en plats för samtidskonst, design och hantverk i Södra Dalarna. Här visas utställningar med svenska och internationella konstnärer som presenterar en bred palett av uttryck, material och tekniker. 

Meken är även en del av Dalarna Art Trail, en guide till tolv olika konst- och kulturstopp runtom i Dalarna. Perfekt för en somrig roadtrip!

Reser man med barn är hamnen i Smedjebacken en perfekt plats att springa av sig, äta glass och titta på båtarna.

En annan avstickare som är värt ett besök är Murbo Annas

Här hittar man både cafe och restaurang, men framför allt en helt fantastisk ostbutik, med eget ysteri! Hit vill jag gärna återvända framöver.

På tal om avstickare- missa inte Kniva Trädgård utanför Falun.

I den gamla lanthandeln i dalabyn Kniva drivs sedan 2015 en trädgårdsbutik i det lilla formatet. Här finns ett sortiment av perenner, säsongsväxter och prydnadsbuskar. Urvalet av växter och föremål, redskap och krukor, är personligt och professionellt.

Andreas och Andrè är verkligen supertrevliga! Andreas Graveleij driver Kniva Trädgård och hans man Andre Strömqvist är byggnads- och trädgårdsantikvarie. Andre har precis givit ut den prisade boken “Handbok för en gammal trädgård”.

Vill man sedan fortsätta varva mys och kultur, med natur och äventyr, så vill jag rekommendera SUP på Falu-ån. Medan du glider fram på det stilla vattnet, förbi den ena sevärdheten efter den andra, så får du en proffsig guidad tur om Falun.

Jag hade aldrig stått på en SUP förut, men Max från Human by Nature, var en väldigt pedagogisk instruktör, så det gick hur bra som helst. Vill man inte prova SUP så finns det även andra familjevänliga allternativ för att ta sig fram på vattnet. SÅ härligt!

Efter en väldigt intressant och givande SUP-tur, så tog vi oss till Falu gruvområde. Ett måste när man är i Falun såklart!

Att dricka 11-kaffe vid ett världsarv, är sannerligen inte varje dag. På gruvområdet finns det flera ställen för mat och fika, numera även en pizzeria vid kanten av gruvhålet. Vi åt en gigantisk räkmacka på café Gjuthuset. SÅ god! I denna lilla fastighet inrymdes Sveriges första akutsjukhus. Hyfsat välbehövligt vid ett gruva, kan man tro.

Sist med inte minst vill jag, av hela mitt hjärta, tipsa om Dalarnas Museeum. Oavsett om du gillar museum eller inte- gå hit!

Här hittar du “saker” för alla olika intresseområden. Förutom en helt fantastisk samling dalaskåp, alltså- HUR coola är inte dessa målningar, även en lika imponerande samling folkdräkter. Och en stor samling dalahästar som visar denna klenods olika skepnader genom åren.

Dessutom konstsamlingar och en helt unik avdelning med….elgittarer!

Det finns även ett aktivitetsrum för barnen, en stor butik med specialhantverk och souvernirer och inträdet är gratis! Hur bra!

TACK Dalarna för att du är så mångfacetterad, vacker och full av både äventyr och mys. Jag kommer snart tillbaka!

Extra tack till min resekompis Johanna Hulander! Detta gör vi om va!?

R.I.P MINA ÄLSKADE HÖNOR…..

I måndags morse ringde Mackan mig tidigt ”det har hänt något väldigt sorgligt här på gården”

Jag befann mig i Småland sedan några dagar, för att hjälpa mamma att flytta. Mackan hade kommit ut på morgonen för att släppa ut Bob & tjejbandet, men då var luckan redan öppen. Han reagerade också över att det låg konstigt mkt fjädrar i trädgården.

När han kom in i hönshuset möttes han av ännu flera fjädrar, men inga hönor……

I två dygn har kära maken, tillsammans med dörrar och föräldrar, letat efter mitt lilla gäng. Babsans & Barbaras fjädrar är de som gett flest spår, ända långt bakom stallet, men inget tjejband nånstans.

Flera har berättat om liknande upplevelser, att hönshuset är tomt, men att räven bara tagit en höna och sedan har resten dykt upp efter någon dag. Men så är nog tyvärr inte fallet hos oss.

Idag är första gången på många år, som jag inte möts av mitt älskade dun-gäng, när jag öppnar den gröna grinden hemma på gården. Det är bara tomt och tyst och det känns SÅ sorgligt.

Inte trodde jag väl att jag skulle fälla tårar över en höna. Men Babsan var inte vem som helst. De andra går rätt lätt att ersätta, förlåt gänget, men en ny Babsan blir svårt att få…..

Även Bobs plats blir svår att fylla. En snällare och trevligare tupp får man leta efter.

Sorry Bob, att jag hängde ut dig härom dagen. Då när ”någon” glömt luckan, igen, och du väckte hela grannskapet med ditt galande. Som jag önskade att konsekvenserna av söndagskvällens glömska, skurit genom öronen på samma sätt…..

Nog för att ni ”bara var ett gäng yra höns”, och det är såklart småpotatis i världsläget, men jag kommer sakna er varenda dag!

LUKTÄRT, tulpaner och äppelblom

Så glad att jag plåtade äppelblommen härom dagen. I natt har vi fått regn, så jag gissar att kronbladen börjat falla efter det…..

Det tjatas om att “njut nu av den bästa tiden, nu när allt blommar”, och jag stämmer in i kören- NU NJUTER VI! Passar på att stoppa näsan i all den doftande grönskan, stannar upp och plockar en vildblomma i dikeskanten och lyfter ansiktet mot den värmande solen. Deal?

Träningsrep, äppelblom och hönor.

I helgen jobbade vi lite i trädgården maken och jag. Inget som händer särskilt ofta, eftersom vi båda saknar det där brinnande intresset. Men jag tänker att en vacker dag kanske det slår till! I väntan på det så var det endel som bara måste göras och vi konstaterade båda att det ju faktiskt var riktigt trevligt! Mackan passade på att fixa en trappavsats av gammalt tegel……

……..medan Babsan och jag plockade upp tulpanlöken i pallkragarna.

Även Aritha kom springandes och ville vara med…….

…..precis som resten av mitt lilla tjejband. Och Bob såklart.

Frågan vi ställde oss, Babsan och jag, var om man sparar tulpanlöken och återanvänder i höst? Slängde ut frågan på IG och flera svarade “SPARA”. Googlade samtidigt och fick upp samma fråga hos “Skillnadens trädgård” som fått svar ifrån tulpanodlare att slänga. Modern lök är ettårig och inte framtagen för att blomma igen.

Eller så får Babsan och gänget kalasa loss. De verkade gilla rötterna…..

När alla lökar var upptagna så var det dax att plantera luktärtsplantorna. Även i år inhandlades de på Rosendals trädgård. Älskar dem som orkar driva upp, så vi andra, som inte gör det, kan köpa och plantera ut direkt. Tack för det!

Bakom äppelblommen skymtar mitt älskade kaffehus. I år har vi (läs svärfar) grävt om vinrankorna och hoppas att de får ny fart nu. Jag längtar efter att de skall växa på sig snabbt och skapa skugga i taket. Hoppas hoppas.

KNÄCKEN MELLAN HÄGG OCH SYRÈN!

Tiden som är nu, mellan Hägg och Syrèn, är det inte den allra allra bästa!? Jo, det är det allt. Njutet av allt som blommar och vetskapen att vi har hela sommaren framför oss! Nog skapar det pirr i kroppen.

Jag plockade några fantastiska kvistar från vårt enorma träd bakom stallet, och nu doftar hela köket som ett mindre parfymeri. Ljuvligt!

Dessa små rara blommor. Magi i sin renaste form.

Kvistarna med Hägg passade perfekt till 11-kaffe-bordet häromdagen, tillsammans med gröna vintage-koppar från England och assietten “Kålblad”.

Jag lyfte ned en av mina plåtburkar och tänkte fylla den med kex, så döm om min förvåning när den skramlade som om den var full med småkakor! Hade jag glömt att jag hade en kakgömma i den gröna lilla burken…..?

Typ inte. Där låg bara några ledsna knäck-rester från i julas…….

Pelargoner och hönor i kaffehuset........

Idag var planen att att plantera om några av alla pellisar jag samlat på mig. Lite sent kanske, men bättre det än aldrig?

Började med att putsa alla fönster i kaffehuset , oj vad det var välbehövligt, och hann tänka att det var skönt att få jobba ostört i lugn och ro……

…….tills Bob & tjejbandet dök upp som genom ett trollslag……. De ser direkt när jag kommer ut i trädgården och kommer springandes som ett långt pärlband.

Om de bara kunde hålla sig utanför, men nejdå. De måste alltid vara så nära så man nästan snubblar över dem. Trångt om saligheten blev det, men mest mysigt! Jag älskar ju att ha deras kacklande runt benen.

Jag hade burit ut ett gäng av pellisarna och tanken var att de skulle få ny pelargonjord. Några fick även lite större kruka. Tillfredsställelsen.

Äntligen fick sticklingarna, som stått i köksfönstret i månader, komma ner i jorden också. Det var sannerligen på tiden, hörde jag dem sucka. Stackare.

Dessa skönheter har stått i nybyggda glasverandan och verkar trivas ypperligt. Får se vad de tycker om sommarlivet ute i kaffehuset….

Hoppas nu att det inte är för kallt i natt, så att pellisarna fryser om fötterna…….

KINGEN OCH FRU VINTAGE PÅ HÄCKEBERGA SLOTT!

Tänk dig en vit springare som frustande sladdar in framför denna pampiga trappa. I sadeln sitter en sammetsklädd prins med de långa lockarna flygandes i vinden.

På den vackra balkongen väntar prinsessan i sin 20 lager tjocka sidenklänning. Det frasar när hon otåligt rör sig över stengolvet.

Ungefär så kände vi oss, käre maken och jag, när vi svängde upp framför Häckeberga Slott i torsdag.

Den vita springaren var iof en hyrbil vi hämtat upp i Malmö, efter vår tågresa från Stockholm , och sammetsklädsel & lockar….. Jag vet inte ja…. Inte mycket till hår alls, under kepsen.

Och prinsessan, aka Fru Vintage, hon befann sig snarare i hyrbilen än på balkongen.

Men den sagolika känslan, den infann sig minsann!

Prinsen och prinsessan, jag menar Kingen och Fru Vintage, tog sina rullväskor, gick upp till den stora tunga porten och klev rakt in i scenografin till The Great Gatsby.

Sammetsmöbler, skimrande guldspeglar, uppstoppade djur, kristallkronor och enorma ljusstakar, allt fanns där!

Fantastiskt blomsterarrangemangen i varenda rum, det ena svulstigare än det andra…..

….. och färggranna sittgrupper att slå sig ned och dricka bubbel i.

Dofterna och musiken tar prinsen och hans prinsessa till en helt ny värld. Något de aldrig upplevt förut!

Här blir de omhändertagna som de kungligheter de känner sig som, av serviceinriktade hovdamer och herrar, från olika nationaliteter och i skiftande åldrar, i färggranna dräkter.

Det serveras bubbel och kulinariska rätter med nya, spännande smaker. Kvällen blir lång och härlig när prinsen och prinsessan kommer i samspråk med kungligheter från hela landet. Tillsammans flyttar de runt i det färggranna slottets olika salar, medan de intar middagen i fem akter.

Sent omsider kryper de kungliga från Bromsta Gård ned under enorma dunbolster i svit nr 12. Det ryktas om över 5 kg dun och paret tvivlar inte en sekund, när slänger sig baklänges i sängen, precis som de uppmanats att göra av sin hovmarskalk.

På kudden möts de av de ljuvligaste små chokladpraliner tillsammans med en godnatt-hälsning. Kungliga små detaljer som prinsparet såklart uppskattar. Precis som den magnifika vyn över sjön med näckrosor och simmande svanar..

Kingen och Fru Vintage säger härmed TACK för ett par fantastiska dygn, med pompös och kunglig eftersmak!

Stort varmt grattis till Anna och Lars Norrman med team!

Ni har gjort det IGEN-skapat kunglig magi för alla oss prinsar och prinsessor att njuta av!

RETREAT PÅ STRÖMMA FARMLODGE

När vitsipporna slagit ut i full blom och björkarna fått sina små ljusgröna musöron, landar jag på Strömma Farmlodge för retreat med Johanna Freiman och Karin Linde.

Rubriken var ”In the silence of heart God speaks” ord av Moder Teresa

”Tänk om man fick ett helt dygn till förfogande. Som man kom hem ifrån med sänkta axlar och en skön ro i sinnet. Där rötterna fått rota sig och prestationerna lyst med sin frånvaro”

Så lät det i inbjudan, och det var precis vad som hände!

Mjuka, öppna samtal med underbara människor.

Att få sitta ned vid vackert dukade bord och äta helt fantastisk mat.

Uppleva naturens dofter och fågelkvitter under den gemensamma tysta promenaden.

För att sedan njuta av småprat och gott fika i en skogsglänta.

Det är svårt att återge en sådan här upplevelse i ord. Jag kan bara konstatera att Karin & Johanna skapat något som fyller ett hål. En mötesplats utan krav, prestationer eller drömmar om framtiden. Bara få vara, både i tystnad och i fina, hjärtliga samtal, och bli 100 % ompysslad. Bästa presenten man kan önska till sig själv, så håll utkik efter nästa tillfälle i höst!

TACK Johanna & Karin för att ni fixat så fantastiskt fint! På alla sätt.

Jag åkte hem med sänkta axlar och en skön ro i sinnet.

Alla bilder tagna av Karin Linde.