KALLSÅDD OCH HÖSTPLANER…

Under en lång tid har jag funderat över min plattform och mina kanaler. Eller ja, de tankarna har väl kommit och gått sedan jag började växa i sociala medier. Det gissar jag att de gör för oss alla.

Vem är jag? Vem vill jag vara? Vad vill jag förmedla?

En person jag mötte på ett event utbrast “men åh, det är ju du med kaffet och Läkarmssionen” Absolut! jag vill gärna förknippas med både kaffe och engagemanget för Läkarmissionen. Men sen då?

Det är så otroligt lätt att dras med och göra “som alla andra”. Vad verkar funka i andras kanaler, “jamen då gör jag likadant”.

Jag tänker mig lite som bilden av två helt olika blomsterbuketter, som ovan. I en värld där mycket är just vitt, färglöst, tillrättalagt. Vill man inte vara den färgglada mixen istället? En som sticker ut och förmedlar en annan syn på saker. Är det inte lite trist när det vi gillar och för fram är precis samma, som “alla andra” gillar och förmedlar. Hur många dahliaodlingar vill vi ha i vårt flöde liksom?

Skämt åsido. Jag tänker mycket kring hur jag kan förmedla mina hjärtefrågor och syn på livet. Hur skall jag expandera och ta plats i bruset….?

I höst, med start den 1 oktober, kommer jag ta ett nytt spännande steg med min business. Jag hoppas så att du hänger kvar! Eller snarare; hänger med!

Hur ser det ut för dig?

INSPIRATIONSFÖRELÄSNING FRU VINTAGE

Snacka om att jag var nöjd med mig själv igår kväll, när jag kom in med dessa nyplockade buketter från mina pallkragar. Mackan hade hört och läst om det hemska ovädret som skulle dra in under natten och jag ville inte riskera att min lilla snittblomsodling skulle jämnas med marken av allt regn. Ni som hänger här vet att jag kallsådde för första gången i början på sommaren och jag är SÅ stolt över mina blommor! Självklart vågade jag inte riskera att förlora hela härligheten i regnet.

Nu blev det inte så farligt som jag sett framför mig. Pallkragarna framför vår entrè fortsätter att frodas och inga blommor är brutna efter natten.Men hjälp vilket regn- och åskväder det blev! Jag har aldrig upplevt något liknande! Från ca 21.30-tiden satt vi på övervåningen och “njöt” av skådespelet. Det går an att utbrista WOW, ÅHHHH, OHHHH åt den ena blixten starkare och större än den andra, när man sitter någorlunda tryggt inomhus.

Det känns som att ovädret pågick hela natten och vi var nog inte de enda som inte sov särskilt bra. Oj oj oj vilket skådespel av blixtrar och dunder. Vi han knappt börja räkna den ena blixten innan nästa kom….

När Mackan och jag tog morgonkoppen ute i kaffeshuset så hade både regn och blixtar tagit fart igen, efter en lite paus precis när vi gick upp vid 7-tiden. Det pågick någon timme, men sen slog det om och blev jättevarmt, 25 grader, och stålande sol! SÅ härligt! (men skumt med dessa snabba växlingar)

Efter kaffe och småprat med maken så passade jag på att svida om och ta lite bilder i mina fina kläder från KLco i Varberg. Eller ja, Nelly kom och tog bilderna, eftersom jag inte hittar plattan som behövs till mitt stativ för att ta bilder med självutlösaren….

Jag är glad (mycket gladare än jag ser ut;) över min smaragdgröna kjol i linne, som världens finaste Kristin döpt till MARLENE ,efter mig. Inte konstigt att man rodnar eller hur!? Här hittar du kjolen, även i kulören nougat. Visst har Kristin skrivit fint om mig! Rodnar igen.

Men nu till mitt ärende; visst vore det roligt att få ses i höst!

Jag har börjat smyga igång så smått efter semestern, även om jag kommer fortsätta ta det lite lugnt ett par veckor till, och ser så mycket fram emot att börja boka in tillfällen för min inspirationsföreläsning “Att följa sitt hjärta”! Numera kan jag ju även ta med mig min bok med samma namn!

Vill du dra ihop ditt kvinnliga nätverk för en härlig start på hösten? Ett frukost- eller lunch-event? Kanske har du en livsstilsbutik eller café som rymmer ett gäng? Eller planerar du en kick off med företaget du jobbar för? Mejla mig på marlene@fruvintage.com så tar jag med mig min föreläsning, mitt kaffe och mina böcker och kommer som ett skott!

Föreläsningen / föredraget är ett bildspel med framför allt mina egna bilder, som bla handlar om att våga gå sin egen väg. Om ljuset vid en dödsbädd, att ha sina barn högst upp på sitt CV, om nycklar till livslång kärlek och om vad forskningen visar att det viktigaste för ett långt och lyckligt liv. Plus en massa annat.

Min färdiga inspirationsföreläsning pågår i ca 1 timme, plus en bensträckare på 10 minuter mitt i, men vi kan såklart även skräddarsy utifrån vad du/ ni önskar. Som sagt; mejla mig på marlene@fruvintage.com så hittar vi på något kul ihop!

Önskar dig en fin vecka och fortsättning på sommaren!

”Din bok är en lisa för själen…”

“Stina vill inte gå med oss på promenad. Hon vägrar….” Det är Lille A och gammelfarmor Maj-Lis som ropar över grinden. Jag går och öppnar och släpper in henne och hon springer raka vägen och hoppar upp på sin favoritplats, på fårskinns-dynorna i vår hall. Att dra med henne på promenad när hon inte vill, det är liksom ingen idé. Det blir precis så, att man får draaaa henne i kopplet.

Så Lille A och gammelfarmor får gå själva. Att se dem lunka iväg i sakta mak, med varsin stav i ena handen, gör miglite tårögd och alldeles varm i hjärtat. Jag står och tittar på dem en lång stund. Hör deras småprat och skratt försvinna bakom ladan. Jag gissar att de går sin vanliga lilla runda, på grusvägen upp genom skogen. En nybliven 6-åring och hans snart 83-åriga gammelfarmor.

Själv hänger jag kvar i mitt kaffehus. Plockar bort lite gamla vissna blommor på pelargonerna, vattnar en skvätt och knipsar av en gurka. Tänker att även om jag verkligen inte prioriterat växtligheten i år, jag har ju liksom haft fullt upp med boken & lansering, så är det ändå hyfsat grönt och blommande. Inte minst har det hänt mycket här inne de senaste två veckorna när vi varit nere i Varberg. Allt tack vare mina älskade svärisar som vattnar och fixar när vi är borta!

När jag är mitt kaffehus så blir jag alltid påmind om mitt älskade “tjejband”- hönorna. De älskade att hänga här lika mycket som jag. Blåsiga vår- och sommardagar så lade de sig tillrätta på det varma tegelgolvet medan jag sippade på en kaffe. Som jag saknar deras småkacklande runt benen. Får se om det blir en ny kull till nästa vår, men just nu är det rätt skönt att kunna släppa taxarna lösa i trädgården….

Sålänge får jag vara glad att jag har dem på bild i min bok. Ett helt kapitel har jag tillägnat mina små älsklingar.

Omslagsfoto Malin Lindner

Idag har jag förresten skickat ett gäng böcker igen. SÅ kul att ni fortsätter beställa! Tack för det! Extra kul att även flera bokhandlare köpt boken de senaste dagarna.

Måste förresten dela några av era fina hälsningar;

Vilken bok! SÅ många saker som talar till mig! Har gråtit mitt i leendet”

“Jag vill sluka hela boken men delar medvetet upp läsningen till riktigt närvarande och njutbara stunder. Suger in varje ord och bild. Den är SÅ vacker”

“Åh! Din bok är en lisa för själen. Läser sakta, njuter innebörden och vackerheten i varje ord och bild. Ville bara att du skulle veta att den verkligen sätter avtryck”

“Jag har sparat så på din bok, inte velat slösa den i farten utan inväntat rätt tillfälle att njuta av din fina bok. Idag infann sig tillfället. Jag har njutit av dina texter och bilder! Din bok gav mig kanske inte svar, men den jordade mig, påminde mig om vart värdet i mitt liv ligger. Kanske den också väckte liv i min slumrande självkänsla. Jag är så glad att jag låtit din bok vänta, som om jag omedvetet visste att det skulle komma ett tillfälle när jag verkligen behövde den. Den är så mycket mer än en fin bok!”

TACK TACK TACK till alla er som tar er tiden är skriva så fint! Det betyder så otroligt mycket!

Om DU blir nyfiken och vill beställa ditt eget ex så hittar du boken här! En perfekt present till dig själv eller någon du tycker om.

BÄSTA LOPPISFYNDEN

Vad hände egentligen med Björn & Yvonne?

Har de gått skilda vägar? Flyttat utomlands? Eller bara tröttnat på kokta ägg….?

I mitt huvud har de sålt villan från 1968, eftersom barnen är vuxna för längesen, och flyttat till en nybyggd lägenhet med hiss. Där vill de ha en lite mer ”modern stil”, så det mesta av bohaget har rensats ut och skänkts till välgörenhet. Ingen av barnen har visat något intresse att ärva, allra minst de namngivna äggkopparna i porslin.

Så kom det sig att de istället hamnade hemma hos familjen Agemo. För vem skulle kunna motstå dem, där de stod så gulliga på hyllan i second hand-butiken. Jag var dessutom på jakt efter just äggkoppar.

Tillsammans sätter de numera guldkant på den mest vardagliga frukost. Samtalen om vilka de egentligen är, Björn & Yvonne, tar liksom aldrig slut. De kommer pågå i oändlighet.

Var de kanske rentav syskon och fick varsin namngiven äggkopp i julklapp? Vad tror du?

Hursomhelst. Kokta ägg och finskt rågbröd är en riktig frukostfavorit här hemma. Samt att fynda roliga, knäppa, vackra och smarta prylar på sommarloppisar och secondhand. Man vet liksom aldrig vad man kommer hitta! Har du gjort något bra, oväntat eller extra fint fynd hittills i sommar?

Önskar dig en fortsatt fin sommar-loppis-fyndar-vecka!

VÄGLOPPISAR OCH KUDDBRODYR

En av de bästa “sakerna” med svensk sommar är väl ändå alla gårds-och vägloppisar som dyker upp lite här och var! Inte sällan har jag gjort de bästa fynden just efter att ha jag sladdat in vid någon egengjord skylt med sneda bokstäver.

Något jag alltid tittar efter är gamla broderade kuddar. Gärna med blomstermönster. En dag skall hela vår gästsäng vara fylld av dem tänker jag.

Alla dessa tre är loppade skatter. Den gula th hittade jag hos en liten gubbe på en vägloppis utanför Varberg, den mittersta på en trädgårdsloppis på Gotland och den runda th, på en pop-up-vintage-butik på Söder i Stockholm.

Jag kan liksom inte få nog av nostalgi över vilket hantverk det är.

Få saker gör mig så öm och varm i hjärtat, över generationer som gått före, som alla broderier och annat fantastiskt hantverk som de lämnat efter sig.

Meter efter meter av knypplade och virkade band som dekoration till hemvävda lakan och dukar.

Jag ser liksom framför mig hur kvinnor har suttit, i skenet av fotogenlampan eller en sprakande brasa, och knåpat på kvällarna.

Hur varje litet stygn krävt deras tid, uppmärksamhet och kärlek, och skapat fantastiskt vackra dukar, tavlor, gardiner och lakan med monogram.

Vilken arvsskatt för oss att njuta av.

Jag kan inte låta bli att fundera över vad vi, som är vuxna nu, kommer lämna efter oss till generationer som kommer efter.

Selfies och Youtubeklipp?

Ur min bok “Att följa sitt hjärta” som du kan beställa här

TJÖRN-THE ISLAND OF ART

I betalt samarbete med Västsverige

Välkommen med på en härlig (h)semester-tripp till Södra Bohuslän! Fokus denna gång är TJÖRN- “The Island of art”

“På Tjörn älskar vi konst och natur. Från bryggan vid Nordiska Akvarellmuseet kan du doppa tårna i havet när du doppar akvarellpenseln i sitt vatten. Från kulturlandskapet vid Skulptur i Pilane ser du klipporna möta havet med skulpturen Anna vid din sida. Kungen av fyrar, Pater Noster når du vattenvägen och här har du ett designhotell i världsklass som erbjuder dig ett hem vid horisonten”

Men låt oss ta det hela från början;

Min assistent (läs yngsta dotter) Nelly och jag drog hemifrån vår gård i Sigtuna kommun på torsdag morgon. Nellys bäbis, långhåriga dvärgtaxen Gunnel, förstod att det var något i görningen och höll sig i hasorna när vi packade bilen. Tyvärr inte bilen ovan, men “Christine”-en Pontiac Firebird född 1969, gör sig bättre på bild än elbilen vi i själva verket åkte i.

Efter att vi packat bilen full med badkläder, promenadvänliga skor, picknickkorg och solkräm, vinkade vi hejdå till Gunnel (som fick stanna hemma med morfar) och gav oss iväg. Vi konstaterade, med varsin nybryggd kopp kaffe i handen, att få saker slår en roadtrip genom vårt vackra Sverige.

Vår första natt sov vi hos familjen Lekander på “Lekanders bär & boende”

Innan dess hade vi åkt över Tjörnbron, alltså wow, lika mäktigt varje gång, och pratat om bro-katastrofen 1980. Nelly hade inte en aning om händelsen, men jag minns det som igår. Jag var 10 år när nyheten kablades ut och man såg bilderna på dimman och den trasiga bron. Hemskt. Det kändes dock väldigt långt borta denna strålande soliga dag, med klarblå himmel och nästan 27 grader varmt…….

Lekanders härliga ställe “Tyfta Östergård” har funnits i släktens ägo sedan mitten på 1600-talet. Anso, på bilden, är 10:e generationen som driver gården vidare. Verksamheten har sett olika ut genom åren, bla har man fött upp grisar och haft suggorna boende i det som idag är Bed & Breakfast. Förutom boendet, som man kan utnyttja året runt, så driver familjen idag bärodling med självplock. Lyckan när Anso föreslog att vi skulle gå ner och plocka jordgubbar till kvällens efterrätt. Finns det något godare än solvarma jordgubbar direkt från landet. Sommar i en liten ask.

Att Lekanders bär & boende dessutom är en del av Hållbarhetsklivet gör det extra fint. Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Det kan du läsa mer om här

Efter att vi checkat in på vårt mysiga rum, med vy över det öppna landskapet bakom gården, så vankades det middag utomhus. Nästan hela familjen anslöt och det blev en lättsam och trevlig kväll tillsammans med Anso och hennes man Jonas, pappa Mats och mamma Gerda, samt yngste sonen Måns. Nelly och jag stöp i säng tidigt och sov som stockar.

Fredagen började med att vi åt en härlig frukostbuffé och passade på att fira Nelly som fyllde 26! Anso hade dukat så fint och plockat fram bordsflaggan dagen till ära.

Vi fyllde picknick-korgen med färskt bröd, ost och nyplockade jordgubbar innan vi drog iväg till dagens första stopp- SKULPTURPARKEN PILANE.

PS. När man checkar in på Lekanders bär & boende så har man fri tillgång till deras jordgubbsodling! En DRÖM, både för barn och vuxna, att få äta sig mätt på solvarma jordgubbar direkt från landet.

ANNA, med sina 14 meter i höjd, är ett utav världens högsta konstverk. Designad och skapad av konstnären Jaume Plensa. ANNA var det första vi såg när vi klev ur bilen utanför skulpturparken och jag hade inte alls räknat med att mötet skulle bli så starkt. Jag blev alldeles överväldigad och tårarna steg i ögonen. Resten av besöket i det vackra kulturlandskapet blev lika känslomässigt. Kanske är det mixen av välbevarad natur, betande får och vetskapen att du går omkring bland mångtusenåriga fornlämningar som bidrar till det starka intrycket.

Nelly var extra nöjd över att Ai Weiwei, den kinesiske aktivisten och konstnären, ställde ut sina verk ROOTS just denna sommar. Faktum är att hon inte riktigt kunde tro att det var sant att det faktiskt var hans verk som var på plats på riktigt. Men det var det! Hans verk består av sju gigantiska rötter , resterna av ett av jordens största utrotningshotade träd. Rötterna, som är uppemot 1000 år gamla, har bevarats och blivit till konstverk föreställande urtida jättefåglar och andra varelser från underjorden.

“Skulptur i Pilane är ett privat, oberoende och icke kommersiellt arrangemang som drivs av Pilane Heritage Museum.”

Pilane drivs helt utan statliga bidrag och är därför beroende av intäkterna från inträdet;

Vuxna 150 kr.
Pensionär och student 130 kr.
Under 18 år fri entré (barn i sällskap av vuxen.)
Säsongskort 340 kr.
Entré + guidning 240 kr.

Biljetter köper du i entrén.

Guidade turer lördagar klockan 11:00 under perioden 1:e juli — 12:e augusti.

Parken är öppen 13 maj - 24 september.
Alla dagar 9-19 (september 10-17)

Efter att ha vandrat omkring bland alla magiska konstverk bjöd vi Anna på picknick. Det är verkligen ett tips att ta med sig matsäck och sätta sig under någon av de skuggande ekarna, eller som här med utsikten över havet.

Oavsett om man är konstintresserad eller inte så rekommenderar jag ett besök på PILANE. Här kan du läsa mer om utställare, program och om historien kring denna fantastiska plats.

Vi ses igen kära ANNA!

Efter avslutad picknick med ANNA på PILANE tog vi bilen de 20 minutrarna till hamnen vid Stansvik i Rönnäng. Där väntade en ribbåt på att ta oss ut till den pyttelilla ön, PATER NOSTER.

Ingen av oss råder ju, som bekant, över vädret men OJ vad perfekt det var! Strålande sol från en klarblå himmel och 27-28 grader. Vi njööööt verkligen av den härliga båtturen förbi röda fiskebodar och solvarma klippor. Svensk sommar visade sig sannerligen från sin bästa sida under vårt dygn ute på PATER NOSTER. Tack för det!

Det är svårt att beskriva den här platsen med ord, den behöver upplevas, men jag skall göra ett försök.

Tänk dig att du glider in i en den lilla hamnen, på spegelblankt vatten.

Den ljumma sommarvinden välkomnar dig med en kram och i bakgrunden en välkomstkör av måsar.

Klipporna som omsluter dig ser ut som om de var doppade i guld.

Högst upp tronar kungen av fyrar, i sin blodröda klädnad.

På väg från båten passerar du konstverk i världsklass, i utställningen GUARDIAN OF WATER- A TRIBUTE TO ALL THE OCEANS ON EARTH, och världens minsta konsthall. I den hittar du verk av Lara Zankoul från Beirut. Hennes verk fångar vardagligt mänskligt beteende och frågor som uppstår inom samhället genom fotografisk media.

Runt omkring på ön hittar du sedan konstverk på de mest oväntade platser. Utställningen är en hyllning till havet och vattnet på vår jord. Fotograferna bakom verken, Christy Lee Rogers från Hawaii och Zena Holloway från UK, är båda starkt engagerade i frågor kring den biologiska mångfaldenoch välmåendet för världens hav. Båda fotograferna är välkända internationellt och har ställt ut på stora gallerier och museer.

Du kliver upp på den mjukt slitna stentrappan och öppnar dörren. Där inne möts du av sammetsmöbler, vackra tapeter och skåp med historia. Allt är smakfullt matchat och skapar en mysig och varm atmosfär. Välkommen in i den gamla Fyrmästarbostaden!

I mer än hundra år levde de härute, på öns och havets villkor.

Numera är det historiska hemmet förvandlat till ett internationellt och prisbelönt hotell. Här hittar du all info om priser och bokning.

Fyren Pater Noster byggdes 1868 på ön Hamneskär av den prisade ingenjören Nils Gustaf von Heidenstam, som även hade uppdraget att utveckla ett fyrsystem längs den svenska kusten. Av totalt elva byggda fyrar återstår idag nio.

Heidenstams fyrar, de så kallade Heidenstammarna, utformades som öppna pelartorn i järn. Konstruktion var enkel och genialisk. Fyren byggdes i sektioner, tre till sju, och kunde på så vis varieras i höjd. Pater Noster har en våning mer än de andra fyrarna som Heidenstam byggde - därav kallas Pater Noster för "kungen av fyrar".

Här kan du läsa mer om fyren. Den är öppen dygnet runt och det är väl värt att gå upp där olika tider på dygnet för att uppleva de olika skiftningarna i ljuset. Bilden tv är tagen tidigt på morgonen, kl 04.30 när solen glödde som guld och bilden th på eftermiddagen samma dag.

Fyren är minst lika vacker inuti. Som ett pyttelitet slott. Missa inte att titta på de fantastiska takdekorationerna när går ut högst upp.

PATER NOSTER har verkligen allt man kan önska av en semestertripp. Supermysigt boende med utsikt över havet åt alla håll, bastu med uppfriskande bad direkt i havet, eller om du vill prova bubbelbad med havsvatten under bar himmel, konstpromenad och guidad visning av ön.

Sedan urminnes tider har sjöfarare fruktat dessa farvatten. Namnet Pater Noster är latin och betyder Fader Vår, en bön som har rabblats av sjömännen oräkneliga gånger innan fartygen vågat närma sig det gytter av öar och holmar som utgör de förrädiska Pater Noster-skären. Närmare hundra öar breder ut sig som ett radband från Tjörns sydvästra udde ute till Hamneskär som är ett naturreservat berikat med sjöfåglar, säl, fisk, tång och skaldjur.

Här, längst ut i havsbandet, på en av Sveriges kargaste, mest vindpinade och utsatta platser, byggdes så småningom Pater Noster – kungen av fyrar. Ett högteknologiskt mästerverk som i mer än ett sekel kom att leda, rädda och skänka hopp åt sjöfolk.

I skuggan av dess beskyddande ljus byggde Fyrmästarfamiljerna sina hem och skapade ett miniatyrsamhälle på en ö som alltid tidigare betraktats som obeboelig. Pater Nosters fyrvaktarbostad har även huserat skeppsbrutna som – trots fyrens ledsagande ljus – förlist på grund av de starka havsströmmarna och de förrädiska grunden. I mer än hundra år levde de här ute, på öns och havets villkor.

Vi måste också prata om MATEN på Pater Noster! Världsklass! “Köksmästaren Johan Bengtsson är inte bara en erfaren och enormt duktig kock, utan också utbildad marinbiolog och yrkesdykare sedan många år tillbaka. Johans kunskap om havets skafferi tillsammans med hans nyfikenhet och skicklighet som kock, resulterar i menyer med en unik prägel – där det moderna köket förenas med det klassiska”

Nelly och jag njöt bla av ett ljuvlig skaldjursplatå med hembakt bröd och tångsmör. Förrätten bestod av tång i olika varianter och det var SÅ gott! Inte minst friterad Rörhinna. Typ grönt sjögräs som sköljts i havsvatten och sedan friterats. Smakade oväntat mer tryffel än riktig tryffel.

Ingen av oss ville åka hem när ribbåten kom för att hämta oss på förmiddagen dagen efter. Vi hade velat stanna kvar och gunga i hänggungorna som hängde längst ned i fyren, ta några fler dopp i havet och bad i bastun. Tur att vi hade en härlig båttur att se fram emot, efter en lång god frukost i solen och ett sista besök uppe i fyren.

Denna förmiddag låg havet spegelblankt och när vii kom åkandes fick vi se en tumlare som dök upp och ned i det stilla havet. Extra härligt var det att vi fick uppleva Marstrand från vattnet. SÅ vackert! Gissa om vi googlat “sommarställen i Södra Bohuslän”……

Vårt sista stopp blev Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. En plats jag dröm om att besöka länge. Oj oj oj! Där hade vi kunnat gå runt i många timmar!

Vi började med lunch på Restaurang Vatten som ligger precis vägg i vägg. Skaldjursfärserad rödtunga med kräftsås och duschessepotatis- jamen ni hör ju själva! Himmelskt gott! Det finns även kött och pasta på menyn, men det känns ju som helgerån att inte äta fisk när man är i Södra Bohuslän….

Helt ljuvligt att sitta på Restaurang Vattens uteservering och se båtarna glida förbi. Mitt emot restaurangen ligger akvarellmuseets gästateljèer.

Nordiska Akvarellmuseet har sedan starten haft målsättningen att aktivt bidra till konstnärlig utveckling och verkar för att göra museet till ett vidgat rum för tankar och processer genom att erbjuda konstnärer ateljé och boende i gästateljéerna invid museet. Museet vill främja konstnärliga nätverk, arbetsro, inspiration – för konstens tillblivelse. Vi är nyfikna på vilka möten och processer som kan uppstå mellan konstnären, platsen, besökarna och utställningen.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker.

Fram till 3 september 2023 så pågår utställningen ANIMAL KINGDOM

I utställningen presenteras verk av en handfull av konsthistoriens mest hyllade biologiska illustratörer från 1600-tal till 1900-tal. Deras verk har länge uppmärksammats både för sin skicklighet och sitt konstnärliga inflytande. Ibland har de varit centrala för genombrott inom vetenskapsteorin. Verk av familjen Rudbeck och Maria Sibylla Merian inspirerade till exempel Carl von Linné, vars litterära verk i sin tur var en viktig utgångspunkt för Charles Darwins evolutionsteori.

Det första som möter dig när du kliver in genom entrèn är installationen BLACK CLOUD av Carlos Amorales. 15.000 svarta pappersfjärilar i olika storlekar täcker väggar och tak. Behöver jag säga att man nästan tappar andan!?

Amorales berättar att med utställningen vill han belysa bortgången av sin farmor men också det faktum att monarkfjärilen, som varit inspirationen till fjärilarna, numera är en hotad art. De senaste 20 åren har monarkbestånden minskat drastiskt på grund av klimatförändringar. Det västra beståndet har minskat med 99 % och kan snart vara helt borta.

I utställningen ANIMAL KINGDOM visas verk av 14 konstnärer och konstnärskollektiv från fem århundraden. Presentationen inkluderar några av konsthistoriens mest hyllade biologiska illustratörer från 1600-tal till 1900-tal och samtidskonstnärer som gör djupdykningar i det klassiska arvet. Tillsammans belyser de vår skiftande förståelse av de krafter som formar den naturliga världen och vår uppfattning om människans plats i den.

Utställningen tar avstamp i Systema naturae, Carl von Linnés inflytelserika bok om den komplexa samverkan mellan flora och fauna på vår planet. Detta klassifikationssystem inspirerade några av konsthistoriens främsta illustratörer, som genom att avbilda växtlighetens och djurrikets mångfald arbetade i skärningspunkten mellan konst och vetenskap. Utställningen utforskar således de biologiska illustrationernas tradition – en konstform som utvecklades med akvarellteknik innan fotografiets uppkomst. Akvarell var den vanligaste metoden, eftersom det var lätt för konstnärer att ta med sig allt som behövdes för att göra naturstudier. Ett av utställningens syften är att uppmärksamma den filosofiska dimensionen hos de biologiska illustrationerna, förutom det rent estetiska värde som akvarellerna naturligtvis har.

PS. Missa inte Lars Lerins verk en trappa upp. Nelly lovade sig själv på stående fot; “någon gång i livet skall jag äga en Lars Lerin”.

Missa inte heller akvarellmuseèts fina butik, som ligger i anslutning till entrèn. Här ser du vad jag fick med mig hem; vykort med motiv av Lars Lerin och en bok från utställningen ANIMAL KINGDOM. Sen kunde vi ju inte motstå att köpa med oss Rörhinna och Sockertång, som vi åt ute på Pater Noster. SÅ oväntat gott ju! Får se vad familjen tycker…..

Till slut.

Här kan du gå in och hitta alla ställen vi besökte, och läsa om många många fler små pärlor i Väst Sverige och Södra Bohuslän.

TACK Södra Bohuslän för att du bjuder på så mycket vackert! Hav och saltstänkta klippor. Röda fiskebodar och stora lyxvillor. Konst och skulpturer. Jordgubbar och skaldjur. Den där perfekt unika mixen som gör att 1 1/2 dygn känns som flera veckors semester.

Det sägs att känslan och upplevelsen av förundran förlänger livet. Oj vad länge vi skall leva efter dessa dagar!

TACK!

Tack även till dig som hängt på vår lilla utflykt! Hoppas att den väckt nyfikenhet och en vilja att upptäcka mer av vårt vackra land! Inte minst Södra Bohuslän som ju är drömmen nu på sommaren! Kanske ses vi där……

PS. Tagga mig gärna om du besöker någon av platserna jag berättat om här. Eller om du hittar nya pärlor att tipsa om!

EN VANLIG SKETEN TISDAG….

….. dukar vi upp med finporslinet!

Citatet är taget från min bok ”Att följa sitt hjärta”, och handlar bla om att sätta guldkant på vardagen. För varför ska finporslinet stå i ett vitrinskåp och damma när man istället kan njuta av det varje dag. Trivialt kan tyckas men jag tänker att de små valen vi gör i vardagen påverkar oss mer än vi tror. Inställningen att varje dag räknas och är värd att få lite guldkant. Idag är ju liksom det enda vi har. Ingen av oss vet något om morgondagen, eller har några löften om att vi ens får vara med, så låt oss njuta idag.

Jag får alltid DM:s, med frågor om vilka märken, när jag lägger ut bilder på mitt vintageporslin. Så här kommer några av dem:

De grönmönstrade kaffekopparna är av märket Old English. Assietten under är ”Kålblad” från Gefle designad av Ruben Wallström.

Under den en 100-åring mattallrik från Rörstrand.

Mitt blåvita porslin är en salig blandning av Old English, Rörstrand, Gustavsberg och omärkta. På denna bild är kaffekopp och fat

Lyckan när jag hittade de rosa/röda kaffekopparna ”Willow” Old Gustavsberg. Visst är de ljuvliga! Det är inte helt lätt att hitta gammalt porslin i denna kulör, så extra glad blir man när de dyker upp…

Kannan är ett loppisfynd från New York och under det lilla uppläggningsfatet står det ”Adam England”.

Brunt blir mer och mer en favorit för mig. För några år sedan var det bara blåvitt som gällde när jag letade på loppisar.

Den bruna koppen närmast i bild är en väldigt gammal Gustafsberg. Så även den svartvita innanför. Mattallriken underst- Gustafsberg.

De små, ljusgröna kopparna i denna bild är Swedisch Grace från Rörstrand, i den serien har jag även större tekoppar, och de vita med turkost mönster är ”Vineta”, också från Rörstrand.

Vilka skatter med gammalt vackert porslin ändå. Väl värda att få stå framme, inte gömmas i ett skåp, och användas en vanlig sketen, eller snarare strålande för all del, tisdag som den här.

ULRICEHAMN OCH HOTELL BOGESUND

Detta inlägg är ett reklam-samarbete med Hotell Bogesund.

Veckans ”11-kaffe med Fru Vintage” är inspelat med den här fantastiska vyn över sjön Åsunden i Ulricehamn. Min kaffe-gäst, Molly Segerqvist, och jag sitter i ett av De Lux-rummen på Hotell Bogesund.

När Molly endast var 23 år gammal fick hon den oväntade frågan om att köpa och driva hotellet.

24 gammal, utan någon som helst utbildning inom branschen, kunde hon titulera sig hotelldirektör.

Mollys främsta vision just nu är att gästerna, oavsett vem eller hur gammal man är, ska känna sig som hemma. Och jag kan bara intyga att hon lyckats. Kanske har det med mina rötter i Ulricehamn att göra, kanske är det den magiska utsikten över sjön, som möter en så fort man kliver in i receptionen. Nånting är det som gör att man känner sig sådär extra välkommen. Lite som att komma hem till en kär släkting.

Här kan du lyssna på vårt podd-avsnitt och höra mer om Mollys passion & tankar för hotellet och hennes resa som ung företagsledare.

Hotell Bogesund var även en av de platser som lät mig komma och ha boksignering under min turné i maj. Tack för det Molly med personal!

Och tack Molly för ett jättefint samtal! Din passion och glädje smittar. Lycka till framåt, med jobbet som Sveriges yngsta (?) hotelldirektör!

KÖKET, HUSETS HJÄRTA…

Jag älskar kök.

Värme och kärlek,

hemtrevnad och trygghet.

Husets hjärta.

Jag älskar köksbord.

Ännu mer.

Lungan i ett hem.

Där de små och stora samtalen äger rum.

Skratt och tårar.

Falukorv och entrecote.

Mellanmjölk och bubbel.

Vardag och fest.

Livet.

Kring ett köksbord.

Älskar jag.

Text och bild ur min bok ”Att följa sitt hjärta”

Jag är väldigt svag för kök. Nej, jag ÄLSKAR kök. Faktiskt.

Stora, små, trånga, luftiga, moderna och gammeldags. Gulnande furu, släta 50-talsluckor eller vitt 90-tal

Oavsett hur det ser ut så är det liksom hjärtat i ett hus. Det får gärna vara lite överbelamrat och rörigt. Inte alltför undanplockat och tillrättalagt. För min smak.

Livet måste få synas.

Om köket är hjärtat så är köksbordet lungan i ett hem.

Där de små och stora samtalen äger rum. Skratt och tårar. Falukorv och entrecote. Mellanmjölk och bubbel. Vardag och fest. Livet.

Jag älskar köksbord. Min totala favoritmöbel i hela huset.

”Ska vi ta kaffet på maten i soffan” eller ännu värre ”ska vi äta middagen framför tv:n”

Nej tack. Kan vi bara sitta kvar runt köksbordet tillsammans, för alltid. I evighet. Amen.

DEN BLOMSTERTID NU KOMMER…

Den här damen överraskade med att vilja gå med på dagens morgonpromenad minsann. Vanligtvis ligger hon kvar i sin bädd och tittar konstigt när jag ställer frågan, men idag studsade hon upp och började gå mot grinden direkt.

Promenaderna med Stina the little Queen innebär ett lugnare tempo, eftersom hon vill stanna och lukta på varannan grästuva, vilket passade mig ganska bra denna morgon….

….då kunde jag passa på att plocka blommor i vägrenen under tiden. Tänk att all denna underbara blomsterprakt, som finns i skogsbryn, diken och på ängar just nu, är helt gratis. Sicken lyx ändå!

Tänk att såhär fina små blomster växer vilt i ett dike vid skogen där jag brukar promenera. Så fina! Har de kanske smitit från någons trädgård och spridit sig…?Jag plockar för fullt och fyller varenda liten vas här hemma….

….med vilda gratisblommor. Vår höga, vita syren blommar fint fortfarande och doftar SÅ starkt och ljuvligt så jag plockar in små kvistar för att sprida doften.

Hoppas att du har möjlighet att njuta en smula av allt vackert i juni!

MAJ 2023-DU VAR SÅ SPECIELL...

Maj 2023. Du var speciell på många sätt.

Du började med att jag fick högläsa ur min alldeles egna bok “ Att följa sitt hjärta”. En historisk händelse (iallafall för mig;) som jag fick dela med så många fina vänner, kollegor och familj under min boklansering hos Re:Deco på Östermalm mitt i Stockholm. Här kan du läsa mer och se fler bilder.

Stolt, glad, lycklig och SÅ SÅ nöjd! Man vet ju liksom inte när man gör något för allra första gången. Många beslut att ta, om allt ifrån papperskvalitet, omslagsbild och storlek på boken. Precis allt blev som jag ville.

Det finaste är ändå alla varma och rörande kommentarer om ”Att följa sitt hjärta”. En av de starkaste och mest rörande hittills kommer från en kvinna i 70-plus-ålderns, som skriver att hon önskar att hon fått den i sin hand för 40 år sedan ”så mkt tänkvärt som jag hade velat läsa då”. Fint, och lite sorgligt.

Jag skulle kunna fylla en hel bok med alla fina kommentarer , så TACK från djupet av mitt hjärta!

Efter boklanseringen gav jag mig ut på turné.

Först ut var Steninge Slottsby och Steningekompaniet. Det kändes fint att börja på hemmaplan.

Innan jag drog vidare till Dakabom utanför Jönköping så lagades det pasta tillsammans med Katja Palmdahl i Katrin Bååths ateljé. Festfixare var Kulladals Kök och huvudfokus var Katrins rosa köksdröm därifrån.

På Dakabom dukade jag upp på ett av alla fantastiska vintagebord och hamnade mitt i ett kalasevent som kommunen annordnade. En väldigt trevlig dag!

Från Jönköping raka vägen till Ulricehamn och Hotell Bogesund. Jag dukade upp i ”vardagsrummet” vid receptionen och njöt av mötet med människor. Det är väl ändå det bästa som finns!?

Jag passade även på att dricka 11-kaffe med hotellets 25-åriga VD, Molly Segerqvist. Sicken cool tjej alltså! Snart i en podd….

Från Ulricehamn körde jag vidare mot Alingsås och den vackra dimman över Dahlbogården

Här smyginvigde jag ett Boutique Hotell och spelade in podd med ägaren Maria Oscott. Det 11-kaffet kan du lyssna på här

Jag dukade även upp min bok, och mitt finkaffe, i restaurangen/caféet och det blev så fina möten även där! Jag kmr nog aldrig vänja mig vid att människor (läs kvinnor:) tar sig tiden att köra, ibland väldigt långt, för att möta mig. Så skumt. Men mest väldigt fint. TACK för fina möten som ni är med och skapar!

Vidare från Alingsås mot Göteborg och Hotell Eggers. Ett av mina favorithotell, inte minst när det kommer till inredningen. Är man svag för sammet och mönstrade tapeter så är man.

Jag checkade in i ett riktigt drömrum, om jag inte minns fel nr 265. Började kvällen med att tappa upp ett bad och sen ställde jag upp dubbeldörrarna mot torget på vid gavel, och njöt av ljudet från stadens myller. Inte minst spårvagnarna som går precis utanför. Här kan du läsa mer om fler som fick sig ett varmt bad efter mig…

På Hotell Eggers bjöd vi in till 10.30-kaffe med en kort presentation av boken. Eggers bjöd på kaffe & småkakor och det såg ut som att de målat vackra Drottningsalen i en perfekt grön, för att matcha boken. Även här så fiiiina möten.

Efter en riktigt fin förmiddag, TACK för den Eggers och alla som kom, så drog jag vidare mot Varberg. Jag hade bokat in mig en natt på Strömmad B&B och här kan du läsa mer om det. Dagen efter njöt jag av en ledig dag vid havet, lååånglunch med en kär, gammal vän (sedan snart 40 år) och på kvällen blev det middag och övernattning med andra vänner som jag känt lika länge. Jag vet inte om det är åldern, men jag fundera mkt kring vänskap och om att vara rädd om dem man har.

Efter en helt fantastisk frukost (bättre än på hotell) hos min vänner på lördagmorgonen, TACK Sabine & Henke, så var det dax att ta med bok och finkaffe till Kristin och KLco

Jag älskar att Kristin har fört in mer färg på KLco. Mycket idag tenderar att bli väldigt beige och färglöst, så jag gillar energin och glädjen med mönster och färg.

Kristin hade fyllt butiken med doftande syrener och bjöd på kallbryggt te till alla besökare. Så trevligt och välkomnande.

Bilden på Kristin är från ett annat tillfälle, jag verkar nämen helt skippat att ta några bilder på människor under den här turnén….

Jag är så glad att få ha Kristin i mitt liv, om än på distans. Vi lärde känna varandra som kollegor för en sisådär 6-7 år sedan, men idag är hon verkligen en fin vän. Så härligt ändå med alla människor som korsar ens väg. Endel blir ett fint möte för stunden, att bevara i hjärtat, andra blir bestående vänskaper.

Själv dukade jag upp precis i entrén och det blev en härlig dag även här! Det bästa med Varberg är just vänskapen och att ”gamla” vänner och grannar till mig dyker upp. Tack Annica, Sabine, Sofia, Milo, Susann, Vickan, Christina, Karin mfl för att ni förgyllde besöket i min hemstad.

Direkt efter stängning på KLco så satte jag mig i bilen och drog till Mississippi. Eller jag menar Dalsland. Närmare bestämt till Carro på Inez Vintage. Här kan du läsa mer.

På Inez sov jag en natt och sen drog jag hemåt…..

…..och skördade av mina tulpaner som, tack och lov, inte hunnit blomma över.

Jag är SÅ väldigt tacksam över dessa dagar!och över alla som tog emot mig och min älskade bok.

Den här bilden får summera maj 2023. Så mycket kärlek och värme. TACK till alla er som var med och gjorde MAJ 2023 så speciell!

HEJDÅ MAJ, hej juni!

Ibland behöver man bara ta sig en liten paus i syrèn-plockandet. Duka upp med Koka Blå-servisen och dricka ännu en kopp kaffe. Njuta en smula av de himmelska dofterna som sprider sig i vinden just nu. TACK för allt kära Maj. Att du stundvis var så ovanligt sval, gör att vi fortfarande får njuta av att syrenerna blommar för fullt.

Vi har många syrénbuskar på tomten, som tävlar om att sprida sina dofter. Jag älskar den här vita sorten som är äldst i vår samling. Blommorna är extra kraftiga, större än de lila, och busken har växt sig riktigt hög.

Alltså njutet, med risk för att vara lite tjatig, men vår bästa tid ÄR nu!

Gunnel håller med och njuter av syrènblomningen hon med. Eller nåja, båda taxarna vlll vara med där det händer, oavsett vad…..

Visst passar de gröna, gamla grindarna fint till den vita syrenbusken? Jag köpte dem på Överjärva Byggnadsvård för några år sedan och drömmen vore ett staket i samma stil. Gillar enkelheten med de smala ribborna.

Även dessa gamla caféstolar har jag köpt på samma ställe. Som små smycken i trädgården. Jag gillar att ha olika platser att slå sig ner på, beroende på om man vill ha sol eller skugga.

Just nu är kaffehuset den bästa hängplatsen, eftersom det är så kallt i vinden. Undrar just om vi får någon värme…?

Att värmen dröjer innebär ju att vi får njuta av dessa ljuvliga blomster lite längre, så låt oss njuta varje dag!

Inez Vintage i vackra Dalsland

Min sista anhalt under min boksignerings-turnè var hos Carro Anderberg på Inez Vintage i Dals Rostock. Enligt kartan skulle det ligga i Dalsland, men visst ser det mer ut som en veranda tagen från ett hus i Missisippi….? Så bedårande fint. Carro berättade om alla sina planer att återställa huset till dess ursprung, bla med stående träpanel istället för plattorna som sitter där nu. Huset skall även målas om i en tidsenlig kulör. Det gäller att gå fram med varsam hand, då huset med sina 250 år, är ett av de äldsta i området.

På Inez Vintage hittar du bla handplockad vintage, både möbler, kläder och prylar, och endel hantverk.

Carro har verkligen renoverat denna lilla pärla i helt rätt stil, iallafall om du frågar mig. Blommiga tapeter i varma, hemtrevliga kulörer, som matchas så fint med de gamla möblerna. Välvärt ett besök! Numera hittar du även min bok till försäljning hos Carro. Bara en sån sak……

Dals Rostock är en gammal kurort med ovanligt intressant historia. Här fanns det under lång tid bla en hälsobrunn. Hälsobrunnen är en av Sveriges äldsta och drevs i ungefär 250 år, från början av 1700-talet till 1948. Hit kom man resande från när och fjärran för att dricka det järnhaltiga vattnet och få olika behandlingar som tallbarrsbad, kolsyrebad och gyttjebad.

Området med byggnader kallas numera för Brunnsparken och ägs av Kroppefjälls hembygdsförening. I brunnsrestaurangen från 1700-talet med kök, matsalar och rum för personalen finns det ett innehållsrikt bygdemuseum. I brunnsläkarens före detta mottagning är det kafé på sommaren. Inez Vintage ligger mitt i Brunnsparken, bara ett stenkast från den vackra örtagården och cafèt som drivs av hembygdsföreningen.

Kroppefjälls Sanatorium är också något som satt denna lilla ort på kartan. Här kan du läsa mer om det, och inte minst om Kerstin Ljunqvist. Kerstin är konstnär, författar och eldsjälen bakom det mesta som händer i Brunnsparken idag. Här har hon sin ateljé och orangeri där hon säljer både konst och plantor.

TACK kära Carro och Inez Vintage för denna första gång! Jag kommer garanterat tillbaka.

PS. Kolla in Caroline Anderberg och Inez Vintage på Instagram. Carro är heeeelt fantastisk på att sjunga och spela gitarr och går att hyra in för olika event och festligheter.

Presenttips till student, BRÖLLOPSPAR och pedagoger!

Syrenerna blommar för fullt norr om Stockholm och det påminner mig om skolavslutningar och student. Säkert är det fler än jag som förknippar doften med små buketter på katedern och i handen, på väg till sista dagen för terminen. Finklänningen på och man var så där lagom pirrig inför sång i kyrkan och hejdå till klasskompisar.

”Den blomster tid nu kommer” och ”Idas sommarvisa”, låtar som Lille A övar på för fullt nu, inför avslutningen på föris. Till hösten blir det förskoleklass istället. Pirr och förväntan.

Måste ju ändå passa på att tipsa om bästa presenten till klasslärare och pedagoger, en signerad bok med en personlig hälsning om att följa sitt hjärta.

Här hittar du länken till min bok ”Att följa sitt hjärta”. Passar lika bra till student, bröllopspar eller som gå-bort-gåva till sommarens grillkvällar.

Mejla mig en personlig hälsning, så skriver jag in den vid min signatur.

PS. Kom ihåg att plocka in små buketter av syrener och allt annat som blommar nu. Vardagsnjut som är helt gratis och förgyller vilken dag som helst!

KAFFETAPET FRÅN ULRICEHAMNS TAPETFABRIK

Jag har ju helt missat att visa den gröna varianten av kaffetapeten från Ulricehamns Tapetfabrik och Langelid von Brommsen. Strax före jul tapetserade vi den bruna varianten i en del av köket nere. Här kan du se hur det blev.

Den gröna fick plats i glasverandan på övervåningen. Visst blev det fint!?

Det kan ju liksom inte bli mer klockrent än att kaffenörden, född och uppvuxen i Ulricehamn, får en tapet med kaffeplantor på, ifrån just Ulricehamn.

Vintertid sitter vi här och dricker morgonkaffet, varje morgon. Älskar att sitta på andra våningen och blicka ut över skog och ängar runt vår gård.

Såhär års blir det dock kaffehuset som konkurrerar. Önskar dig en fortsatt fin sista vecka i Maj!

STRÖMMA FARMLODGE B&B

I ett hav av Förgätmigej, med fågelkvitter och brus från vattenfall är det inte konstigt att det känns som att man hamnat i kulisserna till Bröderna Lejonhjärta. Så dramatiskt vackert och samtidigt stilla och idylliskt. Strömma Farmlodge utanför Tvååker är verkligen värt ett besök! Hela sommaren, men kanske extra härligt såhär på försommaren. Den skira grönskan och allt som blommar gör det verkligen sagolikt.

Strömma är en plats att återvända till igen och igen.

Den här gången kom jag lagom till lunch och åt en Strömmataco på kött från egna gården. Väldigt gott! Jag satt i solen och njöt och kände hur batterierna laddade. På förmiddagen hade jag haft 10.30-kaffe på Hotell Eggers i Göteborg, så det var skönt att bara ta det lugnt ens smula.

Jag kan verkligen rekommendera en natt på Strömma. Inte minst om man, som jag, gillar färgglad och lekfull inredning. Marina med team har utvecklat sitt B&B och skapat en ännu mer inspirerande miljö. Älsk på väggmålningar och tavelsamlingar.

Frukosten serveras i den charmiga kvarnen och det är så härligt att ta sin bricka ut i grönskan och lyssna på vattenbruset.

En av varje tack.

Marina kan skatta sig lycklig att jag hade bilen full med böcker och finkaffe, annars är risken stor att denna karamell fått följa med hem. Det är något med blommiga små fåtöljer….

….och sammetssoffor.. Den här hade passat perfekt varsomhelst hemma på Bromsta Gård. Inte minst i vårt sovrum. Mackan vill väldigt gärna ha en liten soffa vid fotändan av sängen, och den här hade verkligen fyllt upp sin plats. SÅ fin.

Den här lilla raringen skulle trivts fint i kaffehuset tror jag minsann.

Alla rummen är döpta efter starka kvinnor. Jag valde Astrid, efter farmor Emys syster. Extra hemtrevligt med broderade skyltar på dörrarna.

Inne hos Astrid var golvet målat randigt i gult och lila. Passade perfekt till nostalgi-karamellerna.

Det bästa av allt är att det är hyfsat lugnt så här pre season, så jag var alldeles själv att bo över denna natt. SÅ lyxigt att ha hela färgglada villan för sig själv!

Tack för den här gången Astrid, jag kommer tillbaka….

Vår bästa tid är nu!

Vilka dagar vi har nu hörni! I Stockholmstrakten blommar äntligen äppelträd och syrènbuskar och det känns som att leva mitt i Nangijala. Det är nu det gäller att njuta så mycket det bara går. Stanna till vid en syrenhäck och dra in doften och lägga sig någon minut under ett blommande träd. Har du inget eget, smyg in hos grannen vetja.

Jag måste tillägga att jag älskar hur svärfar beskurit äppelträden. De ser ut som stora paraplyer som sträcker ut sig över gräsmattan. Gissar att det bara handlar om dagar nu, innan det kommer snöa äppelblomster…..

Jag skördar av mina tulpaner som sagt, och lovar mig själv att sätta ännu fler lök i höst. Det är verkligen lyxigt att få skära av de kraftiga stjälkarna och skapa buketter i alla dess kulörer. Frågan är bara vad jag skall stoppa i pallkragarna nu…..

Det enda som saknas nu är regn. Såhär såg det ut häromkvällen, med mörk och elektrisk himmel, men det kom inget trots allt. Det skulle behöva regna i veckor för att fylla på grundvattnet och jag har det i åtanke inför den heta sommar som spås. Hur mycket skall man plantera egentligen? Kommer vattnet räcka?

Ser du Lille A och Gunnel i de två sista bilderna? På väg upp från ännu ett bad. Eller nåja, Gunnel slipper helst. Häromdagen blev hon skrämd av något och ramlade i poolen för första gången. Paniken i ögonen. Tror vi behöver ta henne till en sjö så att hon får vänja sig vid att vattnet inte kommer uppifrån. Duscha går nämligen väldigt bra….

Imorse åt Lille A, morfar och jag (och taxarna) frukost i kaffehuset för andra morgonen i rad. Nu är verkligen bästa tiden där, innan solen värmer allt för mycket.

Lille A delade sin macka med taxarna Stina & Gunnel, som båda håller sig nära honom närhelst han äter. Mormor`n njuter av att se dem tillsammans. Det är något speciellt med barn och djur.

Det blir dock inga bilder från stunder som imorse. Jag vill inte att det skall bli minnet för Lille A. Det där med att allt skall dokumenteras. Tänker att det är viktigare att njuta och vara närvarande i stunden, än att visa upp den för världen. Hur tänker du kring det…?

Invigningsfest för Kulladals kök hos Katrin Bååth!

Äntligen har jag landat hemma, efter min boksigneringsturnè, och kan berätta om drömmarnas afton!

En ljummen och varm försommarkväll i maj, släntrar jag ner på tändsticksområdet i Jönköping. Målet är Katrin Bååths studio, numera även showroom för Kulladals kök, och pastaparty för att fira in Katrins rosa köksdröm!

Låt mig börja med att presentera kvällens huvudfokus; Här har ni henne (för nog är väl kök alltid en “hon) en rosa, platsbyggda köksdröm från Kulladals Kitchen. Jag kan ju börja med att säga: åk dit och se det live! SÅ makalöst vackert.

Det är något visst med dukade bord. Så inbjudande, varmt och hemtrevligt. Det är något ännu mera speciellt med ett bord dukat av Katrin Bååth, detaljernas drottning.

Inget hade lämnats åt slumpen denna magiska kväll, och det är något alldeles extra att få uppleva när någon (läs Katrin) gått all in. Känslan Katrin ville skapa var “en varm, skön sommarkväll i Italien” och jag kan intyga att hon lyckades totalt. Från de broderade servetterna med citroner, till menyn, dukningen och de handmålade assietterna med Kulladals fina logga.

För att inte tala om kvällens proffskockar, Katja och Patrick Palmdahl. Inte särskilt italienska kanske, men det bästa vårt eget land kan erbjuda. Oj oj oj. Jag skulle kunna åka hur långt som helst för att få äta deras fantastiska mat. De är dessutom landets mysigaste och trevligaste par, så att bara få vara i deras närhet. En ynnest.

Kvällens värdinna tv, Katrin Bååth, och th kvällens DJ “Sexy Snowwhite” (döpt av Katrin i egen hög person) Skicka goa brudar.

En av kvällens höjdpunkter var såklart att få (dokumentera när de andra lagade;) laga färsk pasta med pasta-Queen Katja. En ren njutning att se henne i arbete, för att inte tala om maten….

Svårt att hitta superlativ nog för allt gott. Förrätten är på riktigt bland det godaste jag ätit. Oj oj oj, säger jag igen.

Att få kramas och skratta med vänner och kollegor en hel kväll. Med hemmets hjärta, köket, som fokus. Få saker som slår det….!

TACK Johanna och Natalie på Kulladals kök för en kväll att bevara i hjärtat.

PS. Alla vackra bilder är tagna av Sara Landstedt på DAY FOTOGRAFI

TULPANFROSSA OCH ÄNGLAVAKT

Jag är så glad att jag hann hem innan tulpanerna blommade över helt. När jag åkte stod de i små fina knoppar och under de knappa två veckorna jag varit iväg så har Mackan skickat bilder och filmer på tulpanhavet. Eller nåja, 3 pallkragar fulla iaf, och det är rekord för att vara hos mig. I höst ska jag sätta dem ännu tätare tror jag dock…

Älskar mixade tulpanbuketter. Ju fler kulörer desto bättre! Håller du med?

Idag passade jag på att skörda dem innan de blommar över. Det hamnade buketter lite varstans.

Dagarna nu; Home sweet home. Äppelträden blommar och allt är skirt och vackert. Alla måltider äts ute och jag önskar bara att någon kunde stoppa tiden. Please. Maj började ju precis….

Redan morsdag på söndag!

Min bok ”Att följa sitt hjärta” måste ju ändå vara den bästa morsdagspresenten! Ett blickfång att ha liggande framme och bläddra i varje dag, inspireras av vackra bilder och texter. Beställ här idag, så hinner den fram i tid.

Jag är som sagt glad att jag hann hem innan dessa vackra blommat över. Fast egentligen är jag tacksam att jag alls kom hem.

I söndags när jag åkte hem från min lilla turné, lite tidigare än beräknat eftersom jag vaknade med feber och ont i halsen, så hamnade jag i seriekrock utanför Örebro.

Tack och lov hade vi ingen hög hastighet, men det blev ändå en rejäl smäll. Chock och buckliga bilar när en gammal cheva fick problem med bromsarna. Den körde in i bilen bakom mig och bilen bakom mig körde in i mig.

Det hela sker på e n hundradels sekund och efteråt satt vi alla 3 kvar i våra bilar en lång stund. Vad var det som hände precis!!?

Stackars killen i chevan, han var heeelt knäckt! Inte för att han kört in i oss utan över att bilen blev helt förstörd. Den gick inte att köra alls. Surt.

Tack och lov var vi alla oskadda, men idag var jag ändå och kollade upp min rygg. Har haft ont sedan början på året och det blev inte direkt bättre av att bli påkörd bakifrån. Inväntar nu kallelse till magnetröntgen……

Avslutningsvis; var rädd om dig och låt varje dag räknas!

PS. Ska såklart berätta mer om min boksigneringsturné framöver.

FRU VINTAGE SIGNERAR SIN BOK PÅ HOTELL EGGERS

Igår kväll bjöd jag mig själv på Cola och parmesanchips minsann. Det satt som ett smäck efter en lång dag av boksignering och möteN med härliga människor. Det är konstigt det där att samtidigt som man (jag) blir påfylld och full av energi i mötet med nya människor, så blir man (jag) alldeles slut.

I ärlighetens namn så tog jag faktisk både chips och cola med mig i badet, eftersom jag ju ändå inte hade någon att dela myset med.

Efter badet, finns det föresten något som gör en så varm och avslappnad som ett varmt bad, så fick även mina underkläder ta ett bad. Men sådana primitiva detaljer är inget du behöver sprida. Tourlife liksom…..

Vi trivs så bra på Hotell Eggers, fröken vintage-Dior och jag. Hon är ju även hon född 1970, så vi passar fint ihop och verkar båda ha bra smak….

Vi hörde ryktas att tennisproffset McEnroe bott här i ”vårt rum”. Han ska ha ritat upp hela sitt matchschema på väggen här i rum 265. Av det ser vi inga spår. Tilläggas bör dock att det hela utspelade sig på filmduken i en film om Björn Borg. (Där fick Hotell Eggers gå under namnet ”Hotell Ambassadör”) Inte konstigt att man känner sig lite som en filmstjärna när man sover i detta rum. Fröken vintage-Dior hälsar att hon känner samma….

Förutom lunch med en vän nere i restaurangen, hur god fiskburgare med potatispuré, så har jag knappt lämnat rummet idag. Vem vill det när man får husera i ett så stort och vackert rum som Björn Borgs.

Just nu bråkar jag med mig själv om jag skall ta en promenad i solen, eller lägga mig raklång på sängen. Får se vilken röst som vinner…..

Till sist hoppas jag verkligen att vi ses imorgon! Flera har frågat om upplägget, då det varit lite olika bud.

Kl 10.30 ses vi i anrika Drottningsaalen på entréplan. Den ligger strax innanför restaurangen. Eggers bjuder på enkelt mingelfika, kaffe och småkakor, och efter det blir det en kort presentation av boken & signering. En perfekt present till mamma på morsdag, till någon som fyller år eller varför inte till dig själv…..

Ha en fortsatt fin kväll