KULTURHÖST I VÄSTSVERIGE

I betalt samarbete med Västsverige

Är du sugen på en mysig utflykt med kompisgänget i höst, eller kanske ett par inspirerande och härliga dagar med din partner? Gillar du cool, vacker, historisk och/eller nytänkande miljö och inredning? Är du det minsta konstintresserad, eller bara nyfiken på att möta kulturinriktade eldsjälar? Gillar du god mat i säsong, lagad med kärlek och på lokala råvaror? Föredrar du gofika på mysiga cafeèr? Kanske är du som jag, en nörd för anrikt och vackert porslin med en historia som började redan 1725….?

Svarar du ja på någon av dessa frågor, ja då är det här blogg-inlägget för dig!

Här har jag samlat alla de platser som jag, och min yngsta dotter Nelly 27 år, besökte på vår konst- och kulturutflykt i Västsverige. Närmare bestämt i Skövde, Skara, Kinnekulle, Lidköping och södra stranden vid Hornborgarsjön. Alla är de pärlor i mitt älskade västergötland, där jag föddes 1 november 1970.

Dessutom är flera av destinationerna en del av Hållbarhetsklivet;

Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring . Här agerar offentliga och privata aktörer för att ställa om till ett hållbart samhälle.

Tillsammans skapar vi ekonomiskt bärkraftiga företag och turism som inte leder till onödig miljöpåverkan och uppskattas av både boende och besökare. Vi när framgång genom ständiga förbättringar med fokus på konkreta initiativ.

Hållbarhetsklivet baseras på fyra grundläggande principer som är styrande för de vägval vi gör inom utveckling och marknadsföring av besöksnäringen i Västsverige. Det är de glasögon vi sätter på oss när vi avgör vår tid och våra pengar investeras. 

  1. Så lite miljöpåverkan som möjligt

  2. Bra för både boende och besökare

  3. Fler besökare när och där det inte är fullt

  4. Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter

Här kan du läsa mer om detta bra & viktiga initiativ.

Som av en händelse är 1970 även födelseåret för det hotell där vi spenderade vår första natt, nämligen BILLINGEHUS HOTELL.

“I över femtio år har det ikoniska hotellet balanserat som ett monument på Billingens brant. Idén om Billingehus kom till liv som en del av en större dröm – den om ett friluftsparadis på berget Billingen. Entreprenören Arne Sandberg och hans fru Maja hade en vision om att få skapa en träffpunkt för rekreation där motion och avkoppling gick hand i hand. En mötesplats för Skövdebor såväl som tillresta med syftet att ta hand om hela människan. En plats att råda bot på stress och en plats ”för själ och hjärta”.

Vi gör något roligt istället!

1967 när Arne fyllde 50 år sålde han bensinbolaget till Burmah Castrol för 30 miljoner.

Vi gör något rolig istället för att köpa aktier” sa Arne, har hans fru Maja berättat – och det roliga, det blev projektet på Billingen.

Läs mer, bla om “Ett friluftsparadis växer fram” och om “En unik gåva” på BILLINGEHUS HEMSIDA

I juni 2023 hade Billingehus Hotell sin nyöppning efter en stor totalrenovering. I samma sköna 70-stil som ursprunget, med svulstiga soffor i sammet och kulörer i orange, gult & brunt och detaljer i storblommigt, välkomnas man in i en moderniserad och samtidigt hemtrevlig miljö. På Billingen har man lyckats med konststycket att mixa pampigt, glamoröst och svulstigt- med stor mysfaktor och känsla av “hemma”.

Bland det coolaste är ändå den magnifika utsikten! Inte minst när man sitter i hotellets restaurang SANDBERGS , där både frukost, lunch och middag serveras. “Nyp-mig-i-armen-vackert”, oavsett årstid (tänker att det måste vara maffigt att titta ut över ett vitt vinterlandskap, eller när hösten matchar inredningen med sina kulörer) eller tid på dygnet.

När jag smög ned vid 06.15-tiden på fredagsmorgonen (tack till den trevliga personalen som bjöd på nybryggt kaffe, trots att restaurangen inte öppnat för frukost ännu) gick solen upp över Billingen som ett guldfärgat klot. Rent och skärt livsnjut att få sitta med en kopp kaffe och se staden vakna.

När Nelly kom ner till restaurang SANDBERGS vid 07-tiden, hade mamman dukat upp till brakfrukost minsann. Det blev en riktigt härlig lååååångfrukost……

…..innan vi gick ned till EARTH SPA och njöt av stillheten, innan dagen drog igång på riktigt. Hotellets spa har också genomgått samma stora renovering som övriga hotellet, och dessutom byggts ut rejält. Här kan du bada i både varma och kalla källor, simma i poolen eller njuta i det stora bubbelbadet. Älskar att man valt att göra detta till en digital frizon, så det råder verkligen stillhet och avkoppling.

Med tanke på att man även satsat på en hel avdelning med olika former av bastubad, som tex saltbastu, ångbastu, het torrbastu vs svalare torrbastu, så har min man Mackan (med finska rötter) redan bestämt att vi skall åka tillbaka till Hotell Billingehus inom kort. Jag är inte nödbedd s.a.s.

Kvällen innan, bjöd samma vy som till frukosten, på “golden our” i dubbel bemärkelse. Den guldfärgade kvällssolen förstärkte restaurangens varma, välkomnande inredningen i guld, brunt och orange. Extra kul att man tagit fram den nya heltäckningsmattan, i samma mönster som originalet från 1970. Älskar!

Västsverige är hem för ett stort antal kreativa människor inom arkitektur, konst, mode och design. Ljuskonst, gatukonst, textilkonst och en uppsjö av museer och konstgallerier är bara några exempel på vad man kan uppleva här.

Tomas Asplund Gustavsson, intendent på Skövde Konstmuseum, var den första i raden av eldsjälar som vi fått äran att möta och inspireras av under dagarna i Skaraborg / västergötland. Tomas berättar att han lämnade Stockholm för 16 år sedan och stortrivs med livet på landet utanför Skövde! “Här kan man sticka ut hur mycket som helt och ändå bli accepterad för den man är”

Det var en ren ynnest att få lyssna till Tomas och hans brinn för konsten, inte minst den “kvinnliga”. Konstmuseet i Skövde har en (ovanligt?) stor representation av kvinnliga konstnärer. Inte minst i 120 verk av den amerikanska konstnären, aktivisten och skribenten Linda Stein. Född 1943 växte hon upp i en judisk familj i New York. Över 80 år gammal är hon fortfarande en högst aktiv och aktuell konstnär. Läs mer om henne och de andra kvinnliga konstnärerna, flera med lokal förankring, här på museets hemsida

Från ett inspirerande möte till ett annat!

Färden går vidare från Skövde genom magiskt vacker , böljande natur, förbi historiska platser som Lundsbrunn, mot Kinnekulle. “Det här känns lite som Österlen” konstaterade Nelly vid ratten“. Senare fick vi veta att området ofta kallas för “Västra Götlands Österlen”.

“På Kinnekulle är det ännu mera konstnärstätt än på Österlen. Här har vi mindre än 1 km mellan olika typer av aktiva konstnärer”. Detta hävdar konstsmidesmästare Therese Engdahl med bestämdhet, och vem är jag att säga emot;)

Therese, och hennes man Niclas, som är byggnadssmed, äger och driver SMEDJA THERESE med tillhörande SKULPTURPARK OUROBOUROS.

“1999 gick flyttlassen från Bohuslän till  Husabys gamla ålderdomshem, på foten av vackra Kinnekulle. Therese mamma konsthantverkaren Echset hade hittat detta vackra hus några år innan och öppnat cafè och konsthantverksbutik i en av flyglarna.
Den andra flygeln byggdes ut och gjordes om till smedja.Där tillverkar vi sedan dess allt mellan himmel och jord. Stort som smått.Både beställningsarbeten, utställningsföremål, skulpturer och produkter till vår lilla smides butik.I smedjan jobbar vi idag tre stycken Niclas, Therese och vår älsta dotter Ronja. Vi har en dotter till vid namn Petronella men som i dagsläget inte jobbar hos oss”

2020 öppnade paret, Therese och Niclas, en skulpturpark på deras 7000 kvadrat stora tomt. Den är öppen maj-sep. Här kan man strosa runt , tillsamman med småpratande och nyfikna hönor och katter, och njuta av kreativa och inspirerande skulpturer, tavlor och installationer. Konstnärerna byts ut kontinuerligt, så det finns alltid något nytt att njuta av! På gården driver även mamma Margareta sitt mysiga kafè Nyfiket.

Navet i verksamheten är den gemensamma smedjan där Niclas och Therese jobbar tillsammans, ofta med gemensamma projekt. Paret smider till såväl privatkunder som stora företag och kyrkor. Här har man även “Lilla Smidesbutiken” där man kan köpa smycken och andra vackra föremål i smide.

Det går inte att ta miste på Therese passion för detta, flera tusen år gamla, arbetssätt, och både Nelly och jag lyssnar imponerat.

Nelly fick testa på att smida, tillsammans med Therese, och det visade sig vara svårare än det ser ut. Inte minst efter att ha tittat på smidesmästaren “her self” först. Nelly åkte dock därifrån, lika stolt som tuppen på gården, med en egentillverkad flasköppnare. (blåsorna i händerna kom liksom på köpet)

Ett stort, varmt TACK till Therese, Niclas och Ronja för några härliga timmar hos er! Ett extra tack till hönorna och tuppen, som bidrog lite extra till trevnaden, kring fikabordet i trädgården. Vi kommer tillbaka och firar både 25-årsjubileum och 5-årsjubileum med er nästa år! Då hoppas vi även att den “svävande scenen”, bakom smedjan, är klar för uppträdanden! På återseende…..

En plats som jag verkligen sett fram emot att besöka är RÖRSTRANDS MUSEUM i Lidköping! Som den antikt-porslin-nörd jag är, var det sannerligen lite som att kliva in i porslins-himlen när vi gick in genom dörrarna och klev in i den snart 300 år gamla historien. Nästan så en blev lite rörd.

Men först åt vi en god lunch i kaféet, som ligger precis i anslutning till muséet. Här serveras supergoda räkmackor och sallader på klassiskt Rörstrandsporslin. Till “kaffet på maten” njöt vi av perfekt frasiga “Drömmar”. Både kakan och porslinet påminde mig om 11-kaffet hemma hos farmor Emy i Ulricehamn. Hon hade vitrinskåpet fullt av Rörstrands porslin. Dem jag minns främst är en komplett servis av Koka Blå- design Hertha Bengtson , en servis av Mon Amie- Marianne Wessman, och flera delar av Blå Eld även den av Hertha Bengtson. Det var även farmor Emy som började samla på Ostindia-servisen till mig. En servis jag älskar och använder dagligen. Letar alltid äldre delar, som jag tycker mer om i både form och kulör, på loppisar och antikaffärer. Här kan du läsa mer om den spännande uppkomsten av Ostindia servisen.

Museet ligger i en del av den tidigare porslinsfabriken och den gamla fabriksväggen i tegel utgör en vacker fond åt Gunnar Nylunds fontän som porlar välkomnande i entrén. Guiden Jenny berättar att fontänen under många år varit på vift ute i världen, hos privata samlare, och att den var i dåligt skick när den äntligen kom tillrätta och kunde restaureras.

1726 bildades "det Swenske Porcellainsvärket" och man började tillverka porslin på Rörstrands Slott i Stockholm och Rörstrand är därmed den näst äldsta porslinsmakaren i Europa.
Rörstrand växte med åren och 1926 flyttas hela verksamheten till Göteborg. Efter bara tio år gick flytten vidare till Lidköping där man slogs ihop med Lidköpings Porslinsfabrik. Här tillverkades porslin under nästan 100 år med som mest 1 500 anställda innan lönsamhetsproblem år 2005 tvingade fram en nedläggning och en flyttning av tillverkningen utomlands.
Rörstrand museum invigdes 1976 av kung Carl XVI Gustav och rymmer föremål från 1700-talet till idag.

Samlingen på Rörstrands museum består idag av mer än 18.000 artiklar och fylls hela tiden på.

Så roligt att få se de lite mindre kända serviserna, som POP, av Inger Persson, som tillverkades under åren 1968-1969. SÅ fin!

På museèt kan du följa hela porslinsprocessen från början till slut, inte minst via tidiga filmklipp och bilder. Här finns även en av de gigantiska brännugnarna kvar, den sk “Lillugnen”, som får en att undra hur de stora ugnarna såg ut….

Jag blev på riktigt rörd över att få se denna fantastiska kulturskatt och hade utan överdrift kunnat gå runt och titta i många timmar till. Det får helt enkelt bli flera besök framöver…….

Efter Rörstrands Museum tog vi en kort promenad, i det nästan tropiska sensommarvädret, till Galleri Lidan där Ylva Svart konstnär, illustratör och författare, väntade på oss. Galleri Lidan är en lokal konstförening med 25 medlemmar. Kriteriet är att man skall bo, och / eller verka, i trakterna kring Lidköping.

Vi fick tjuvkika på en alldeles nyhängd utställning, med akvareller av konstnären Maria Heed.

Tillsammans med Ylva tog vi den korta promenaden vidare till mönsterdesigner Karoline Beritdotter Lenhult. I en f.d gammal hattaffär, med originalinredning från , har Karoline studio och showroom för sitt eget varumärke KUEEN.

Karoline Beritdotter Lenhult har arbetat som designer under tjugo års tid med olika typer av uppdrag. Drömmen om att starta ett eget varumärke fanns alltid där och viljan att skapa något vackert och hållbart med passion resulterade till slut i Kueen som grundades 2014. Sedan dess har hon byggt upp sitt drottningdöme av mönster med inspiration ifrån allt möjligt som resor till Venedig, Marocko, eller Kållandsö. Mönster i naturen, symbolism, bokstäver, ett slott i närheten eller den kvinnliga livmodern…

Bild på Karoline, tagen av 

Alla Karolines mönster är ritade för hand i blyerts eller bläck. Många av mönstren berättar en historia, inte sällan utifrån olika kvinnliga livsöden, som bilden ovan- Maria Eufrosyne (1625-1687) som var gift med Greve Magnus Gabriel Dela Gardie.

Numera består Karolines “drottningdömme av mönster” även av en tapetkollektion i samarbete med Ulricehamns Tapetfabrik. Kika in här vetja.

På tal om inspiration och passion! Känner du dig lite trött eller nere- TA DIG TILL KAROLINES VÄRLD, på Särnmarksgatan 21 i Lidköping. I ärlighetens namn var vi just lite småtrötta Nelly & jag, när vi kom till Karolines “drottningdömme”, på fredag eftermiddag. En timme senare gick vi därifrån, inte bara med varsin sidenscarf i gåva utan bubblande, påfyllda med ny energi! TACK Karoline! Jag hoppas att vi snart ses igen!

När vi, något motvilligt, sagt hejdå till Karoline, så gick färden vidare till Skara. Närmare bestämt till anrika Stadshotellet där vi skulle checka in för natten.

“Skara Stadshotell är ett elegant och anrikt hotell mitt i centrala Skara. Hotellet byggdes redan år 1874 då järnvägsförbindelsen innebär ökad tillströmning av besökare till staden. Hotellet ritades av arkitekten Emil Viktor Langlet och stod klart 1875. Den stora och pampiga festsalen vittnar om många olika sorters tillställningar och här har både studenter valsat och kungligheter dinerat”

Jamen snälla nån. Är det fler än jag som direkt börjar fantisera om vilka som “valsat” över dansgolvet i den stora vackra festsalongen. Dagen till ära hade man dukat upp för bröllop, (i min profil @fruvintage på Instagram, märkt “Kulturhöst”, kan du se vad undertecknad inte kunde låta bli att göra mellan borden) och jag kan knappt tänka mig en vackrare plats för livets alla festligheter!

Mellan 2020-2022 stängdes hotellet ned för totalrenovering. Vid nyöppningen, den 22 februari 2022, kunde man se att den eleganta & klassiska stilen fanns kvar, men att den kompletterats med nya, moderna detaljer. Här kan man gå in och läsa mer om Stadshotellets spännande historia.

Tranor är ett genomgående tema i inredningen på hotellet. Bla det här vackra fönstret, och i mönstret på alla nyinlagda textilmattor.

Runt om, i hela det smakfulla och vackra hotellet, kan man även njuta av Lars Lerins fantastiska konst. 31 verk finns redan på plats och många, många fler (28 st om jag inte minns fel) är “på väg in”. I cafèet fröken Ljung, som har öppet 24/7, kan man inte bara nuta av smörgåsar och bullar, utan även av ett verk av Herr Lerin.

Hotellets restaurang heter JULIA och här serveras både frukost, lunch och middag.

“Vi har döpt vår restaurang till Julia. Namnet är en kvinnlig version av Julius som härstammar från romerska Gulius och härleds till grekiskan Ioulo och Demter som betyder ”Moder Jord”. Med säsongens råvaror och de nära samspelet med lokala leverantörer skapar vi det bästa från moder jord. Namnet är även en flört med ursprunget av Jula som startade sin framgångssaga på gården Jultorp i slutet av 1970-talet”

Vår trevliga “guide” Amanda tog oss även med till systerhotellet SKARA KONSTHOTELL, där man bla kan njuta av konstverk signerade Anders Zorn, Carl Larsson och Jenny Nyström.

Amanda berättade att hon jobbar på både Stadt och Konsthotellet och jag sa till Nelly, i efterhand, att när personalen berättar med sådan passion och hjärta (som om hon själv var ägare) om sin arbetsplats, då har man lyckats som företag…..

Bara några steg från Stadshotellet finns en hel liten gatan med kurerade vintagebutiker. DRÖM ju!! Önskar så att vi hunnit kika in hos dem alla….!

På Värket Ateljé & Butik träffade vi trevliga Sarah! Bibliotekarien som sadlat om för att följa sin dröm. För 1 1/2 år sedan startade hon sin lilla, (men väldigt välsorterade) vintagebutik. Här hittar man även ett utbud av hantverk från lokala förmågor.

Självklart gjorde Fru Vintage fynd här, som jag skall visa framöver….

“Passion och hjärta” känns minsann som rättvisa ledord för hela vår kultur- och konstresa i Väst Sverige. Vi har mött så fantastiska människor, som lyft sina platser och verksamheter, som om de vore världens enda värda ett besök;)

Sist ut, i serien “utmärkt värdskap i Skaraborg” (min egen utmärkelse;) var Linda och Göran Löfwing. Från Skara körde vi mot Hornborgarsjön, oj vilken vacker väg, med målet att besöka Löfwings Ateljè & Krog Här har konstnären Göran Löfwing, tillsammans med sin fru Linda Löfwing som är kock, skapat en kulturoas av rang. Med en egen konsthall, butik, restaurang och konstrunda utomhus är det sannerligen en plats värd att besöka!

Nelly och jag fick börja med “konst för gommen”. I skuggan på uteserveringen njöt vi av kantarelltoast på hembakat bröd, med lokalproducerad lättöl till.

Wallenbergare på viltfärs var nästa himelskt goda rätt. Serverad med potatispurè, lingon och Göran him self. SÅ otroligt inspirerande att höra hans konstnärsresa, som började med den allra första konstutsällningen som 12-åring.

“Djur och natur var från begynnelsen hans passion. Idag är underbarnet en mogen målare. Han har förblivit sin inspirationskälla och motivkrets trogen, och han är kvar i sitt landskap, i sitt livs triangel. Mitt i, som ögat i treenigheten, finns Hornborgasjön med mad och strandäng och fågel strödd över himlen.

Småningom fick han offentliga uppdrag, ett av de mer omfattande för Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm där han utförde stora fondmålningar till de biotoper som gestaltades i den permanenta utställningen Natur i Sverige”

Här kan du läsa mer om både Linda & Göran och verksamheten på Löfwings.

Missa för allt i världen inte skulpturparken utomhus när du är på besök! Så härligt att gå runt bland susande löv och njuta av konstverken.

Till sist hoppas jag, från djupet av mitt västgötska hjärta, att du som läst ända hit, och kanske även följt vår konst- och kulturresa i Stories (hela resan ligger kvar i min profil) kommer att hitta dina egna pärlor bland alla unika smultronställen jag visat upp! Tagga mig gärna under ditt besök, så hjälps vi åt att sprida lusten att upptäcka vårt vackra Sverige!

TACK till Maria med team på Väst Sverige, för förtroendet att visa upp konst och kultur i Väst Sverige!

Här kan du gå in och hitta fler utflyktmål i form av kafeer, museum, restauranger, konsthallar och annat trevligt!

Jag önskar dig en härlig höst, fylld av konst, kultur och andra härliga upplevelser!

Sitter under ett av våra äppelträd och lyssnar till suset i trädkronorna och Lilla V:s små andetag i vagnen bredvid. Njuter av sensommarvärmen och att få ha det såhär bra! Tacksam för så mycket! Inte minst att halva frysen är fylld med äppelmos från våra träd. Vad hände liksom. Under alla år vi bott på vår gård så har vi sagt ”vi borde göra ngt med alla äpplen”, och nu händer det. En bidragande orsak kan vara att Lilla V älskar äppelmos till frukostgröten och det måste ju såklart farmor fixa. Även ett gäng påsar med äppelklyftor för vinterns pajer. Sån lyx ju!

Såhär års längtar jag f.ö alltid efter att få plocka in mina pellisar från kaffehuset. De passar in så bra i ”rosa verandan” och så blir det ju så ombonat och mysigt! Eller hur…?

På tal om ombonat så bidrar även mina broderade loppisfynd till hemtrevnaden. Kan inte låta bli att köpa när en hittar detta fantastiska hantverk. Tänk så många timmars arbete…

Älskar även den vackra tapeten med kaffeplantor, från Ulricehamns Tapetfabrik! Har den i en brun nyans också, nere i köket. Klart kaffetanten ska ha kaffetapet från sin hemstad.

Månadsgivare hos Läkarmissionen

Idag är första dagen på länge som inte bjuder på sommarvärme, det har regnat och faktiskt börjat kännas lite höstligt. Dock fortsätter jag hävda att vi har en hel sensommarmånad kvar i september. Right?

Jag passade iallafall på att förlänga sommaren inomhus, genom att plocka in en bukett Rosenskära. Visst är de helt fantastiskt vackra! Gillar särskilt sorten som heter Cupcake.

TACK Florea Garden för helt fantastiska fröer! Det växer så det knakar och det blir massor med blommor på låååånga stjälkar.

Idag packade jag även upp en spännande låda med handgjord keramik. Det var Tonje Pihlblad Bengtsson, som driver Tonjes keramik, som skickat ett bidrag till min premie hos Läkarmissionen. När du blir månadsgivare hos dem, via mina kanaler, så får du en påse av mitt 11-kaffe, samt en handdrejad keramikmugg från en av ”mina” keramiker. Helt enkelt fantastiska hantverkare som väljer att ”använda det de har i sin hand” för att göra skillnad.

Visst är de superfina! Som små dalmatiner🖤

I höst ger jag mig ut på flera event med min inspirationsföreläsning. Då brukar många välja att bidra till en bättre värld genom att bli månadsgivare, bästa sättet att stödja en hjälporganisation i längden, så det brukar gå åt ett gäng keramikmuggar och kaffepåsar! Jag är SÅ otroligt glad och tacksam för det!

Är du keramiker och vill vara med och bidra? Mejla mig på marlene@fruvintage.com

Tillsammans gör vi den här världen till en lite bättre plats!

PS. Gå in HÄR om du också vill bli månadsgivare hos Läkarmissionen, och få min fina premie!

Välkommen september!

1 september idag, och sommaren fortsätter för fullt! Augusti har varit en enda stor sol, iallafall hos oss i Stockholmstrakten, och värmen verkar inte lämna oss på ett bra tag. Nästa vecka ser det ut av bli upp emot 30 grader…..

Vi har verkligen haft en helt underbar sommar och nu känns det helt ok med lite rutiner. Eller ja, rutiner och rutiner. Det blir inte särskilt mycket av den varan när man kör ”sitt eget”, alla dagar är olika och det är det jag älskar!

Dock blir det en klart ny rutin alla tisdagar framöver, med start nu på tisdag. Då skall jag få hänga med en av mina små favoritmänniskor- ”farmors Lilla V”, som syns på bilden ovan. Mamma Ida börjar jobba deltid, 2 dagar i veckan, så då skall vi hjälpas åt och pussla så att Lilla V inte behöver börja förskolan. Farmor är nöjd och glad.

På måndag och onsdag blir det förberedelser och övning inför mitt föredrag på VIP MOMENTUM. Skall även klippa färdigt en dress i min nya remake-serie BLOMSTRA!

På torsdag drar jag iväg på en ny spännande roadtrip i samarbete med Västsverige och det ser jag verkligen SÅ mycket fram emot! Deras resor brukar vara roliga & välplanerade, med spännande stopp på härliga destinationer, god mat, bästa fikat och mycket nytt att upptäcka i västra delen av vårt vackra Sverige! Jag ÄLSKAR verkligen att få visa upp vårt unika land. Det finns ju SÅ mycket kul som man inte har en aning om….

Bilden ovan är inför resan förra sommaren, ( Nellys lilla dvärgtax Gunnel trodde in i det längsta att hon skall få följa med) då jag fick vara med och presentera ”TJÖRN- the island of art”. Helt fantastiska dagar, som du kan läsa mer om här

Även då var min dotter Nelly med som chaufför och assistent. Här i skulpturparken Pilarne. Hon har även hyfsad kameravana, så det är ett perfekt sällskap.

Den här gången går vår utflykt under temat “Kulturhöst i Västsverige” och jag är så taggad på att få visa upp nya guldkorn i form av spännande utställningar, hantverk, museer och en massa god mat och fika såklart!

Jag tänker inte avslöja vart vi skall åka ännu, stay tuned;) men här kan du läsa mer om “En höst full av kulturupplevelser”. Välkomna att hänga med i slutet på veckan och få en massa tips på härliga utflykter i höst!

FIRAR LIVET MED SOLROSOR!

Idag skördade jag av mina allra sista solrosor, för att; FIRA LIVET!

För 5 månader sedan gjordes jag en årlig hälsokontroll genom min mans företagshälsa. En tid innan hade en vän till oss fått veta, på en rutinkontroll, att hela hans tjocktarm var full av cancer. Så vi lade till ett avföringsprov på hälsokontrollen, “för säkerhets skull”. Mackan fick svar att alla hans prover såg bra ut, och det fick jag också, men mitt avföringsprov dröjde. Så ringde läkaren tillslut och berättade att man hittat blod i ett av tre prover. I drygt 4 månader har jag väntat (inte direkt längtat;) på att få göra en koloskopi för att utesluta tjocktarms-cancer, och imorse var det dax. (undersökningen hade föregåtts av en veckas skonkost) Undersökningen gick SÅ mycket bättre än väntat, mycket tack vare fantastiska läkaren Åsa, på Aleris Endoskopi i Sollentuna. (Jag besparar dig bild på mig i de gröna pappershortsen med hål där bak) Åsa gick igenom hela min tjocktarm med kamera, och jag fick följa med på en skärm. Coolt ändå, hur “det hela” ser ut innuti….

Allt gick på en halvtimme och Åsa avslutade med att utbrista; “ Sådär ja, då är vi klara! Du har en ren och fin tarm Marlene och här finns ingen cancer”. TACK JESUS, utbrast jag spontant och det skrattades lättat i rummet. SÅ SKÖÖÖÖNT!!!!

Tänk ändå hur orostankar kan sväva iväg och hur livet kan återkomma på en enda mening. Och samtidigt kunde jag inte låta bli att reflektera över dem som i samma stund, som jag glädje-skuttade ner från britsen i mina gröna pappersshorts, fick åka hem med ett negativt besked.

Vi har bara idag hörrni, så ta vara på det liv du har!

Jag behöver knappast säga hur SÅ väldigt härligt det var att få ringa Mackan, som inte fick komma med in, och berätta att han troligen får dras med mig i några år till…..!

Trots väldigt få timmars sömn inatt, då skulle nämligen “ej särskilt smaskig laxeringsdryck” intas mellan kl 01-02 (med efterföljande spring på toa) så åkte jag raka vägen hem och dukade upp för kvällens firande! Livet är minsann värt att firas!

Jag började som sagt, med att knipsa av de allra sista solrosorna i trädgården…..

…..och dukade sedan bordet med Willow, Old Gustafsberg, upplandat med en och annan brun Asiatic Pheasants, också från Gustavsberg.

Älskar att använda gamla vackra kökshanddukar som servetter. Hade även ett helt gammalt tråg med rönnbärskvistar som fick bli dekoration. Jag tycker att de blir extra fina när de torkat. vad tycker du?

Med denna märkliga mix av tjocktarm och sensommar-dukning, önskar jag dig en trevlig helg! Njut av dIn tid som är NU.

Äppeltider!

“Åh vad mysigt vi har det nu mormor, när alla plockar äpplen samtidigt”. Lille A och jag älskar båda när vi gör saker tillsammans. SÅ mysigt ju!

Häromdagen hjälptes vi åt att plocka (iallafall en bråkdel av) alla äpplen hemma i trädgården. Yngst var Lilla V som ju fyllde 1 år i juni, och äldst gammelfarmor Maj-Lis som snart fyller 84. Lille A med mamma Ellen och moster /faster Nelly med taxen Gunnel.

Jag är rik som får ha hela det här gänget i min vardag

Till eftermiddagskaffet blev det äppelpaj med ett täcke av mixade dadlar, mandelmjöl, havregryn och smör. Serverades med vispad grädde. Väldigt gott! Nu undrar jag vilket som är det godaste receptet på äppelmos…..? Vet du?

Wenngarns slott och Bob`s kafè

Idag gav vi oss iväg på en liten utflykt, för att rasta denna morfin-loja finsnickare. Den gipsade handen, med någorlunda ihopsydda fingrar inuti, i högläge i väntan på måndagens operation…. Igår, när han målat fönster på huset i några timmar, så skulle han bara “såga till en grej” på vårt finsnickeri. Från byggnadsställningen där han stod och målade, såg han att jag slumrat till inne i kaffehuset efter några timmar vid datorn. Så han smög iväg utan att väcka mig. Rent slarv leder till att han en stund senare sitter i bilen, med högerhanden i luften och fingrarna hårt tejpade. “Jag var helt säker på att de var av”….

När jag vaknar (HUR skönt är det inte att somna till en stund efter lunch;) hinner jag precis reflektera över att Mackan inte är kvar på byggställningen. Precis då kommer Nelly och berättar att Mackan försökt få tag på mig i bilen på väg in till akuten. Stollen (!) ville inte väcka mig efter skadan, utan tyckte det gick snabbast att tejpa om och slänga sig i bilen själv…!!

Lång historia kort så kom han hem framåt midnatt med senan i ena fingret avskuren och frakturer på två andra fingrar. Så på måndag blir det operation hos handspecialisterna på SÖS.

Typiskt onödigt och smärtsamt för stackars pappi tycker döttrarna, “perfekt, nu kan jag måla klart huset i lugn och ro, med vänsterhanden” summerar han själv.

Det blev en perfekt liten utflykt, med godaste räkmacka till lunch, på vårt älskade Wenngarn. Här (ja, inte på självaste slottet såklart) bodde vi under några viktiga och definierande år och här är två av våra barn “födda”. Här kan du läsa mer om vår Story från Wenngarn i början på 90-talet….

Då, i början på 1991, jobbade jag bla i det här lilla gulliga huset. Med vad? Det kan du läsa i det länkade blogg-inlägget ovan.

Wenngarn är verkligen en helt magisk plats att göra en dagsutflykt till, värt en omväg eller två. Här kan man promenera runt, inte minst i den vackra allèn och slottsträdgården, och uppleva en plats med mer än 1000 år av historia. Dessutom kan man hyra in sig på slottet, med tillhörande orangeri, för bröllop eller andra festligheter. Gästerna kan sova kvar, så det går att fira i flera dagar om man vill. Lätt att jag skulle gift mig här, om det nu hade varit aktuellt! Får helt enkelt sikta in mig på att fira vår 40-åriga bröllopsdag här om några år. Mackan och jag hade ju faktiskt vår gemensamma 25-årsfest på slottet 1995. Coolt ändå hur cirklar sluts…..

I Dammstugan kan man sitta på uteserveringen, som här på baksidan, och käka väldigt god vedugnspizza, men också på framsidan och titta när folk spelar minigolf eller bara hänger på den stora gräsmattan. Kan verkligen rekomenderas!

Vårt mål för dagen var dock Bob`s! Ett supermysigt och fint kafè som designats och inrets av….

….den här fantastiska tjejen- Hanna Hamrèn! En kär och älskad vän som jag delat livets alla säsonger med(sedan mååååånga år) och väldigt proffsig inredare! Bla ägare till Doomie Design som jobbar med homestyling, event- och bröllopsdekor. Måste nog ändå tillstå att jag har ett litet finger med i att Hanna började jobba med inredning, tänker att hon och jag borde prata om det i podden i höst. Eller hur!? Vi har förresten flera intressanta ämnen som vi skulle kunna pratar i timmar om, vsst blir du nyfiken!?

Idag hade vi iallafall turen att hon hoppade in extra och stod i kassan på Bob`s. Hanna kan du föresten följa på @gamla_anstalten @doomiedesign och @bobswenngarn

PS. Blir du nyfiekn på vem den där Bob är, som namngett kaféet? Gå in på deras IG-konto där du kan läsa mer….

Slutligen så tycker jag att du skall gå in och följa instagramkontot @wenngarnsslott och @bobswenngarn Det kommer hända väldigt mycket spännande saker här framöver! Kan hända att undertecknad kommer att ha ett finger med på vissa hörn, SÅ MISSA INTE utvecklingen på denna magiskt vackra plats..

VIP MOMENTUM ledarskapskonferens!

Alltså. Nyp mig i armen. PLEASE!

Den 13-14 september, under årets coolaste business-konferens VIP MOMENTUM, ska jag få stå på samma scen som kvinnan ovan, som bla fått följande utmärkelser;

Näringslivets Mäktigaste Kvinnliga Entreprenör, Årets VD och Årets Kvinnliga Stjärnskott, Årets Superhjältinna.

Dvs ingen mindre än Pernilla Ramslöv her self!

”Pernilla Ramslöv är serieentreprenör med mer än 25-års erfarenhet som ledare. Idag är hon VD och grundare av NOX Consulting, ett konsultbolag för egenföretagare inom IT. Med 3000 kvalitetssäkrade konsulter i nätverket bidrar NOX varje dag till att leverera rätt kompetens och personlighet till rätt uppdrag”

Här hittar du mer info om Pernilla Ramslöv och hennes företag.

Även en annan av key-note-talarna, Jan Liljero, ser jag fram emot att höra! Vad sägs om;

Styrelseproffs, coach och mentor som fått utmärkelsen Superföretag och har rankats som ett av Europas kulturstarkast bolag av Great Place to Work.

Jag har haft turen att få lyssna till Jan Liljero, bla i ämnena teambuilding och självledarskap och han är verkligen OTROLIGT kunnig och intressant! Jag vågar säga att endast hans föredrag kommer att vara värt konferensavgiften! Ja, så du fattar ju att du inte vill missa dessa spännande dagar….

Själv skall jag få öppna hela konferensen (nyp mig igen tack!) som en av key-note-talarna, under rubriken ”Dina största framgångar i företaget börjar hemma”. Det är verkligen en DRÖM att få tala över mina hjärtefrågor- familj, relationer och om att lägga den allra viktigaste grunden för att lyckas i allt vi gör! TACK Emmeli Ahlander, grundare av Momentum och ledarskapsakademin, för det stora förtroendet!

VIP MOMENTUM är en 2-dagars ledarskapskonferens för företagsledare, entreprenörer och egenföretagare. Men även för dig som bara är nyfiken och vill nätverka med spännande och drivna människor!

BUSINESSKONFERENS FOKUSERAT PÅ ATT DRIVA HÅLLBAR TILLVÄXT GENOM ATT LEDA MED HJÄRTAT
OCH VÄXA TILLSAMMANS, NÄTVERKA MED FÖRÄNDRINGSSKAPARE OCH BANBRYTARE!

HÄR kan du läsa mer och anmäla dig! Missa inte att använda min kod fruvintage15 så får du 15 % rabatt på avgiften!

På fredagkvällen blir det galamiddag med live-underhållning på Hotell Högland i Nässjö, där hela konferensen går av stapeln.

Jag tror, ärligt talat, inte att du kan börja din höst på ett bättre sätt! Inte minst om du vill bygga ett hälsosamt liv som egenföretagare eller chef/ledare för ett företag. Nyckeltemat för hela konferensen är att göra det vi gör med hjärta och brinn för människor! SÅ bra!

Jag vill avsluta med att säga; har du inte redan anmält dig GÖR DET NU! Gör du det HÄR får du dessutom ett avdrag på 15 %. Vad väntar du på!!? Jag hoppas VERKLIGEN att vi ses den 13-14 september!

PS. Redan ikväll, torsdag 8/8 kl 18, kan du vara med helt gratis på en PRE SUMMIT! Där får du mer info och får höra några av talarna presentera sig! Häng på vetja! Länken till gratis anmälan hittar du här!

Pelargoner och sommarnjut…

Som jag älskar mina morgonstunder i kaffehuset (läs växthuset för dig som är ny på bloggen;) Att smyga ut i daggvått gräs, innan resten av gården har vaknat, och njuta av stillheten. Vardagslyx. (Jo jag vet att jag tjatar om detta i varje inlägg för närvarande:)

Efter dagens matnyttiga läsning ur världens mest lästa bok, blir det några rader ur ”Färskt vatten åt blommorna” och ”Jävla Karlar”. Korsläser dem just nu. Läsvärda båda två, på olika sätt…

Jag njuter i fulla drag, att det fortfarande går att köpa jordgubbar till ostmackan. Finns inget godare till frukost såhär års! Farfars jordgubbsland har gjort sitt för i år, men i nästan en månad var vi självförsörjande på denna lilla ljuvliga gubbe.

Min nya favoritmugg har jag köpt av en fantastisk keramiker som heter Pernilla. Hon driver sitt eget STUDIO KURBITS och ställer ut hos Skedvi Bröd under sommaren. Det var där jag köpte den fina, randiga muggen på väg hem från våra semesterdagar i Tällberg.

Mina älskade pellisar bidrar verkligen till myset i kaffehuset. De trivs i värmen och blommar för fullt!

Tyvärr har jag dålig koll på namn, så har ingen aning om vad denna skönhet heter…

…även den här undrar jag över… Visst är den makalöst vacker!

Tulpanpelargon är namnet på denna sköna dam iallafall, så mycket vet jag…

Morgonkaffe, krasse och familjen Larssons kulörer....

Jag har redan konstaterat i tidigare blogginlägg att den bästa stunden på dagen just nu, är den med morgonkaffet i ena handen och vattenkannan el vattenslangen i den andra. Tidigt, medan gräset fortfarande är daggvått mot mina nakna fötter, smyger jag runt i vår lummiga trädgård och njuter. Jag trodde nog aldrig att jag skulle skriva just de orden, att jag njuter av pysslet med blommor.

Men nog är det svårt att låta bli när det prunkar i krukor och zinkbaljor. Inte minst krassen, som jag dirketsått för första gången, växer så det knakar. Tack till mina vänner på Florea Garden som jag fått fröerna från!

Visst är de makalöst vackra. Älskar de här lax-orange-cremefärgade som växer från samma fröer.

I år bestämde jag mig dessutom för att inte bara välja fritt och vilt, som jag brukar, utan olika blommor men i samma kulörer. Det blev fint tycker jag och jag gillar de röda/orange/laxfärgade mot vårt falusvarta hus.

Sen vi kom hem från våra spontana dagar i Dalarna så har vårt hus börjat genomgå en förändring. Från vita fönster och gavlar till grönt och senapsgult. Nog för att jag visste att det var dax att måla fönsterfoder osv, men jag hade nog utgått ifrån att de skulle fortsätta vara vita….. Meeen, “någon” (läs Mackan) blev inspirerad av både Zorn och Carl Larssons färgglada hem. Det är verkligen en av de saker jag älskar med honom, att det är aldrig långt från tanke till handling. Att jag visste redan i förväg att han kommer bli inspirerad när han upplever deras hem för första gången;)

Jag: Men oj, ska du verkligen måla med grönt och gult istället för vitt!?

Han, med provburkarna i högsta hugg: Ja! Vi testar! Vi lever bara en gång och det är väl kul med lite förändring!?

Sanningen är att det blir väldigt fint! Får visa bilder när han är klar….

F.ö börjar även äppelträden att digna och skapar portaler och kojor under de tunga grenarna.

Vår bästa tid är nu!

Zorn, Carl Larsson och Dalarna…

Så länge jag kan minnas har jag drömt om att vara med på ett midsommarfirande i Dalarna, och i lördags hände det äntligen! Vädret var perfekt (inget regn!) och det var precis lika härligt och rörande vackert som jag tänkt i mitt huvud. Spelmän med fiol och folkdräkt som spelade ”Gånglåt från Äppelbo”, kan det bli mer svenskt och idylliskt….!? Jag tror faktiskt inte det.

I bilen på väg hem igår, pratade vi om hur det kommer sig att Dalarna mfl landskap uppåt, har ett så mkt större kulturarv än landskapen nedåt? Att det här med kurbits, och liknande mönsterskatter, tillsammans med gånglåtar och spelmän är så utpräglat och specifikt på ett sätt man inte hittar nedåt landet. Håller du med? Eller är det bara en känsla tro…?)

Alla barn som ville fick vara med, och bära fram “tångan” (lövgirlang) i procession, tillsammans med de folkdräktsklädda spelmännen. SÅ fint! Ni ser ju stoltheten i Lille A:s ögon. Mormors hjärta.

Vad den lilla tjuriga tösen th (SÅ sööööt) heter har jag ingen aning om, men man undrar ju om hon blivit tvingad att att vara med….;)

Väl framme virades tångan runt stången innan den restes av frivilliga i publiken. Inte helt lätt med tanke på hur lång den var…..

Hela anledningen till att vi hamnade på detta trevliga var att värden, till det Air Bnb vi hyrde i byn Mångberg, tipsade oss om traditionen. “Varje by med självaktning runt Siljan har sin egen stångresning. Man sprider ut firandet så att inte allt är över på midsommarafton. Mångberg har som tradition att resa stången andra lördagen i juli. Då blir det dans till fiolmusik runt stången och senare på kvällen dans på dansbanan vid Mångbergsdammen”

Så tacksam och glad att vi råkade pricka in precis rätt helg.

Lilla V var helt tagen av spelmännen och dansade, lika självklart som hon gör till all musik, helt utan vetskapen om uppmärksamheten hon skapade omkring sig:) Farmors hjärta.

En bonus blev “Glödstekt sill med färskpotatis” som man kunde köpa på plats. Väldigt gott!

Förutom midsommarfirandet i Mångberg, så har våra dagar i Dalarna bestått av fika, vägloppisar, fika, god mat, gårdsloppisar, mera fika och en och annan hantverksbod.

Även kultur & konst har vi njutit av tillsammans med barn och barnbarn. Det kan ju vara den största typen av lyx, att få hänga med sina vuxna barn och tycka om samma saker.

Boendet vi hittade på AirBnb låg ganska nära Mora, så en eftermiddag spenderades på Zorngården. Succé! Både för alla dem i familjen som inte varit där och sett herr Zorns spektakulära hem, men även för oss som spenderade tiden på en jättefin lekplats precis bredvid.

(Jag har varit på guidad visning ett par gånger hos Zorn redan så tog gärna bonusen att hänga med våra barnbarn)

Eftersom de flesta i familjen heller aldrig varit på Carl Larsson gården, så började vi vår lilla semestertripp där. Alltid lika trevligt!

Jag själv redan varit på flera guidade visningar även där, så jag tog mig friheten att hänga med Lille A och Lilla V ute i trädgården medan de andra gick på visning. Win för mormor/farmor!

Det visade sig att alla barn kunde passa på att själva vara konstnärer och måla tavlor i familjen Larssons trädgård. Helt gratis dessutom. Det var bara att sätta på sig en lånad målar-rock, ta en färgpalett och ställa sig vid ett ledigt staffli.

Lille A hann med två konstverk under tiden visningen pågick inne i Carl och Karins bostad. Väldigt uppskattat och kul! Mormor`n har därmed bestämt sig för att målarfärg och staffli får bli en av presenterna till hans 7-årsdag på lördag. Kreativiteten framför allt!

En annan upplevelse, som mamma/mormor/farmor kommer bevara längst in i hjärtat framöver, var turen med kajak i strålande sol på spegelblank Mångbergssjö. Magiskt! (Well. Liiiite nervigt också när man inte är van)

Dagar som dessa finns det inget som slår svensk sommar….

Måste ju även passa på att tipsa om ett väldigt trevligt AirBnb som vi ”råkade ramla över”.

Denna lilla tripp blev nämligen väldigt spontan, eftersom Mackan fick en lucka i en annars fullspäckad ”jobbsommar”, så det mesta i hotellväg var redan bokat. Dessutom blir man lite begränsad, både på AirBnb och hotell, när man har hund med sig. Nellys lilla Gunnel måste följa med såklart och det är som sagt inte alla boenden som går med på djur(Gammeltaxen fick stanna hemma hos svärisarna. Där trivs hon som tur är)

Sicken tur då att Bo Christer och Pirjo precis lagt ut sin lilla gård, eller Härbre, benägen i byn Mångberg ca 1/2 Tim från Mora, på AirBnb. Det skulle visa sig att vi blev deras allra första hyresgäster, och sicken FULLTRÄFF! Alltså inte vi som första gäster kanske (jo förresten!) men vilken fullträff att vi hittade dit! En plats vi gärna kommer återkomma till, både tack vare de trevliga värdarna och välutrustade boendet. 14 bäddar uppdelade på 4 små stugor i olika storlekar. Perfekt för en stor familj eller ett kompisgäng! Här hittar du Härbret om du blir nyfiken. PS. Väldigt mycket finare och bättre än på bilderna. Varsågod för gratistips! Som jag kanske kommer ångra när fler upptäcker denna pärla…

I den äldsta stugan, “The Croft” får man lätt plats en hel barnfamilj i 4 platsbyggda våningssängar. SÅ mysigt ju! De två nedersta var dessutom extra breda.

Mackan och jag sov i ”The Barn” som liksom var storstugan/navet med kök och stor matplats. På övervåningen fanns två dubbelsängar mitt emot varandra, så där skulle också en barnfamilj lätt få plats. Eller varför inte tjejgänget!

Det bästa, om du frågar han med finska rötter, var den vedeldade bastun. Den eldade vi i flitigt varje dag och duschade sen i uteduschen i regnvatten. Så mysigt!

TACK Dalarna för härliga dagar! Nu googlar vi ”Härbren till salu” för fullt…

Och TACK till våra vuxna ungar för att ni vill fortsätta hänga med oss!

Varje plats med er är min favoritplats i världen!

LUKTÄRTSFROSSA....

Lyxen i juli, när man kan börja varje morgon med att plocka små spretiga buketer av luktärt. Barfota i det daggvåta gräset, med dagens första kaffekopp i ena handen och trädgårdssaxen i den andra. Jag älskar det och njuter i fulla drag. Trädgårdsmästarens barnbarn (jo man tackar. En är ju ändå uppvuxen i en släkt med snittblomsodlare i flera generationer bakåt) har helt enkelt fått blodad tand. Ja, för hur skall man kunna få något annat när man plockar bukett efter bukett och blommorna bara blir fler och fler. För att inte tala om doften. Som en bättre fransk parfymaffär. Ni vet en sådan där liten, antik med mörk platsbygd inredning. Inte för att jag besökt någon sådan, men jag är helt säker att det måste dofta precis som en solvarm liten luktärt.

Man måste ju älska mångfalden också, när det kommer till denna fantastiska lilla blomsterkaramell. Som en godispåse med sött och surt i världens bästa mix. Det bästa är ju, som sagt, att ju mer du plockar ju mer fler blommor. Det gäller att plocka på så att det inte hinner bli fröskidor, då minskar blommandet har jag hört.

De dova, lite sobra sorterna är extra vackra….

….men favoriten i år är nog den ljusblå. SÅ vacker! Tyvärr har jag, som vanligt, inte en aning om namnen på de olika sorterna, så kan tyvärr inte tipsa….

Älskar mixade, färgglada buktter som spretar och tar plats. På bilden ser du de allt första blommorna från “sommarmixen” (tack Florea för excellenta fröer) jag direktsådde i våras.I år har jag även sått en massa krasse för första gången, och OJ vad de växer! Massor av blommor i rött, orange, korall och créme. Men de förtjänar ett helt eget inlägg tror jag minsann….

CIRKULERO & REPEAT I NYA CONTAINERPARKEN

Såhär glad var jag idag när jag fick träffa fantastiska Filippa! Sicken tjej. Hon är grundare och drivkraft bakom det cirkulära företaget CIRKULERO!

Bla skapar hon supersnygga väskor av återbrukade kaffesäckar och vattenslang.

“Cirkulero räddar främst kaffesäckar från elden & ger dem istället en het comeback på marknaden i nya former”

FILIPPA GRAHN, 22 ÅR Grundare av & drivkraft i AB Cirkulero

Med rötter i de Värmländska skogarna och fötter som alltid vill gå barfota på jorden värnar jag om miljön. Både bokstavligt & bildligt. Alltid har jag värdesatt en harmonisk & färgstark omgivning högt. Det kommer jag att fortsätta göra hela livet då den påverkar oss påtagligt samt för faktumet att vi är helt beroende av den, oavsett om vi vill eller ej. Vatten, jord, luft och ljud- & ljusvågor… Utan att vara religiös kan jag relatera till både “Av jord är du kommen. Jord skall du åter bli.” och “What goes around comes around”. Livscyklar och karma har vi mycket att lära av… tillsammans med energiprincipen. Med hjälp av min energiska sida skall kamratliga & coola cirklar slutas tills jag hamnar i jorden, gärna tillsammans med Dig, om Cirkulero får lov?

Text från hemsidan som du hittar här

Filippa hörde av sig till mig, och undrade om jag ville komma till Containerparken, som ligger på Slakthusområdet, och “sätta ihop” min egen kaffeväska. Klart jag ville!

PS. Har du inte möjlighet att besöka henne IRL på Repate så kan du när som helst skapa din egen väska på hemsidan www.cirkulero.se

Filippa och Cirkulero hänger nämligen, ett par veckor, (v.27-28) i den färglada containern REPEAT- en cirkulär popup som jag ändå hade planer på att besöka.. Främst är det Maria Soxbo och Emma Sundh- KLIMATKLUBBEN, som ansvarar för denna del av Containerparken. Såhär har de själva sagt om konceptet;

“Planen är att fylla REPEAT med framtidens varor (pre-älskat, vintage, remake, svinn- och resurssmart), tjänster (hyrtjänster, reparationer) och workshops (laga, reparera, förädla, lär dig ett hantverk) från juni till september. Det kommer bubbla av smartheter i denna popup!
Perioden är indelad i veckor, så varje vecka: ett nytt koncept”
 

Ända fram t.o.m v.38 har REPEAT öppet, tisdag-söndag. Följ dem på @repeat_sthlm på Instagram för aktuella aktörer och program.

Hos Cirkulero kan du sätta ihop din egen väska, genom att bestämma vilken återvunnen kaffesäck du gillar bäst. Som handtag väljer du bland olika kulörer på vattenslangar. Såklart kan du även köpa färdiga väskor och andra produkter av samma åkerbrukade material. Hur coolt!?

Om det fanns fler som du Filippa, skulle världen se annorlunda ut. TACK för att du banar en väg för fler att följa!

Tillsammans skapar vi förändring. Ett litet steg i taget.

Lycka.

”Nu finns det en vaken Vera att hämta om man vill”

Det vill man!

Kl är 06.30 och Mackan & jag sitter redan i kaffehuset och dricker morgonkaffet. Det har regnat hela natten, så alla utemöbler är blöta, men nu börjar solen titta fram så smått. Perfekt väder för kaffehuset! Vi har hunnit säga ”vaknar hon inte snart” flera gånger, så vi ler mot varandra när jag läser sms:et högt, från svärdotter Ida (mamma till Vera)

Jag sveper min blåblommiga morgonrock runt mig och småspringer mot stugan, där Noah och hans lilla familj bor när de är nere i Stockholm för jobb.

Lilla Vera skiner upp när farmor dyker upp i dörren och sträcker armarna mot mig. Sann lycka att få pussa hennes små morgonrosiga kinder.

Efter att ha myst en stund med farfar i kaffehuset, och smakat på hans macka, smyger vi ut i jordgubbslandet. Klockan har inte hunnit bli 07 ännu och det är fortfarande tyst på gården. Alla andra sover.

Lyckan i lilla V:s ögon när hon får morgonens första jordgubbe i handen.

”Mormor, jag kommer till dig så fort jag vaknar imorgon. Så vi kan plocka jordgubbar till frukosten!” Det var Lilla A:s (som fyller 7 år nu i juli) ord innan han och mamma Ellen gick hem till sig igår kväll. Dock hörde vi hans skratt, i poolen hos grannkompisen Greta, ganska sent så just denna morgon tog han sovmorgon.

Alla andra morgnar är det han och jag som smyger runt i farfars jordgubbsland och fixar dagens skål med solvarma gubbar till frukost.

Efter en stunds plockande kommer faster Nelly och lilla taxen Gunnel och ansluter. Nelly sätter på mer kaffe och tillsammans med henne blir det dagens andra kopp och ostmacka med skivade jordgubbar. Finns inget godare till frukost så här års.

Efter ett par timmar, eller var det tre,så vaknar tillslut pappa Noah & mamma Ida och innan dess har Lille A och mamma Ellen anslutit runt frukostbordet.

Mamma/mormor/farmor är lycklig! Finns inget bättre sätt att starta morgonen än med alla barn & barnbarn kring frukostbordet.

En intervju, med en känd miljardär i 70-års åldern, swishade förbi på Instagram häromdagen. Han fick frågan om vad sann lycka är. Hans svar kom blixtsnabbt; ”Sann lycka har inget med pengar att göra. Sann lycka är när dina vuxna barn vill umgås med dig frivilligt”

Jag är beredd att hålla med.

Miljardären fortsätter; ”Jag inser bitter att jag jobbade bort den chansen när barnen var små. Det ångrar jag bittert nu, när jag sitter här med alla mina pengar. Men utan barnen”

Vad får din prioritering i sommar?

Jag är fortfarande så makalöst stolt över mina blomsterodlingar från förra sommaren! Du som känner mig, varit på någon av mina inspirationsföreläsningar eller bara följt mig länge, vet att jag inte är någon odlare egentligen. Trots att jag har trädgårdsmästare i släkten, i rakt nedstigande led till farfar Torsten i Ulricehamn, så har jag tyvärr inte ärvt de där gröna fingrarna.

Dock fick jag några påsar med blomsterfröer, av mina vänner på Florea, så jag strödde dem i tre pallkragar. Och SOM jag plockade buketter hela sensommaren sen. Snacka om vardagslyx!

Under våren och försommaren svämmar mitt Instagramflöde över av kallsådd och trädgårdsplaneringar. Härligt såklart! Inte minst när de sedan förvandlas till de mest prunkande buketter i juli.

Trots detta är kanske är 2024 är året då fler skall ”skita i” sin trädgård!? (läs in andra saker som du lägger mkt tid på, om du inte är någon trädgårdsnörd) Eller åtminstone tagga ner lite, tänka till vad vi lägger vår tid på och prioritera det viktigast vi har. Eller åtminstone ge det lite mer av vår omvårdnad.

Det är så otroligt mycket vi vill hinna under sommaren, och inte minst under semestern. För många är det veckorna på året då allt skall hända. Det nybyggda huset skall renoveras, trädgården skall vara den perfekta Dahlia-explosionen, det skall resas, upplevas och barnen skall vara lyckligast på gatan.

Inget fel på något av ovanstående. Dock är hösten, efter den hysteriska semestern, den tid på året då skilsmässorna ökar och många familjer splittras. Inte alls konstigt.

På något sätt verkar det som att vår parrelation, det viktigaste vi har och det svåraste vi har, är det enda som bara skall flyta på och funka, utan någon som helst ”renovering”, eller omhändertagande.

Detta vill vi ändra på, Mackan och jag! En fungerande och blomstrande parrelation är hela grunden för familjen och dess välmående. Fundamentet i en sund och välmående parrelation gör att allt annat i livet funkar så mycket bättre!

Tycker du att din parrelation är värd lite omsorg? Är du beredd att investera 1 timme/ vecka i den under semestern!? (Jag utgår ifrån att du svarar ja! om du lever med en partner;) Då har vi satt ihop lösningen för er! Och vet du vad; dina barn (om du nu har några) kommer att tacka dig, den dag de blivit så stora att de har vett till det…

Här hittar du vår relationskurs online, som din partner och du kan göra i lugn och ro när ni har tid i sommar. Enkla verktyg som kommer göra STOR skillnad. Flera par har redan köpt den inför semester, dock är detta något ni gör helt själva som par, så du kommer vara i gott sällskap med din kloka investering!(här kan du även läsa vad tidigare deltagare tyckt om kursen)

Detta är det bästa du kan göra för din familj inför hösten! Och för resten av livet.

COUNTRYSIDE CAFÉ del 2

Så här nöjda var Herr & Fru Vintage, efter en heldag på COUNTRYSIDE CAFÈ, på Pilgården strax utanför Fornåsa.

Fru Vintage, dvs undertecknad, hade med sig och signerade sin bok ”Att följa sitt hjärta”, och 11-kaffet såklart.

TACK till alla er som kom förbi, käkade våfflor och köpte presenter till morsdag!

Roligast var dock att äntligen få se syrrans & svågerns nyöppnade våffelcafé i färdigt skick! SÅ otroligt mysigt!

Här är de i full gång med dagens förberedelser. Varje lördag mellan kl 11-17 har de öppet, så gott som hela sommaren. Följ dem på @pilgardenfornasa för aktuella uppdateringar.

Inne i den vackra ladan på Pilgården, finns det plats för minst 40 café-gäster. Syrrans man Håkan är en fena på detaljer och har samlat på sig både möbler och cowboy-inspirerade prylar genom åren.

Snyggast klädda var ”familjen High Chaparral” (pappan har jobbat där i många år, bla som stuntman;) som redan blivit stammisar och kommit vid varje öppet tillfälle! ”Det här är en dröm som blir sann för oss”.

Visst är de tjusiga i sina fina outfits!

Bäst av allt är att den belgiska våfflan, som är huvud-nummer på menyn, är väldigt krispig och god! Sylt, grädde och färska bär som topping. Värt hur lång omväg som helst….

Vi säger tack för en supermysig helg!

PS. Ett tips är att boka in sig ett par nätter på Pilgårdens AirBnb, som ligger bara några meter från COUNTRYSIDE CAFÈ. Syrran och Håkan kan tipsa om MASSOR av mysiga vintagebutiker, loppisar och cafèer som ligger i krokarna! Här kan du kika in och se lite fler bilder från deras Drängstuga. Och här. Här hittar du mina tips på loppisar mm i närheten

Bilderna ovan och under är från deras boende, och det är en DRÖM! Här kan du läsa mer och boka! Vänta dock inte för länge, då de har flera stammisar från Tyskland, Danmark och Nederländerna, som kommer tillbaka år efter år;)

COUNTRYSIDE CAFÈ i Fornåsa.....

Vilken otroligt rolig dag vi har haft hos det här paret idag, dvs hos min storasyster Camilla-Maria (Millan för mig och familjen;) och käre svåger Lars-Håkan! Vi har verkligen sett fram emot att få uppleva deras COUNTRYSIDE CAFÈ och vi blev inte besvikna…..! Oj oj oj vad fint, in i minsta detalj.

Jag har en hel drös bilder att visa, men det får bli ett eget blogg-inlägg.